Home Επικαιρότητα Μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης Ανακαλύφθηκε Νέο Ισχυρό Αντιβιοτικό
Οι επιστήμονες, χαρη σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης εντόπισαν ένα νέο μόριο, ικανό να καταπολεμήσει βακτήρια ανθεκτικά στα παραδοσιακά αντιβιοτικά.

Μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης Ανακαλύφθηκε Νέο Ισχυρό Αντιβιοτικό

Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν, μέσω ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, ένα μόριο, το οποίο είναι αποτελεσματικό έναντι σε βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα παραδοσιακά αντιβιοτικά.

Μια σημαντική ανακάλυψη που αναμέναμε εδώ και πολύ καιρό.

Χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να ανακαλυφθούν νέα φάρμακα;

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αλλά ποτέ δεν είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη ενός εξαιρετικά ισχυρού αντιβιοτικού.

Αυτό συνέβη τώρα από ερευνητές του MIT και του Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χάρη σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης εντόπισαν ένα νέο μόριο, ικανό να καταπολεμήσει βακτήρια ανθεκτικά στα παραδοσιακά αντιβιοτικά.

«Είναι αναμφισβήτητα το πιο ισχυρό αντιβιοτικό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ» εξήγησε ο James Collins, από το MIT (Massachusetts Institute of Technology), ένας εκ των συγγραφέων ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Cell”.

Ο αλγόριθμος λειτουργεί μέσω της εκμάθησης.

Συνεπώς, οι ερευνητές τον «εκπαιδεύουν» να εντοπίζει όλα τα μόρια, που είναι ικανά να καταπολεμήσουν τα βακτήρια.

‘Υστερα, η τεχνητή νοημοσύνη επανεξέτασε έναν κατάλογο με 6.000 μόρια, τα οποία παρουσιάζουν ένα φαρμακευτικό ενδιαφέρον και έχοντας μια δομή πολύ διαφορετική από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μεταλλάξεων και της βακτηριακής αντοχής.

Η τεχνητή νοημοσύνη εντόπισε, στη συνέχεια, ένα νιτροθειαζόλιο που έγινε αντικείμενο έρευνας ως πιθανό αντιδιαβητικό.

To μόριο αυτό ονομάστηκε Halicin και έχει δοκιμαστεί έναντι δεκάδων βακτηριακών στελεχών, που ελήφθησαν από ασθενείς και καλλιεργήθηκαν in vitro (μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα).

Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι των βακτηρίων Clostridium difficile, Acinetobacter baumanii και του Μυκοβακτηρίου της φυματίωσης.

Μόνο το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa του αντιστάθηκε.

Έχει, επίσης, δοκιμαστεί σε ζωντανά ποντίκια μολυσμένα με το βακτήριο Acinetobacter baumanii – ένα βακτήριο που έχει προσβάλλει πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και το οποίο είναι ανθεκτικό σε όλα τα ήδη υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Τα ποντίκια θεραπεύτηκαν μέσα σε 24 ώρες.

Οι ερευνητές της μελέτης ελπίζουν ότι ο αλγόριθμός τους δεν θα σταματήσει εκεί και ότι θα ενισχύσει ολόκληρο το «οπλοστάσιο» των αντιβιοτικών, καθώς η αντιμικροβιακή αντοχή ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων