Home Επικαιρότητα Τα Γαστρεντερικά Προβλήματα και ο Νέος Κορωνοϊός
Τα Γαστρεντερικά Προβλήματα και ο Νέος Κορωνοϊός.

Τα Γαστρεντερικά Προβλήματα και ο Νέος Κορωνοϊός

Ο κ. Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), δήλωσε τα εξής:

Ασθενείς με τον νέο κορωνοϊό παρουσίασαν και γαστρεντερικά συμπτώματα και μάλιστα σε κάποιους απουσίαζαν εντελώς τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος.

H λοίμωξη από τον κορωνοϊό έχει δύο φάσεις:

Στην πρώτη φάση του πολλαπλασιασμού του ιού, που διαρκεί αρκετές ημέρες, παρουσιάζονται ήπια συμπτώματα λόγω της άμεσης κυτταροπαθογενετικής δράσης του ιού και της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού απέναντι στο νέο παθογόνο.

Η δεύτερη φάση είναι η ειδική ανοσία η οποία αντιμετωπίζει τον ιό, οδηγεί σε πτώση του ιικού φορτίου και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων και επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς.

Μια πολυκεντρική μελέτη στην Κίνα ανέλυσε στοιχεία από 204 ασθενείς με τον νέο κορωνοϊό:

Σχεδόν οι μισοί ασθενείς προσήλθαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερικά ενοχλήματα (ανορεξία, διάρροια, έμετος, κοιλιακό άλγος) ως το προεξάρχον σύμπτωμα.

Κατά την πορεία της νόσου, τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό παρουσίαζαν επιδείνωση όσο αύξανε η σοβαρότητα της ασθένειας.

Οι ασθενείς που δεν εμφάνιζαν γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν μάλιστα πιο πιθανό να θεραπευτούν και να λάβουν εξιτήριο συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε 7 περιπτώσεις απουσίαζαν εντελώς τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

Επομένως, επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος, σε περιοχές όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού η παρουσία γαστρεντερικών συμπτωμάτων, ακόμα και σε απουσία συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, θα πρέπει να συμπεριληφθεί η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό στη διαφορική διάγνωση.

Επιπλέον, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τονίζει «την αναγκαιότητα να είμαστε όλοι συνεπείς στα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης.

Αποτελεί γεγονός ότι πλέον η πλήρης αναχαίτιση της πανδημίας αποτελεί ουτοπία.

Ο σκοπός είναι να επιβραδύνουμε σημαντικά την πορεία της επιδημίας, ώστε να αναβάλουμε την έξαρση, δηλαδή τον μέγιστο αριθμό κρουσμάτων ανά ημέρα, και τα νέα κρούσματα να διασπαρούν στον χρόνο.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας και υποστήριξης των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας και εντατικής υποστήριξης».

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων