Home Επικαιρότητα Κομβικά Σημεία που Αφορούν τη Διασπορά του Κορωνοϊού στην Ελλάδα
Τα Κομβικά Σημεία της Διασποράς του Κορωνοϊού.

Κομβικά Σημεία που Αφορούν τη Διασπορά του Κορωνοϊού στην Ελλάδα

Έπειτα από τις αναφορές του λοιμωξιολόγου κ. Σωτήρη Τσιόδρα, σχετικά με τα κομβικά σημεία που αφορούν τον Κορωνοϊό, ο ίδιος εξήγησε στη συνέχεια:

Τι προβληματίζει τους επιστήμονες σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες, την πιθανή υποδιάγνωση του Κορωνοϊού, τα μέτρα ασφαλείας, τη χρησιμότητά τους και την επιτήρηση του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αυξήσει την επικινδυνότητα για τις επιπτώσεις της νόσου σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ έχει αναβαθμιστεί και το αντίστοιχο επίπεδο που αφορά πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Έως τις 2 Μαρτίου, ο ιός έχει καταγραφεί σε 66 χώρες, με 91.000 κρούσματα και 3.100 νεκρούς.

Σε λίγες ημέρες ξεκινά όπως είπε ο κ. Τσιόδρας η εφαρμογή δύο επιδημιολογικών μοντέλων επιτήρησης για τον Κορωνοϊό, για να καταγράφει με ξεκάθαρο τρόπο η επίπτωση της νόσου.

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι έχουν ελεγχθεί 270 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχει γίνει εργαστηριακός έλεγχος σε 570 δείγματα χωρίς να βρεθεί κάποιο θετικό στον Κορωνοϊό.

Για το ενδεχόμενο να έχουμε στην Ελλάδα κρούσματα Κορωνοϊού που δεν έχουν διαγνωσθεί, ο κ. Τσιόδρας δεν το απέκλεισε και έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ.

«Παρά τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού εισόδου στη χώρα, εμφανίστηκαν αδιευκρίνιστης προέλευσης κρούσματα και 4 με 5 εβδομάδες αργότερα, σήμερα μετράνε ήδη 6 νεκρούς από επιπλοκές του ιού.

Οι μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων Κορωνοϊού καταγράφονται 3 με 5 εβδομάδες αφότου μπει ο ιός σε μια χώρα.

Ωστόσο, τα τελευταία μαθηματικά μοντέλα για τον Κορωνοϊό έχουν δείξει ότι η έξαρση μπορεί να ανακοπεί ως ένα βαθμό, αν κάποιος καταφέρει να περιορίσει το 70% των μεταδόσεων, ιχνηλατώντας τις επαφές όσον προέρχονται από τη βόρεια Ιταλία όπου ήδη η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Ευπαθής ομάδα είναι οι επαγγελματίες υγείας και πρέπει να παίρνουν τα μέγιστα μέτρα αυτοπροστασίας.

Έχουν γίνει επιδημίες σε όλον τον κόσμο, λόγω νοσηλευτικού προσωπικού.

Ευθύνη και των επαγγελματιών υγείας είναι το να μην πηγαίνουν στη δουλειά τους, όταν έχουν συμπτώματα γρίπης.

Μέχρι και εχθές το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΟΥ ενθάρρυνε όσο το δυνατόν πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμού του ιού. Όπου έγινε με πυγμή περιορίστηκε ο ιός.

«Αν δεν πάρεις μέτρα μπορεί να έχεις εκατοντάδες κρούσματα, καλύτερα να πάρεις πιο σκληρά μέτρα, παρότι αυτό δεν διασφαλίζει ότι θα το αποφύγουμε».

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα σχολεία που κλείνουν είπε ότι «μπορεί να δρούμε καθ’ υπερβολή, αλλά προτιμούμε να βρισκόμαστε μπροστά από τις εξελίξεις».

Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν σχολεία που κλείνουν γιατί οι μαθητές τους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα και άλλα γιατί πραγματοποίησαν οργανωμένες εκδρομές στις πληγείσες από το νέο ιό περιοχές της Ιταλίας.

«Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν αυτά τα μέτρα καθώς ιδίως στα δημοτικά δημιουργούνται συνθήκες εύκολης διασποράς, θα ήταν χρήσιμη η καθημερινή εκπαίδευση στα σχολεία».

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων