Home Επικαιρότητα Τα Ηθικά και Ιατρικά Διλήμματα της Covid-19
Τα Ηθικά και Ιατρικά Διλήμματα της Covid-19.

Τα Ηθικά και Ιατρικά Διλήμματα της Covid-19

Σίγουρα στα χρόνια της ιατρικής πρακτικής που εξασκείτε δεν έχετε συναντήσει ποτέ και σε τέτοιο βαθμό ηθικά και ιατρικά διλήμματα, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν από τη Covid-19.

Κανείς από εσάς δεν έχει βιώσει κάτι τέτοιο. Σε καμία περίπτωση στην ιστορία μας, όλη η ανθρωπότητα δεν έχει διατρέξει τέτοιο κίνδυνο να προσβληθεί από την ίδια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

Και δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι η επιστήμη της ιατρικής θα ήταν τόσο απροετοίμαστη!

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν πρωτοφανή ηθικά και ιατρικά διλήμματα.

Ο ογκολόγος πρέπει να αποφασίσει εάν η θεραπεία του καρκίνου του ασθενούς υπερτερεί του κινδύνου εμφάνισης αυτού του ιού.

Οι παθολόγοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια επίθεση χρόνιων παθήσεων, επειδή οι ασθενείς φοβούνται την επίσκεψη στο ιατρείο.

Οι χειρουργοί εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις μόνο έκτακτης ανάγκης.

Και, φυσικά, όλοι στην πρώτη γραμμή, γιατροί, και νοσηλευτές, διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε ημέρα.

Για να μην αναφέρουμε και ένα πλήθος άλλων:

Υπάλληλοι του ΕΚΑΒ, νοσοκομειακό προσωπικό και πολλοί άλλοι.

Και αυτά τα διλήμματα είναι το ίδιο βασανιστικά και για τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων, οι οποίες διακινδυνεύουν παράλληλα.

Σαν γιατροί, είναι η πίστη σας στις οικογένειές σας ή στους ασθενείς σας;

Στους συναδέλφους σας ή στους εαυτούς σας που σας κάνουν να είσαστε τόσο υπεύθυνοι στο καθήκον σας;

Όλα αυτά που συμβαίνουν μας δείχνουν τον δρόμο του μέλλοντος, τι πρέπει να αλλάξει και τι μπορούμε να πετύχουμε εάν συνεργαστούμε πραγματικά.

Τα νεογέννητα χωρίζονται από τις μητέρες τους κατά τη γέννηση.

Οι ασθενείς που πεθαίνουν απομονώνονται από τις οικογένειές τους.

Είμαστε όλοι αποσχισμένοι από αυτούς που αγαπάμε.

Έχουμε μόνο ερωτήσεις. Δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις.

Ωστόσο, οι απαντήσεις μας περιβάλλουν και όλες οι λύσεις υπάρχουν επίσης.

Παρατηρούμε μια χωρίς προηγούμενο ανιδιοτελή προσφορά σε μαζική κλίμακα στην ιατρική κοινότητα, με αμέτρητες πράξεις συμπόνιας και ευγνωμοσύνης, και μια έκρηξη υποστήριξης από τους συναδέλφους σας και την πολιτεία.

Τα επιστημονικά μυαλά και αμέτρητες ερευνητικές ομάδες συνεργάζονται με πρωτόκολλα για λύσεις.

Ολόκληρη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνεργάζεται για ένα σκοπό.

Πολλές βιομηχανίες καινοτομούν για να προσφέρουν λύσεις σε απαραίτητα υλικά και οι κρατικές υπηρεσίες εργάζονται με ταχύτατους ρυθμούς για να προσφέρουν στους πολίτες την αναγκαία τεχνολογία για επικοινωνία, ενώ οργανώνονται με ταχύτατους ρυθμούς για να φροντίσουν, με τους πόρους που διαθέτουν, τους πολίτες τους.

Όλα αυτά που συμβαίνουν μας δείχνουν τον δρόμο του μέλλοντος, τι πρέπει να αλλάξει και τι μπορούμε να πετύχουμε εάν συνεργαστούμε πραγματικά.

Έτσι, μέσα από όλα αυτά τα ηθικά και ιατρικά διλήμματα, όλους τους φόβους, τη θλίψη και την τραγωδία, υπάρχουν ακτίνες ελπίδας ότι θα το ξεπεράσουμε και ότι θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και πιο δίκαιου μέλλοντος μαζί.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων