Home Επικαιρότητα Νέα Θεραπεία για τη Μείωση της «Κακής» Χοληστερόλης
Στην τελευταία κλινική μελέτη θα συμμετάσχουν ασθενείς που δεν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Νέα Θεραπεία για τη Μείωση της «Κακής» Χοληστερόλης

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο λαμβάνουν καθημερινά χάπια στατίνης, καθώς έχουν αυξημένη «κακή» LDL (Low – Density Lipoprotein) χοληστερόλη.

Πλέον, υπάρχει μία ακόμα λύση για τη μείωση της LDL χοληστερόλης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μέσα στο 2020, αναμένεται να λάβει χώρα στη Μεγάλη Βρετανία μία κλινική μελέτη μεγάλης κλίμακας, όπου θα δοκιμαστεί ένα νέο φάρμακο κατά της «κακής» χοληστερόλης.

Πρόκειται για μία ένεση που οι ασθενείς θα κάνουν δύο φορές τον χρόνο και υπολογίζεται ότι μπορεί να σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία, που βρίσκεται στο αίμα και παράγεται από το ήπαρ.

Μπορεί να συσσωρευτεί μέσα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας τα στενότερα και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η συγκεκριμένη ουσία, που λέγεται inclisiran και θα χορηγείται ενέσιμα στους ασθενείς, προκαλεί τη «σίγαση» του γονιδίου PCSK9, το οποίο συνδέεται με υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.

Η ουσία αυτή μπορεί να κάνει το συκώτι να απορροφήσει περισσότερη «κακή» χοληστερόλη από το αίμα και να τη μειώσει.

Οι κλινικές δοκιμές που παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία πέρυσι έδειξαν ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης κατά το ήμισυ, μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Στην τελευταία κλινική μελέτη θα συμμετάσχουν ασθενείς που δεν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Όσο για τα χάπια στατίνης, που χορηγούνται μέχρι σήμερα στους ασθενείς με υψηλή LDL χοληστερόλή, μελέτες έχουν δείξει πως περίπου στις μισές περιπτώσεις η δράση τους δεν είναι ικανοποιητική.

Παράλληλα, μερικοί ασθενείς έχουν τόσο υψηλή LDL χοληστερόλη, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα, ακόμη και αν τους χορηγούνται στατίνες.

Σίγουρα πρόκειται για ένα βήμα μπροστά στην αντιμετώπιση της «κακής» χοληστερόλης, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα, ώστε να αντιληφθούμε αν είναι βάσιμες οι ελπίδες για μία θεραπεία τέτοιους είδους.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων