Home Επικαιρότητα Ο Ρόλος της Πρωτεΐνης Tau στους Ασθενείς με Αλτσχάιμερ
Νέα έρευνα συσχετίζει τα συμπλέγματα της πρωτεΐνης Tau με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Ο Ρόλος της Πρωτεΐνης Tau στους Ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα συμπλέγματα της πρωτεΐνης Tau συνδέονται με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε άτομα με Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα, η εν λόγω πρωτεΐνη μπορεί να δείξει σε ποιο βαθμό και σε ποια σημεία θα συρρικνωθεί ο εγκέφαλος των ασθενών.

Μέσω της εξέτασης Pet Scan, οι ερευνητές επιχείρησαν να συγκρίνουν τον εγκέφαλο ενός ασθενούς με Αλτσχάιμερ με αυτόν ενός υγιούς ατόμου.

Σε υγιή άτομα, η πρωτεΐνη Tau, η οποία συνδέεται άμεσα με τη συγκεκριμένη νόσο, είναι σημαντική για την υποστήριξη της εσωτερικής δομής των εγκεφαλικών κυττάρων.

Αντίθετα, στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, οι χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο, σχηματίζουν χαρακτηριστικά συμπλέγματα της πρωτεΐνης Tau που διαταράσσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Tα συμπλέγματα αυτά της πρωτεΐνης Tau έχουν προηγουμένως συνδεθεί με την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων.

Τώρα οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τεχνικές απεικόνισης για να διερευνήσουν την έκταση των συμπλεγμάτων της πρωτεΐνης Tau στον εγκέφαλο των ατόμων που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της νόσου, ώστε να προβλέψουν όχι μόνο πόσο θα συρρικνωθεί ο εγκέφαλος των ατόμων αυτών, αλλά και σε ποια σημεία.

«Η μελέτη μας υποστηρίζει πως υπάρχουν συμπλέγματα της πρωτεΐνης Tau πριν την απώλεια εγκεφαλικού ιστού και τα κλινικά συμπτώματα» τονίζει ο καθηγητής Gil Rabinovici, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.

Ορισμένα φάρμακα που στοχεύουν στην πρωτεΐνη Tau βρίσκονται αυτό το διάστημα υπό κλινική μελέτη, ανάμεσά τους και κάποια που στοχεύουν στην παρέμβαση της εν λόγω πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, καθώς και στην εξάπλωσή της μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο Dr Renaud La Joie, ένας ακόμη από τους συγγραφείς της μελέτης, αναφέρει πως «τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η τεχνική απεικόνιση μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη τόσο στην επιλογή των ασθενών στους οποίους θα δοκιμαστούν τα νέα φάρμακα, όσο και στο αν τελικά τα φάρμακα αυτά έχουν αποτέλεσμα».

Στη μελέτη συμμετείχαν 32 άτομα, μεταξύ 49 και 83 ετών, τα οποία βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μία εξέταση Pet Scan και σε μία μαγνητική τομογραφία, κατά την έναρξη της μελέτης.

Δεκαπέντε μήνες αργότερα υποβλήθηκαν σε νέα μαγνητική τομογραφία ώστε να παρακολουθήσει η ερευνητική ομάδα το πως εξελίσσεται η ατροφία του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η συγκέντρωση της πρωτεΐνης Tau συνδέεται στενά με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, τόσο όσον αφορά τον βαθμό της συρρίκνωσης, όσο και όσον αφορά τη θέση όπου εντοπίζεται.

Αντίθετα, με βάση την εξέταση Pet Scan δεν φάνηκε σύνδεση ανάμεσα στη συρρίκνωση του εγκεφάλου και το β-αμυλοειδές, μία άλλη πρωτεΐνη που επίσης σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων