Home Επικαιρότητα Έλληνες Επιστήμονες στις Έρευνες του ΜΙΤ για τον Κορωνοϊό
Έλληνες Επιστήμονες στις Έρευνες του ΜΙΤ για τον Κορωνοϊό

Έλληνες Επιστήμονες στις Έρευνες του ΜΙΤ για τον Κορωνοϊό

Στην πρώτη γραμμή των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ για τον κορωνοϊό βρίσκονται Έλληνες επιστήμονες, καθηγητές και ερευνητές στη Βοστώνη.

Η ομάδα COVIDAnalytics είναι μια από τις σημαντικότερες ερευνητικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Τεχνολογικό Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Αποτελείται από περίπου 25 ερευνητές του ΜΙΤ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή επιχειρησιακής έρευνας Δρ. Δημήτρη Μπερτσιμά.

Το έργο τους απαρτίζεται από πολλαπλές μελέτες που στοχεύουν σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις:

Την πρόγνωση της πορείας της πανδημίας της COVID-19 σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), τη βελτιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων σε υγειονομικό υλικό, τον εντοπισμό σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν την εξέλιξη της υγείας των ασθενών και τη βοήθεια ανάπτυξης τεστ ανίχνευσης του ιού.

Σε μια από τις μελέτες που διεξάγεται σε συνεργασία με πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνεται και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».

Στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία εξατομικευμένων αλγορίθμων εκτίμησης κινδύνου για ασθενείς με COVID-19, αναλύοντας μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες που αφορούν τη θνησιμότητα, τη διασωλήνωση και την εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα μοντέλα αυτά συνδυάζουν σημαντικά κλινικά δεδομένα όπως τα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών, τα υποκείμενα νοσήματα συμπτώματα, τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεωνμ τον βαθμό έκθεσης στον κορωνοϊό και το ιατρικό ιστορικό των νοσούντων.

Οι πληροφορίες θα επιτρέψουν τη χρήση των κατάλληλων υπολογιστικών εργαλείων, που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των ασθενών που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη χρήση των ήδη περιορισμένων πόρων.

Τα τελικά μοντέλα πρόβλεψης θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.covidanalytics.io αλλά και ως εφαρμογή κινητών συσκευών, ώστε να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα στους επαγγελματίες υγείας ανά τον κόσμο.

Στόχος της ομάδας είναι να βοηθήσει όλες τις χώρες με χρήσιμες πληροφορίες, που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας.

Εκτός από τον επικεφαλής καθηγητή Δρ. Δημήτρη Μπερτσιμά, στην ομάδα συμμετέχουν οι Έλληνες ερευνητές Βασίλης Διγαλάκης, Αγνή Ορφανουδάκη και Θοδωρής Παπαλεξόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων