Home Επικαιρότητα Oι Νικητές του HackCoronaGreece
Oι Νικητές του HackCoronaGreece.

Oι Νικητές του HackCoronaGreece

Στο διαδικτυακό hackathon, που σκοπός του ήταν να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκληθεί από την πανδημία του COVID-19 στην Ελλάδα, διαγωνίστηκαν 300 συμμετέχοντες και 55 ομάδες.

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 o διαδικτυακός διαγωνισμός (hackathon) ΗackCoronaGreece, με τη βράβευση των καλύτερων ομάδων.

Το ΗackCoronaGreece είναι μια πρωτοβουλία των Data Natives και Dataconomy, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Υγείας, του ελληνικού οικοσυστήματος ψηφιακής υγείας και καινοτομίας και συνδιοργανωτές την ΕΕΛΛΑΚ και το eHealthForum.

Αναδείχτηκαν πολλές καινοτόμες προτάσεις που μπορούν να δώσουν λύσεις σε επιμέρους προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Ελλάδας.

«Αυτό το hackathon αποτελεί μια ευκαιρία εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των πολιτών της χώρας» είπε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας τόνισε ότι έχει έρθει η στιγμή για να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό δυναμικό της χώρας μας και εξήγγειλε δράσεις του υπουργείου που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα για την υποστήριξη της καινοτομίας.

Το ΗackCoronaGreece είναι μια τεράστια ευκαιρία για ανθρώπους που έχουν συναρπαστικές και καινοτόμες ιδέες να τις γνωστοποιήσουν στην κεντρική διοίκηση και να συνεργαστούν ώστε να τις μετατρέψουν σε χειροπιαστές λύσεις.

Οι 8 νικήτριες ομάδες του HackCoronaGreece:

1η θέση: Hackit-19

Εφαρμογή που χρησιμοποιεί τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα των χρηστών μαζί με την επακόλουθη διάγνωσή τους και τη γεωγραφική θέση ως proxy για την συμπεριφορά του COVID-19 σε συγκεκριμένες περιοχές.

Επιπλέον προσφέρει πληροφορία σε πραγματικό χρόνο αναφορικά με το συνωστισμό επιχειρήσεων, π.χ. σουπερμάρκετ και βοηθά τον πολίτη με βάση τις πληροφορίες που βλέπει στο κινητό του, σε χάρτες, να αποφασίσει αν θα μετακινηθεί ή θα παραμείνει σπίτι του και αν θα μετακινηθεί που να πάει.

Είναι ένα εργαλείο για τον πολίτη αλλά και για τις αρχές να σχεδιάσουν σχετικές πολιτικές δημόσιας υγείας.

2η θέση: SMARTY (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)

Έξυπνο εργαλείο (web-based app) υποστήριξης αποφάσεων των επαγγελματιών υγείας, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη.

Ο ιατρός μπορεί να ανιχνεύει αδιάγνωστα περιστατικά ύποπτα για COVID-19. Παρέχει τη δυνατότητα για απομακρυσμένη (τηλεϊατρική) παρακολούθηση ασθενών και μπορεί να στέλνει σήμα κινδύνου όταν ανιχνεύει περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

3η θέση: Assistant Volunteer (Nable Solutions)

Σύστημα διαχείρισης εθελοντών που υποστηρίζουν τον ευάλωτο πληθυσμό.

Παρέχει τη δυνατότητα προγραμματισμού εθελοντικών αποστολών και δράσεων, διαχείριση μητρώου, επικοινωνία μεταξύ εθελοντών και μεταξύ οργανισμών και εθελοντών.

4η θέση: Survivors

Εφαρμογή σε κινητό αυτοαναφοράς για ασθενείς που βρίσκονται στη φάση της ανάρρωσης από τον COVID-19, ώστε να ενημερώνουν για την πορεία τους έως την πλήρη ίαση, η οποία μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα για τα σοβαρά περιστατικά.

Τα δεδομένα παρακολούθησης μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη πολιτικών υγείας.

5η θέση: OpenPVSignal COVID19 Knowledge Graph

(eHealth Lab, Institute of Applied Biosciences, ΕΚΕΤΑ) είναι ένας γράφος γνώσης (knowledge graph) με στόχο την υποστήριξη των μελετών ασφάλειας φαρμάκων που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Διευκολύνει την υπολογιστική αξιοποίηση δεδομένων τα οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και αφορούν για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και ενισχύσει την ασφάλειά τους.

6η θέση: ΓΝΩΜΩΝ (Gnomon)

Η λύση επιτρέπει την ιχνηλάτηση των επαφών του πολίτη με δική του συναίνεση, διαμοιράζοντας το γεωγραφικό του στίγμα για περίοδο ημερών και τη κατάσταση της υγείας του.

Αυτοματοποιεί την αποστολή SMS προς τη ΓΓ Πολιτικής προστασίας και τον ΕΟΔΥ, έχει τη δυνατότητα συμπλήρωσης και αποστολής δομημένων ερωτηματολογίων τόσο για τη συμπτωματολογία του σχετικά με τον ιό του COVID-19.

Μπορεί να διασυνδεθεί με τις βασικές υποδομές του δημοσίου (ΗΔΙΚΑ, ΕΟΔΥ, ΓΓΠΣ, egov.gr, κλπ) και να στέλνει αυτόματα, επώνυμα (κατόπιν συγκατάθεσης του Πολίτη) ή ανώνυμα, δεδομένα προς τις δομές της Πολιτείας.

7η θέση: COVID-19 Response Greece – Face Shield

Σχεδιασμός προστατευτικών μασκών ανοιχτού λογισμικού για επαγγελματίες της υγείας, που μπορούν να παραχθούν μαζικά σε μεγάλες ποσότητες εβδομαδιαίως.

8η θέση: Emergency Solution

Μια λύση που συνδυάζεται με υπάρχουσες λύσεις τηλεϊατρικής.

Είναι εφαρμόσιμη στο 90% των συστημάτων τηλεϊατρικής παγκοσμίως. Ο ασθενής χωρίς να έχει κάποια εφαρμογή στο κινητό του, μπορεί να συνδεθεί στέλνοντας ένα μήνυμα από το κινητό του τηλέφωνο (SMS) στο σύστημα τηλεϊατρικής του παρόχου του.

Οι ομάδες δούλεψαν ακατάπαυστα για τρεις μέρες προκειμένου να αναπτύξουν τις λύσεις τους απέναντι στις προκλήσεις και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

«Είμαστε όλοι περήφανοι που συγκεντρώσαμε τα λαμπρότερα μυαλά για να καταπολεμήσουμε τον COVID-19 στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Υπουργείου Υγείας.

Το HackCoronaGreece έγινε πραγματικότητα και στην Ελλάδα με την υποστήριξη του eHealthForum, της ΕΕΛΛΑΚ και του ελληνικού οικοσυστήματος ψηφιακής υγείας.

Οι προκλήσεις ήταν:

Διαχείριση αλυσίδας εφοδιασμού, ζήτησης υλικών και χωρητικότητας των νοσοκομείων σε πραγματικό χρόνο,

Υποστήριξη τηλεφωνικών κέντρων/γραμμής επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο,

Λύσεις τηλεϊατρικής,

Ανάλυση δεδομένων και

Ανοιχτές λύσεις για την παραγωγή υλικών.

Μέσα σε 7 ημέρες το HackCoronaGreece συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 2000 ατόμων.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος, είτε ως συμμετέχοντες είτε ως μέντορες / εκπαιδευτές, 400 επιστήμονες ειδικοί στα δεδομένα, προγραμματιστές, διαχειριστές έργου, σχεδιαστές, και επαγγελματίες της υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και σχηματίστηκαν 54 ομάδες.

Χαιρετίζοντας τη συνεργασία των τριών υπουργείων και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας από 34 επιστημονικούς οργανισμούς και φορείς*, ο Χάρης Λαμπρόπουλος, επικεφαλής της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας και κριτής του Hackathon, υπογράμμισε ότι η ελληνική ηγεσία σε αυτή την κρίση επέδειξε την ικανότητα συγκέντρωσης των καλύτερων χαρακτηριστικών του πολιτισμού μας.

Εντυπωσιακή ήταν οι συσπείρωση των φορέων υποστήριξης από όλη την Ελλάδα οι οποίοι πλαισίωσαν τους διαγωνιζόμενους ως μέντορες και κριτές.

Σχεδόν 80 εμπειρογνώμονες διαφορετικών ειδικοτήτων στήριξαν τις διαγωνιζόμενες ομάδες προερχόμενοι από τους 34 φορείς υποστήριξης της δράσης που περιλάμβαναν πανεπιστήμια & πολυτεχνεία, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα επιστημονικά και επαγγελματικά σωματεία και δίκυα.

Ο ρόλος του eHealthForum και της ΕΕΛΛΑΚ ήταν καταλυτικός στην προσέλκυση των υποστηρικτών.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υγείας, της ΗΔΙΚΑ, του ΣΕΚΕΕ, της Θερμοκοιτίδας της Αθήνας του ΕΒΕΑ και δύο Venture Funds.

Οι κριτές αξιολόγησαν την καινοτομία των προτεινόμενων λύσεων, τον θετικό αντίκτυπο που θα έχουν για την κοινωνία εφόσον εφαρμοστούν, τη δυνατότητα εφαρμογής και τη βιωσιμότητα τους καθώς και την ποιότητα της εφαρμογής από τεχνικής πλευράς.

Οι απειλές από τον κορωνοϊό για την οικονομία, και την υγεία είναι χωρίς προηγούμενο και τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύσσονται κρατικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες μέσω διαγωνισμών (hackathon) για την αναζήτηση αλλά και τη δημιουργία εύκολα εφαρμόσιμων λύσεων που θα συμβάλουν στην αποφυγή της υπερφόρτωσης των συστημάτων υγείας και την περαιτέρω επιβάρυνση της οικονομίας.

Μια τέτοια πρωτοβουλία δημιουργήθηκε από τους Data Natives / Dataconomy στη Γερμανία.

Το HackCoronaGreece έγινε πραγματικότητα και στην Ελλάδα με την υποστήριξη του eHealthForum, της ΕΕΛΛΑΚ και του ελληνικού οικοσυστήματος ψηφιακής υγείας.

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 o διαδικτυακός διαγωνισμός (hackathon) ΗackCoronaGreece, με τη βράβευση των καλύτερων ομάδων.

Σχετικά με την Πρωτοβουλία HackCorona

Τα hackathon HackCorona είναι πρωτοβουλία των Data Natives και Dataconomy, μια κοινότητα που αριθμεί πάνω από 78.000 επαγγελματίες από τον τομέα της τεχνολογίας, των δεδομένων, επιχειρηματίες και ακτιβιστές.

Μετά την επιτυχία του 48ωρου διαδικτυακού hackathon στις 20-22 Μαρτίου, που συγκέντρωσε πάνω από 1.700 hackers και είχε ως αποτέλεσμα 23 ψηφιακές λύσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, οι Data Natives & Dataconomy έφεραν τον διαγωνισμό στην Ελλάδα.

«Στους Data Natives, πιστεύουμε στη δύναμη της συλλογικής δημιουργίας.

Το HackCoronaGreece απέδειξε ότι σε καιρό κρίσης μπορεί να φέρει άτομα κοντά ώστε να δημιουργήσουν γρήγορα και επιδέξια, άμεσες λύσεις, να εστιάσει σε ό,τι έχει τη μεγαλύτερη σημασία και να δώσει ώθηση στην καινοτομία», δήλωσε η Έλενα Πουγγία, MD, Dataconomy και CEO, Data Natives.

Το όραμα του HackCoronaGreece είναι να αντιμετωπίζει τις κρίσιμες καταστάσεις μέσα από την κοινότητα.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επίλυση των προβλημάτων είναι δυνατή μέσω της δημιουργίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συλλογικής ευφυΐας εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων, ιδιωτών και επιχειρηματιών, επιχειρήσεων και κυβερνητικών φορέων, πρόσθεσε.

Σχετικά με το eHealthForum

Η ψηφιακή υγεία –ehealth– είναι καταλύτης μεταρρύθμισης και μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.

To eHealth Forum είναι μια πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της ψηφιακής υγείας για ίση πρόσβασή για όλους στην υγεία και για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και επιχειρεί τη διασύνδεση όλων των συντελεστών της υγείας, της ιατρικής, της βιομηχανίας και της πληροφορικής για την από κοινού επίλυση των προκλήσεων της εποχής μας.

Γίνεται τόπος συνάντησης, ανταλλαγής και συζήτησης και ωρίμανσης ιδεών που μπορούν να μετεξελιχθούν σε έργα!

Το eHealthForum υποστηρίζει το HackCoronaGreece γιατί είναι πολυσυλλεκτικό, προάγει τη συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων και συντελεστών σε ίσους όρους, προάγει τη σύνθεση και τη συλλογική ευφυΐα, γεννά ευκαιρίες για όλους μπορεί να δώσει λύσεις στις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Σχετικά με την ΕΕΛΛΑΚ

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα, των επιχειρήσεων και της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα και έχει μέλη τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα.

Φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες.

Για την υλοποίηση των δράσεων του, βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών του και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του HackCoronaGreece:

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας,
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας,
ΕΛΠΙΔΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Πληροφορικής, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός,
ΧΑΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών, Παν/μίου Πατρών – Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕ Αθηνών – Πρόεδρος Ινστιτούτου Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – Επικεφαλής Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας,
ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ,
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗΣ, Συντονιστής της Δράσης Ψηφιακής Καινοτομίας ενάντια στον κορωνοϊό, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ),
STEFANIE SCHRAMM, Head of Venture Marketing at the Next Big Thing και
ARAVINTH PANCH, Head of International Partnerships at Motion Lab.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων