Home Επικαιρότητα Ο Ξανθός Είχε Εξισώσει την Ασφαλιστική με τη Λιανική Τιμή στα Φάρμακα
ο Ανδρέας Ξανθός με δική του υπουργική απόφαση είχε ορίσει την ταύτιση της ασφαλιστικής τιμής, δηλαδή της τιμής στην οποία αποζημιώνει τους ασφαλισμένους ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), και της λιανικής τιμής, η οποία αναγράφεται στο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Ο Ξανθός Είχε Εξισώσει την Ασφαλιστική με τη Λιανική Τιμή στα Φάρμακα

Ο Ανδρέας Ξανθός ισχυρίζεται ότι ο Βασίλης Κικίλιας ψεύδεται, καθώς η συμμετοχή των ασφαλισμένων καθορίζεται από την ασφαλιστική τιμή και όχι από την λιανική τιμή.

Ωστόσο, ο Ανδρέας Ξανθός με δική του υπουργική απόφαση είχε ορίσει την ταύτιση της ασφαλιστικής τιμής, δηλαδή της τιμής στην οποία αποζημιώνει τους ασφαλισμένους ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), και της λιανικής τιμής, η οποία αναγράφεται στο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Ο τέως υπουργός Υγείας είχε θεσμοθετήσει το εξής:

On patent και γενόσημα

Στα γενόσημα και στα on patent φάρμακα εξισώνεται η λιανική με την ασφαλιστική τιμή.

Off patent

Για τα off patent ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου φαρμάκου, σύμφωνα πάντα με το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών.

Διευκρινίζεται όμως ότι «στην περίπτωση που η λιανική τιμή του δελτίου τιμών του φαρμάκου αναφοράς και του αντίστοιχου γενοσήμου ταυτίζονται, ως τιμή αναφοράς αμφοτέρων ορίζεται το 65% της λιανικής τιμής τους, όπως προκύπτει από το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών».

Για τα off patent που ανήκουν στην κατηγορία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου μείον 5%. Εάν όμως δεν υπάρχει αντίστοιχο γενόσημο ως τιμή αναφοράς ορίζεται η νοσοκομειακή τιμή του φαρμάκου, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών, μείον 5%.

On patent ΦΥΚ

Στα on patent ΦΥΚ στην ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τους τιμή, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών, μείον 5%.

Βιολογικά φάρμακα

Για τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του φθηνότερου αντίστοιχου βιομοειδούς. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς των βιολογικών φαρμάκων αναφοράς, ορίζεται η λιανική τους τιμή, όπως προκύπτει από το δελτίο τιμών.

Τα βιολογικά φάρμακα, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τιμή του αντίστοιχου φθηνότερου βιομοειδούς φαρμάκου, μείον 5%.

Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς των βιολογικών φαρμάκων αναφοράς, που ανήκουν στην κατηγορία ΦΥΚ, ορίζεται η νοσοκομειακή τους τιμή, μείον 5%. Όπως προκύπτει από το δελτίο τιμών.

Βιομοειδή φάρμακα

Για τα βιομοειδή φάρμακα ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του φθηνότερου αντίστοιχου βιομοειδούς φαρμάκου. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς των βιομοειδών φαρμάκων, ορίζεται η λιανική τους τιμή. Όπως προκύπτει από το δελτίο τιμών.

Συνδυασμός γνωστών δραστικών

Τέλος, τα φάρμακα που εμπεριέχουν συνδυασμό γνωστών δραστικών ουσιών, η τιμή αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το άθροισμα των τιμών αναφοράς των φαρμάκων που περιλαμβάνουν στην σύνθεσή τους τις ανωτέρω δραστικές ουσίες που συνδυάζονται.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων