Home Επικαιρότητα Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για Πιθανή Εξάπλωση Νέου Ιού
Έχουν δοθεί οδηγίες στα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο για τον έλεγχο λοιμώξεων στην περίπτωση εξάπλωσης του νέου ιού.

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για Πιθανή Εξάπλωση Νέου Ιού

Προειδοποίηση απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί ευρύτερα ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα.

O κοροναϊός (coronavirus) – μυστηριώδες, νέο στέλεχος του οποίου εμφανίστηκε πρόσφατα στην Κίνα – είναι ένας rna ιός σφαιρικού σχήματος και μεγέθους 8ο -16ο nm ο οποίος προκαλεί συνήθως κοινό κρυολόγημα χωρίς πυρετό.

Ωστόσο δύο τύποι του κοροναϊού, ο Sars (Severe Acute Respiratory Syndrome – Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και ο Mers (Middle East Respiratory Syndrome – Κοροναϊός του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής) μπορούν να είναι θανατηφόροι.

Προς το παρόν, το μόνο κρούσμα που υπήρξε εκτός Κίνας ήταν μία γυναίκα, Κινεζικής καταγωγής, η οποία τέθηκε σε καραντίνα στην Ταϊλάνδη μετά την προσβολή της από το μυστηριώδες στέλεχος του κοροναϊού.

Συνολικά 41 κρούσματα πνευμονίας έχουν καταγραφεί στην πόλη Βουχάν στην κεντρική Κίνα, με έναν άνθρωπο να έχει χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που επικαλούνται τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας είναι πιθανό τα κρούσματα αυτά να οφείλονται σε νέο στέλεχος κοροναϊού.

«Από τις πληροφορίες που έχουμε είναι πιθανό να υπάρχει περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενδεχομένως μεταξύ μελών μιας οικογένειας. Ωστόσο είναι πολύ σαφές αυτή τη στιγμή ότι δεν έχουμε συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο» δήλωσε η προσωρινή επικεφαλής της μονάδας του ΠΟΥ πρωτοεμφανιζόμενων νόσων Μαρία Φαν Κέρκχοβε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ωστόσο, η ίδια τόνισε πως ο ΠΟΥ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρύτερο ξέσπασμα του ιού.

Αν και είναι ακόμη νωρίς και δεν υπάρχει σαφής κλινική εικόνα, η κ. Φαν Κέρκχοβε ανέφερε πως «είναι κάτι που εντοπίσαμε, είναι πιθανό, χρειάζεται να προετοιμαστούμε».

Μάλιστα, έχουν δοθεί οδηγίες στα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο για τον έλεγχο λοιμώξεων στην περίπτωση εξάπλωσης του νέου ιού.

Πρός το παρόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το συγκεκριμένο στέλεχος του κοροναϊού, ωστόσο εξετάζονται διάφορα αντιιικά φάρμακα, η χρήση των οποίων μπορεί να «αναπροσαρμοστεί», όπως εξήγησε η αξιωματούχος του ΠΟΥ.

www.MedicalManage.gr 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων