Home Επικαιρότητα Βασίλης Κικίλιας: Άμεση η Χορήγηση του Φαρμάκου Trikafta για Ασθενείς με Κυστική Ίνωση
Άμεση η Χορήγηση του Φαρμάκου Trikafta για Ασθενείς με Κυστική Ίνωση, Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας.

Βασίλης Κικίλιας: Άμεση η Χορήγηση του Φαρμάκου Trikafta για Ασθενείς με Κυστική Ίνωση

Την άμεση χορήγηση του καινοτόμου φαρμακευτικού σκευάσματος Trikafta σε 10 ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από κυστική ίνωση ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση τα εξής σχετικά:

«Έχω ήδη δώσει εντολή στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να προχωρήσουν στις ενδεδειγμένες ενέργειες, προκειμένου να έχουμε το φάρμακο Trikafta με πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης.

Καλείται η εταιρεία να προσέλθει.

Γίνεται ήδη σε άλλες χώρες.

Θα γίνει διαπραγμάτευση, ούτως ή άλλως, στον ΕΟΠΥΥ για την τιμή του φαρμάκου.

Όμως, για τους ασθενείς αυτούς οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο, να χορηγήσει το φάρμακο μετά από αίτημα της εταιρείας στον ΕΟΦ, γιατί αυτή είναι η νομοθεσία.
Ο ΕΟΠΥΥ είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί την τιμή του, όπως προβλέπεται.

Η έρευνα και η τεχνολογία τρέχει και δίνεται μέσα από το συγκεκριμένο φάρμακο, μια πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα θωράκισης της υγείας των ασθενών με κυστική ίνωση.

Είναι μία σπάνια γενετική πάθηση, μία εξελισσόμενη νόσος.

Έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Τα βήματα σε ό,τι έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή είναι αυτά και θα τα παρακολουθούμε στενά».

Την επόμενη ημέρα, την περασμένη Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019, μετά από εντολή του ιδίου του υπουργού Υγείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης και στελεχών του ΕΟΦ με εκπροσώπους της «Ελληνικής εταιρείας για την Ινώδη Κυστική νόσο», με κύριο θέμα την πρόσβαση των ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες οι οποίες προσφέρουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης εκτέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και διερευνήθηκαν διεξοδικά όλοι οι δυνατοί τρόποι συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να διασφαλισθεί η, κατά το δυνατό, ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών πρώιμης πρόσβασης των ασθενών στη νέα θεραπεία.

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, τους Συλλόγους των ασθενών και όλους τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να επιτυγχάνεται η έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα προϊόντα σε κάθε περίπτωση».

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων