Home Επικαιρότητα Αντοχή στα Αντιβιοτικά: η Μεγαλύτερη Απειλή για την Παγκόσμια Υγεία
«Αυτή η απειλή δεν ήταν ποτέ τόσο άμεση και η ανάγκη για λύσεις δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Αντοχή στα Αντιβιοτικά: η Μεγαλύτερη Απειλή για την Παγκόσμια Υγεία

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το ζήτημα της αντοχής σε ένα ή περισσότερα αντιβιοτικά φάρμακα.

Μάλιστα, για αυτόν το λόγο ο ΠΟΥ κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν περισσότερο στη δημιουργία νέων αντιβιοτικών.

Κάθε χρόνο, μόνο στην Ευρώπη, 33.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

«Αυτή η απειλή δεν ήταν ποτέ τόσο άμεση και η ανάγκη για λύσεις δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των φαρμακευτικών εταιρειών, τα 60 φάρμακα – από τα οποία τα 50 είναι αντιβιοτικά – που βρίσκονται σε ανάπτυξη αυτό το διάστημα, «έχουν λίγα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες και μόνο δύο στοχεύουν στα πλέον ανθεκτικά βακτήρια», όπως τονίζει ο ΠΟΥ, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Τα πιο καινοτόμα φάρμακα – 252 τον αριθμό – βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των προκλινικών δοκιμών και δεν θα είναι διαθέσιμα για τουλάχιστον δέκα χρόνια ακόμη.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, ο ΠΟΥ επιχειρεί να ενθαρρύνει, τόσο τις κυβερνήσεις, όσο και τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν περισσότερο, κατά κύριο λόγο «με την παροχή βιώσιμων κεφαλαίων σε νέα καινοτόμα φάρμακα».

Σύμφωνα, δε, με τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, η αντιμικροβιακή αντοχή είναι «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία που έχουν υπάρξει ποτέ» και θα μπορούσε σύντομα να καταστεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων