Home Επικαιρότητα Ο Κόσμος Μετά τον Κορωνοϊό: Η Νέα Πραγματικότητα Είναι Ήδη Εδώ
Ο Κόσμος Μετά τον Κορωνοϊό: Η Νέα Πραγματικότητα Είναι Ήδη Εδώ.

Ο Κόσμος Μετά τον Κορωνοϊό: Η Νέα Πραγματικότητα Είναι Ήδη Εδώ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) δημοσιεύει το σημαντικό άρθρο του Josep Borrell, Ύπατου Εκπροσώπου & Αντιπροέδρου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Ολόκληρο το άρθρο, που αναφέρεται στη νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία, δημοσιεύεται ταυτόχρονα από κορυφαία think tanks της Ευρώπης.

Δείτε την περίληψη του άρθρου:

Κάθε φορά που βλέπω τον εαυτό μου με τη μάσκα, ενώ κυκλοφορώ στους έρημους δρόμους των Βρυξελλών ή διασχίζω τους άδειους διαδρόμους της Επιτροπής, μου είναι δύσκολο να αγνοήσω το αίσθημα σοκ και δέους που με καταλαμβάνει.

Ένα αίσθημα πανταχού παρόν, όπου κι αν πας, όπου και αν βρεθείς…

  • Η πανδημία θα διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες γεωπολιτικές δυναμικές και θα δοκιμάσει τις αντοχές των ευρωπαϊκών δημοκρατιών.
  • Η παρούσα κρίση επιβεβαιώνει την υπερφόρτωση των οικοσυστημάτων μας, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
  • Είναι προτεραιότητα η αποκατάσταση του στρατηγικού ρόλου του κράτους, με αυστηρότερους ελέγχους στις ξένες επενδύσεις και στις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού από μη ευρωπαϊκές χώρες.
  • Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι οι επιπτώσεις της αντιπαλότητας ΗΠΑ-Κίνας δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ιδίως στην Αφρική.
  • Πρέπει να επικεντρωθούμε στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των συστημάτων υγείας, στην παροχή εισοδήματος στα άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν και στην παροχή εγγυήσεων στις επιχειρήσεις.
  • Οι ανισορροπίες Βορρά-Νότου, που υπήρχαν ήδη πριν από την κρίση ενδέχεται να γίνουν εντονότερες μετά την κρίση. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην προσήλωση των λαών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
  • Mολονότι η πανδημία αποτελεί μια κρίση συμμετρική όσον αφορά την προέλευσή της, οι συνέπειές της είναι εντελώς ασύμμετρες. Το τεράστιο κόστος της θα κατανεμηθεί άνισα, τόσο από κοινωνική όσο και από γεωγραφική άποψη.
  • Το ευρωπαϊκό μοντέλο θα φανεί σημαντικό στον κόσμο μόνο εάν κατορθώσουμε να προωθήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
  • Η παγκοσμιοποίηση αυξάνει την τρωτότητα των εθνών που δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την ασφάλειά τους με την ευρεία έννοια.
  • Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της στρατηγικής της αυτονομίας, η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται στον στρατιωτικό τομέα.

Josep Borrell, Ύπατος Eκπρόσωπος & Αντιπρόεδρος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων