Home Επικαιρότητα Εφαρμογή για Έξυπνα Κινητά και Τάμπλετ από την Γ΄ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ για Ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια
Εφαρμογή για έξυπνα κινητά και τάμπλετ από την Γ΄ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Εφαρμογή για Έξυπνα Κινητά και Τάμπλετ από την Γ΄ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ για Ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια

Μία εφαρμογή για έξυπνα κινητά και τάμπλετ διαθέτει η Γ΄ Καρδιολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στοχεύοντας στη στήριξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόκειται για την εφαρμογή ThessHF για smartphone ή tablet (προς το παρόν διαθέσιμη μόνο σε λογισμικό Android) η οποία αποτελεί μία υπηρεσία υπενθύμισης και εκπαίδευσης, ένα «προσωπικό ημερολόγιο» κάθε ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια.

H εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (www.hcs.gr) ή της ιστοσελίδας www.thesshf.com και στοχεύει να αποτελέσει έναν ψηφιακό βοηθό, που θα προσφέρει δύναμη στους ασθενείς και θα τους υπενθυμίζει να είναι συνεπείς, ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τη νόσο τους.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αποτελούν μια πολυάριθμη και ευπαθή ομάδα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η αυτοδιαχείριση της νόσου από τον/την ασθενή σε καθημερινή βάση, χωρίς τη συχνή παρουσία του/της στις δομές υγείας, ειδικά λόγω των νέων συνθηκών, κρίνεται αναγκαία και σωτήρια.

Βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής ThessHF είναι τα εξής:

● Ασθενοκεντρικός χαρακτήρας – πρωταγωνιστής ο/η ασθενής.

● Ειδική για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

● Σχεδιασμένη στο Android Studio για smartphones με λογισμικό Android.

● Τρία λεπτά για την καρδιά: καθημερινή καταγραφή σωματικού βάρους, αρτηριακής πίεσης και δύσπνοιας.

● Επιπλέον δυνατότητα καταγραφής: οιδημάτων κάτω άκρων, καρδιακών σφύξεων, κορεσμού οξυγόνου, διάθεσης και γλυκόζης αίματος.

● Παρότρυνση για επικοινωνία με τον/τη θεράποντα ιατρό σε περίπτωση ακραίων τιμών ή μεταβολών.

● Ιστορικό καταγεγραμμένων τιμών με τη μορφή πινάκων και γραφημάτων.

● Εκπαιδευτικά Quiz.

● Υπενθύμιση της λήψης φαρμακευτικής αγωγής.

● Καταγραφή της συμμόρφωσης του/της ασθενούς με την αγωγή.

Η εφαρμογή έχει διατεθεί και χρησιμοποιείται πιλοτικά από ασθενείς του Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Να σημειωθεί ότι εφαρμογή σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον/τη θεράποντα ιατρό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον επικουρικά και να συμβάλει στη βέλτιστη διαχείριση της συνολικής κατάστασης του/της ασθενούς.

Την ομάδα που δημιούργησε και εξέλιξε την εφαρμογή ThessHF αποτελούν οι: Κωνσταντίνος Μπακογιάνης, διδάκτωρ ΕΚΠΑ, ειδικευόμενος καρδιολογίας, Δημήτριος Μουσελίμης, υποψήφιος διδάκτορας ΑΠΘ, Αναστάσιος Τσαρουχάς, υποψήφιος διδάκτορας ΑΠΘ, και Βασίλειος Βασιλικός, καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων