Home Επικαιρότητα Τα Καινοτόμα Φάρμακα Βάλλονται με Επιβαρύνσεις άνω του 60%
Ο ρόλος της κρατικής μηχανής είναι να μεριμνήσει για την τυχόν σπατάλη της φαρμακευτικής δαπάνης διασφαλίζοντας πως οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα νέας γενιάς.

Τα Καινοτόμα Φάρμακα Βάλλονται με Επιβαρύνσεις άνω του 60%

Ο νέος υπολογισμός του clawback στην καινοτόμα φαρμακοβιομηχανία θα κινηθεί στη βάση του 75% επί του συνόλου του μεριδίου της αγοράς οπότε πρακτικά κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες θα δουν το ποσό που πληρώνουν να αυξάνεται ακόμη και πάνω από το 60%.

Το clawback συνιστά μνημονιακό μέτρο το οποίο επιβλήθηκε στην αγορά για πρώτη φορά το 2012 και ήδη έχει παραταθεί η ισχύς του έως το 2022.

Ενεργοποιείται κάθε φορά που παρατηρείται υπέρβαση του θεσμοθετημένου ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης και αυτό επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου τους με βάση το μερίδιο αγοράς.

Ο ρόλος της κρατικής μηχανής είναι να μεριμνήσει για την τυχόν σπατάλη της φαρμακευτικής δαπάνης διασφαλίζοντας πως οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα νέας γενιάς.

Σήμερα, το κανάλι διάθεσης των φαρμάκων ελέγχεται 100% από το κράτος, όπως και η τιμή πώλησής τους με αποτέλεσμα ο ΦΠΑ και το clawback να αυξάνονται γεωμετρικά.

Πιθανώς γι’ αυτό το φαινόμενο να φταίει ο ανεπαρκής προϋπολογισμός καθώς το κράτος δεν είχε κάνει πρόβλεψη για το δημοσιονομικό χώρο και τα καινούργια καινοτόμα φάρμακα.

Επίσης, το εργαλείο του clawback δε μειώνει την υπερσυνταγογράφηση.

Τα παραπάνω σημαίνουν πως το Υπουργείο Υγείας πρέπει να στοχεύει σε καλύτερες τομές των φαρμάκων καθώς και της κατανομής της δαπάνης σε θεραπευτικές κατηγορίες.

Στον παρόντα χρόνο, οι εταιρίες δεν ενθαρρύνονται να εισάγουν καινοτόμα φάρμακα στην ελληνική αγορά που αφορούν σε καρκινοπαθείς και σε πάσχοντες αυτοάνοσων νοσημάτων.

Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να ενσκήψει άμεσα στο πρόβλημα δίνοντας κίνητρα στις φαρμακοβιομηχανίες τόσο για να μη μειώνεται συνεχώς το προσωπικό που απασχολούν όσο και για να έρθουν στην Ελλάδα τα καινοτόμα φάρμακα.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων