Home Επικαιρότητα Πώς το Σύνδρομο του Απατεώνα Μπορεί να Βλάψει την Υγεία
Σε αρκετές περιπτώσεις το «σύνδρομο του απατεώνα» εκδηλώνεται ήδη από το γυμνάσιο ή το πανεπιστήμιο.

Πώς το Σύνδρομο του Απατεώνα Μπορεί να Βλάψει την Υγεία

Θα πρέπει να δωθεί περισσότερη προσοχή σε έναν αφανή αλλά παράληλα υπαρκτό «σαμποτέρ», το σύνδρομο του απατεώνα, καθώς μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Το σύνδρομο αυτό επισημαίνουν με την επιστολή τους στο επιστημονικό περιοδικό “Science” ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χρούσος, και ο δρ Αλέξιος-Φώτιος Μεντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όσοι έχουν το «σύνδρομο του απατεώνα» βασανίζονται από έναν ενδόμυχο και αδικαιολόγητο φόβο ότι κάποια στιγμή θα αποκαλυφθούν πως είναι απατεώνες και κατατρύχονται από σκέψεις αυτοαμφισβήτησης και αναξιότητας, παρόλο που αποδεδειγμένα κατέχουν ταλέντα και παρουσιάζουν διάφορα επαγγελματικά ή άλλα επιτεύγματα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, επειδή το εν λόγω σύνδρομο πλήττει κυρίως άτομα με υψηλά επιτεύγματα, γυναίκες και ανθρώπους από μειονότητες (φυλετικές, εθνοτικές, θρησκευτικές), συχνά σαμποτάροντας την καριέρα τους, έχει ως συνέπεια τα πανεπιστήμια και άλλοι ακαδημαϊκοί-ερευνητικοί φορείς να κινδυνεύουν από υποαντιπροσώπευση αυτών των ομάδων στο δυναμικό τους.

Η επιστολή αυτή καλεί τα ιδρύματα, όχι μόνο να υιοθετούν πολιτικές εισδοχής και πρόσληψης που ευνοούν την ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση όλων των ομάδων του πληθυσμού, αλλά επίσης να πάρουν μέτρα που θα αναγνωρίζουν και θα καταπολεμούν το πρόβλημα του «συνδρόμου του απατεώνα».

Το σύνδρομο αυτό, τονίζουν οι επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικό άγχος, συναισθηματικά προβλήματα και σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως χρόνιο στρες με δυσφορία, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Σε αρκετές περιπτώσεις το «σύνδρομο του απατεώνα» εκδηλώνεται ήδη από το γυμνάσιο ή το πανεπιστήμιο.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων