Home Επικαιρότητα Κικίλιας: Οδηγούμεθα σε Μητρώο Εμβολιασμών και Σύνδεση με Ατομικό Φάκελο Υγείας
Tη δημιουργία μητρώου εμβολιασμών και τη διασύνδεσή του με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας προγραμματίζει στα άμεσα σχέδιά του το υπουργείο Υγείας.

Κικίλιας: Οδηγούμεθα σε Μητρώο Εμβολιασμών και Σύνδεση με Ατομικό Φάκελο Υγείας

Tη δημιουργία μητρώου εμβολιασμών και τη διασύνδεσή του με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας προγραμματίζει στα άμεσα σχέδιά του το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα.

Αναφέρει δε ότι το νομοσχέδιο για την Υγεία «θα ρυθμίσει τις βασικές προκλήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας δίνοντας έμφαση στην πρόληψη».

Ο κύριος Υπουργός επισημαίνει πως το ζητούμενο για την κυβέρνηση από τους νέους διοικητές των νοσοκομείων είναι η διαφορά ως προς τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης κρίσιμων θεμάτων και λήψεων αποφάσεων.

Συγχρόνως, παραδέχεται ότι «υπήρξαν και αστοχίες, αλλά τα λάθη διορθώνονται» ενώ δηλώνει εντυπωσιασμένος από την αποσιώπηση και τη μη αναγνώριση εκ μέρους της αντιπολίτευσης της θεσμοθέτησης της αξιολόγησης των διοικήσεων ανά τρίμηνο.

Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας, υπάρχουν πολλοί «ήρωες» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό που κάνουν με αυταπάρνηση τη δουλειά τους.

Θεωρεί δε υποχρέωσή του να βελτιώσει σημαντικά τόσο τις συνθήκες που εργάζονται όσο και την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών.

Εμβολιαστική κάλυψη

Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί το συστηματικό εμβολιασμό ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως πρόσφυγες και μετανάστες για το συνολικό καλό της δημόσιας Υγείας.

Επισημαίνει δε πως ήδη έχουν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο σχεδόν 1.000.000 συμπολίτες μας παραπάνω από πέρυσι, κάτι πολύ σημαντικό ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

Το νομοσχέδιο θα ρυθμίσει τις βασικές προκλήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας δίνοντας έμφαση στην πρόληψη.

Από το screening των κύριων αιτιών νοσηρότητας και πρώιμης θνησιμότητας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα νεοπλάσματα, μέχρι τις πνευμονοπάθειες και τον σακχαρώδη διαβήτη.

Όλα όσα σχετίζονται με συμπεριφορικούς παράγοντες, όπως η χρήση καπνικών προϊόντων, η κατάχρηση οινοπνευματωδών, η κακή διατροφή, η απουσία φυσικής άσκησης.

Ακόμα και τα φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από «νέους» κινδύνους, όπως τα τυχερά ηλεκτρονικά παίγνια ή ο εθισμός στο Διαδίκτυο.

Τώρα όλα τα παραπάνω που αφορούν στο εν λόγω νομοσχέδιο θα αποτυπώνονται στην ετήσια έκθεση για την υγεία του πληθυσμού, με βάση την οποία θα λειτουργεί το πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Φαρμακευτική δαπάνη

Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας το Υπουργείο Υγείας διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Παραλάβαμε «νόμο Ξανθού» με αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων μέχρι 10% για το 2020 και νομοθετήσαμε μηδέν αυξήσεις τιμών στα φάρμακα και μέχρι 7% μειώσεις.

Αναθεωρήσαμε τους κανόνες τιμολόγησης δίνοντας τη δυνατότητα εθελοντικών μειώσεων τιμών με στόχο πάλι την οικονομική ελάφρυνση των ασθενών.

Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης προκειμένου να ξεπεραστούν άσκοπες καθυστερήσεις στην ένταξη των φαρμάκων σε καθεστώς αποζημίωσης.

Ταυτόχρονα, επαναξιολογώντας φάρμακα, εξορθολογίζουμε την ασφαλιστική αποζημίωση και την αναβάθμιση της λίστας σε αποτελεσματικό εργαλείο συγκράτησης της δαπάνης ενώ ενισχύουμε τους μηχανισμούς ελέγχου της συνταγογράφησης με την ολοκλήρωση και ένταξη όλων των πρωτοκόλλων.

Τέλος, νομοθετήσαμε το επενδυτικό clawback δίνοντας αναπτυξιακό χαρακτήρα σε ένα άδικο, οριζόντιο μέτρο.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων