Home Επικαιρότητα Αλλάζουν τα Δεδομένα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα τα Ευρήματα Νέας Μελέτης
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, δείχνει ότι τα λίγα κύτταρα των πνευμόνων που αποφεύγουν τη βλάβη μπορούν να επιδιορθώσουν τους πνεύμονες.

Αλλάζουν τα Δεδομένα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα τα Ευρήματα Νέας Μελέτης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καπνιστές, παγκοσμίως, ανέρχονται σε 1,1 δισεκατομμύρια, ενώ ετησίως οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα υπολογίζονται σε 1,8 εκατομμύρια.

Όπως είναι γνωστό, επίσης, οι καπνιστές έχουν 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες, επιβλαβείς χημικές ενώσεις, οι οποίες μεταλλάσσουν το DNA των κυττάρων στους πνεύμονες και τα μετατρέπουν από υγιή σε καρκινικά.

Μέχρι σήμερα, δε, οι μεταλλάξεις που ευθύνονται για τον καρκίνο του πνεύμονα θεωρούνταν μόνιμες, παραμένοντας ακόμη και μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Ωστόσο, τα ευρήματα νέας μελέτης αλλάζουν τα δεδομένα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, δείχνει ότι τα λίγα κύτταρα των πνευμόνων που αποφεύγουν τη βλάβη μπορούν να επιδιορθώσουν τους πνεύμονες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κυττάρων που ελήφθησαν από τους αεραγωγούς καπνιστών είχε μεταλλαχθεί από τον καπνό, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να έχουν έως και 10.000 γενετικές μεταλλάξεις.

Από την άλλη, όμως, η μελέτη έδειξε ότι ένα μικρό ποσοστό κυττάρων καταφέρνει να μείνει αλώβητο, χωρίς να έχει γινεί προς το παρόν γνωστό το πως ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Το πλέον εντυπωσιακό, όμως, από τα ευρήματα της μελέτης, ήταν το γεγονός πως αποδείχθηκε ότι μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα κύτταρα αυτά αναπτύσσονται και αναγεννούν τους πνεύμονες.

Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι σε ανθρώπους που έκοψαν το τσιγάρο έως και το 40% των κυττάρων των πνευμόνων έμοιαζαν με κύτταρα ανθρώπων που δεν είχαν καπνίσει ποτε.

Παρόλο που οι πρώην καπνιστές έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ο κίνδυνός τους είναι μειωμένος σε σύγκριση με τους καπνιστές και αυτή η μείωση εξαρτάται από τη διάρκεια της διακοπής του καπνίσματος.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων