Home Επικαιρότητα Μοχλός Πίεσης η Φαρμακοβιομηχανία για να Μπει Τέλος στην Υπερσυνταγογράφηση
Τα σχέδιά του αποκάλυψε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Μοχλός Πίεσης η Φαρμακοβιομηχανία για να Μπει Τέλος στην Υπερσυνταγογράφηση

Τα σχέδιά του αποκάλυψε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Ως «μοχλό πίεσης» προς τους γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προτίθεται να αξιοποιήσει ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας την πολυεθνική και την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου ο ίδιος να θέσει τέρμα στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την ομιλία, την οποία απηύθυνε χθες το πρωί, Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασίλης Κικίλιας ανέφερε τα εξής στην εν λόγω ομιλία του:

«Ο ΕΟΠΥΥ έχει τα στοιχεία ανά ποσότητα και ανά σκεύασμα οι οποίες χρησιμοποιούνται στη χώρα μας και έτσι μπορούμε να δούμε πού υπάρχει υπερσυνταγογράφηση.

Αν αυτά δεν είναι αποδεκτά και υπάρχει αμφιβολία, τότε θα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Αλλιώς, θα αποζημιώνεται ο μέσος όρος της χρήσης ποσότητας φαρμάκων στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, ανά 100.000 κατοίκους.

Η συμφωνία κυρίων η οποία θα έχουμε, θα είναι η μείωση εντός τριετίας με αναλογικότητα των ποσών ή της ποσότητας φαρμακευτικής δαπάνης, εκεί που είναι πάνω από τον μέσο όρο, μέχρι τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ίδια στιγμή και στο ίδιο Συνέδριο, επείγον σήμα κινδύνου για την υπερχρέωση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών μέσω της υπερβολικής επιβάρυνσης του clawback, που οδηγεί σε αποεπένδυση και απειλεί τη βιωσιμότητα του εγχώριου παραγωγικού ιστού, εξέφρασαν οι πρόεδροι της ΠΕΦ και του ΣΑΦΕΕ, με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρο Τρύφωνα, να τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση ότι:

«Παρατηρείται πλήρες αδιέξοδο, στο οποίο οδηγείται ο κλάδος, λόγω της υποχρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων τα τελευταία χρόνια» και τον πρόεδρο του ΣΑΦΕΕ, κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, να υπογραμμίζει από τη δική του πλευρά ότι:

«Το γεγονός ότι είμαστε επτά χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του clawback ως έκτακτου μέτρου, τα μνημονιακά προγράμματα έχουν τελειώσει επισήμως από τον περσινό Αύγουστο και η σημερινή ημερίδα έχει θέμα ‘clawback και φαρμακευτική δαπάνη’, δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.

Η κατάσταση έχει κουράσει».

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων