Home Επικαιρότητα Μείωση του ΑΕΠ 6% το 2020 με Αντίστοιχη Αύξηση το 2021
Μείωση του ΑΕΠ 6% το 2020 με Αντίστοιχη Αύξηση το 2021

Μείωση του ΑΕΠ 6% το 2020 με Αντίστοιχη Αύξηση το 2021

Μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας κατά 6% το 2020, λόγω του κορωνοϊού, αλλά και αύξησή του κατά 6% το 2021 αναμένει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με την έκθεσή της για την πορεία των οικονομιών των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Στην έκθεση της EBRD, με τίτλο: «COVID-19: Από το σοκ στην ανάκαμψη», η τράπεζα προβλέπει μία συρρίκνωση των οικονομιών της περιοχής της κατά 3,5% το 2020 και την ανάπτυξή τους κατά 4,8% το 2021, αλλά ιδιαίτερα τονίζει ότι οι προβλέψεις της εμπεριέχουν και μεγάλη αβεβαιότητα.

Για την ελληνική οικονομία, η EBRD αναφέρει ότι είναι σημαντικοί οι κίνδυνοι όσον αφορά τις προβλέψεις της για τη μείωση του ΑΕΠ κατά 6% το 2020 και την αντίστοιχη αύξησή του το 2021.

Σύμφωνα με την τράπεζα, «η πανδημία του κορωνοϊού διέκοψε απότομα τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η διακοπή ουσιαστικά όλων των ταξιδιών θα πλήξει ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα, ο οποίος αποτελεί πάνω από το ένα πέμπτο του ελληνικού ΑΕΠ.

Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων θα μειώσει επίσης, το επίπεδο της κατανάλωσης και θα επηρεάσει αρνητικά, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η έκταση της ύφεσης το 2020 θα εξαρτηθεί επομένως από τη διάρκεια της πανδημίας και τους σχετικούς με αυτήν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όλο τον κόσμο, καθώς και από τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης τόσο στο επίπεδο της Ελλάδας όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει εγκρίνει μέτρα δημοσιονομικής στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ, περίπου στο 8,9% του ΑΕΠ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, παράλληλα με στοχευμένες αναστολές καταβολής φόρων και αναστολές πληρωμών δανείων από τις τράπεζες».

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων