Home Επικαιρότητα ΠΙΣ σε Κικίλια – Να Εξαιρεθεί η Υποχρέωση Εκπλήρωσης Υπηρεσίας Υπαίθρου για Εξεταζόμενους Ιατρούς στην Ειδικότητα
«Θεωρούμε ότι η υποχρέωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου μπορεί να είναι προϋπόθεση για τον διορισμό σε θέσεις του δημοσίου για τους ιατρούς, αλλά όχι για τη συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικότητας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΙΣ.

ΠΙΣ σε Κικίλια – Να Εξαιρεθεί η Υποχρέωση Εκπλήρωσης Υπηρεσίας Υπαίθρου για Εξεταζόμενους Ιατρούς στην Ειδικότητα

Οι ιατροί που εξετάζονται για τη λήψη ειδικότητας στην Ελλάδα, υποχρεούνται να έχουν εκπληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου πριν εξεταστούν.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείο Υγείας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η προϋπόθεση αυτή δεν έχει λόγω ύπαρξης και ως εκ τούτου ζητά να εξαιρεθεί.

Οι λόγοι για τους οποίους ο ΠΙΣ ζητά την εξαίρεση της εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου για τους εξεταζόμενους στην ειδικότητα ιατρούς σχετίζονται, καταρχάς, με το γεγονός ότι δεν έχει καμία συσχέτιση, όπως αναφέρει η επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, με την εκπαιδευτική διαδικασία της ειδικεύσεως.

Επίσης, όπως τονίζει ο ΠΙΣ, στις εξετάσεις αυτές συμμετέχουν και γιατροί πολίτες άλλων χωρών, όπως είναι, για παράδειγμα, η Κύπρος.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο για την επιστροφή Ελλήνων ιατρών που ειδικεύονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον ΠΙΣ.

Για όσους, δε, δεν ήταν προϋπόθεση για την έναρξη ειδικότητας η εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου και τώρα τίθεται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις «συνιστά αλλαγή των όρων και διακόπτει με το χειρότερο τρόπο την εκπαίδευσή τους», όπως τονίζει ο ΠΙΣ.

«Θεωρούμε ότι η υποχρέωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου μπορεί να είναι προϋπόθεση για τον διορισμό σε θέσεις του δημοσίου για τους ιατρούς (μεταξύ των οποίων και για την έναρξη της ειδικότητας), αλλά όχι για τη συμμετοχή στις εξετάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

«Επίσης ο ΠΙΣ αισθανόμενος ότι η υπηρεσία υπαίθρου πρέπει να αναμορφωθεί συνολικά με γνώμονα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, επεξεργάζεται πρόταση για νέο πλαίσιο για τη λειτουργία αυτών των ιατρείων» τονίζει, κλείνοντας, η επιστολή του Συλλόγου προς την ηγεσία του υπουργείου.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων