Home Επικαιρότητα Επικίνδυνος για την Ανδρική Γονιμότητα ο Σακχαρώδης Διαβήτης
Επικίνδυνος για την Ανδρική Γονιμότητα ο Σακχαρώδης Διαβήτης.

Επικίνδυνος για την Ανδρική Γονιμότητα ο Σακχαρώδης Διαβήτης

Όπως επισήμανε η βιολόγος αναπαραγωγής Θεοδοσία Ζεγκινιάδου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση «Σύγχρονες Αντιλήψεις και Νέες Τεχνολογικές Εφαρμογές στην Εργαστηριακή Διάγνωση και Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη», ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα ενός άνδρα και αυτό να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε 14 έως 16 Φεβρουαρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Ζεγκινιάδου αναπτύσσοντας το θέμα της υπογονιμότητας στον διαβητικό άνδρα ανέφερε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης φαίνεται πως επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα μέσω αλλαγών που παρατηρούνται στις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος.

«Δυστυχώς, ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει και το DNA του σπερματοζωαρίου καθώς οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν κατάτμηση στο DNA πράγμα που δυσχεραίνει τη σύλληψη.

Επίσης, κατά τη διαδικασία της σπερματογένεσης, μπορεί να προκληθούν επιγενετικές αλλαγές οι οποίες είναι δυνατόν να μεταφερθούν και στις επόμενες γενιές.

Οι αλλαγές αυτές παρουσιάζονται και στα νεαρά άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ακόμη και στους εφήβους.

Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή ρύθμιση του σακχάρου στους διαβητικούς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας.

Όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη και όσο πιο πιστά ακολουθείται η αγωγή τόσο μικρότερη ζημία γίνεται ακόμη και στο αναπαραγωγικό δυναμικό του άνδρα», τόνισε η κ. Ζεγκινιάδου.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων