Home Επικαιρότητα Προ των Πυλών ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Νοσοκομείων για τα Επείγοντα Περιστατικά
Οι υπεύθυνοι των ΜΕΘ δε θα ενημερώνουν τηλεφωνικά το ΕΚΑΒ, αλλά μέσω της πλατφόρμας και θα υπάρχει σε πραγματικό χρόνο εικόνα για τις κενές θέσεις εντατικής νοσηλείας.

Προ των Πυλών ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Νοσοκομείων για τα Επείγοντα Περιστατικά

Άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας αποτελεί το άνοιγμα 80 πανελλαδικών Μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) που σήμερα παραμένουν κλειστές.

Οι υπεύθυνοι των ΜΕΘ δε θα ενημερώνουν τηλεφωνικά το ΕΚΑΒ, αλλά μέσω της πλατφόρμας και θα υπάρχει σε πραγματικό χρόνο εικόνα για τις κενές θέσεις εντατικής νοσηλείας.

Μέλημα του κ. Βασίλη Κικίλια αποτελεί η επάνδρωσή τους με το αναλογούν προσωπικό και ήδη προωθούνται και οι πρώτες προσλήψεις.

Βέβαια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) κ. Νίκο Παπαευσταθίου, το θέμα με την ανεπάρκεια Εντατικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι αρκετά περίπλοκο, καθώς ακόμη και το μάξιμουμ των κλειστών κρεβατιών να ανοίξει, θα εξακολουθεί να υπάρχει αναμονή.

Το πρώτο σημαντικό σκέλος είναι το άνοιγμα κρεβατιών

Αμέσως μετά πρέπει να θεσμοθετηθούν τα κριτήρια εισαγωγής και παραμονής στις ΜΕΘ.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν εφαρμόζονται τέτοια κριτήρια.

Είχε συγκροτηθεί επιτροπή από γιατρούς των ΜΕΘ που έχουν ετοιμάσει και καταθέσει σχετική πρόταση στα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΣΥ).

Η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να δει και να επεξεργαστεί αυτά τα κριτήρια για να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Η καλύτερη διαχείριση των περιστατικών, πάντως, αναμένεται να ξεκινήσει με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Οι υπεύθυνοι των ΜΕΘ δε θα ενημερώνουν τηλεφωνικά το ΕΚΑΒ, αλλά μέσω της πλατφόρμας και θα υπάρχει σε πραγματικό χρόνο εικόνα για τις κενές θέσεις εντατικής νοσηλείας.

Το ΕΚΑΒ θα έχει έτσι μία πλήρη εικόνα τόσο της ζήτησης (λίστα αναμονής) όσο και της διαθεσιμότητας των κλινών στη (ΜΕΘ).

Το σύστημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να λειτουργήσει από τον Ιανουάριο πιλοτικά και για ένα τρίμηνο σε τρία νοσοκομεία της Αττικής:

Σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, ένα μεσαίο και ένα μικρότερο.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να είναι σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Απριλίου, με τον χρόνο αυτό να επιλέγεται, μεταξύ άλλων, καθώς δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία.

Ενέργειες ψηφιοποίησης πραγματοποιούνται συνολικά για τις υπηρεσίες Υγείας

Πρόσφατα, το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, συζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των μεγάλων έργων πληροφορικής στον τομέα της Υγείας.

Η εξέλιξη και προώθηση του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών είναι από τα πρώτα βήματα που γίνονται και στοχεύει να διευκολύνει τόσο τη θεραπευτική διαδικασία όσο και την επιστημονική εργασία του ιατρικού κλάδου.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα στο πεδίο της ηλεκτρονικής Υγείας, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης της πορείας υγείας του ασθενή, της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών Υγείας στον πολίτη, της εξατομικευμένης ιατρικής ενώ παράλληλα καθίσταται αποτελεσματικότερη η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

«Εθνική ιατρική βάση»

Όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, από τους άμεσους στόχους είναι η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων που υπάρχουν στα νοσοκομεία για καλύτερη πληροφόρηση και καλύτερο έλεγχο όλων των στοιχείων, είτε είναι οικονομικά είτε αφορούν σε ιατρικές πράξεις, εισιτήρια, εξιτήρια κ.ά.

«Επιθυμούμε, επίσης, να φτιάξουμε μια εθνική ιατρική βάση δεδομένων (national health database), που θα περιλαμβάνει οτιδήποτε σχετικό με τα ιατρικά δεδομένα της Ελλάδας.

Τέτοια βάση δεδομένων υπάρχει μόνο σε δύο ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστρία και τη Φινλανδία.

Στόχος είναι να έχουν αποκλειστική πρόσβαση γιατροί και ασθενείς.

Να δώσω ένα παράδειγμα: Η ομάδα αίματος είναι μία και μοναδική και δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου.

Και όμως τα νοσοκομεία κάνουν διαρκώς εξέταση για προσδιορισμό της ομάδας αίματος, πριν από κάθε επέμβαση που χρειάζεται να κάνει κάποιος.

Εάν υπήρχε καταχωρισμένη σε έγκυρο σύστημα δε θα χρειαζόταν να ξαναμπούν οι γιατροί στη διαδικασία να προσδιορίσουν την ομάδα αίματος», επισημαίνει ο κ. Εξαδάκτυλος.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων