Home Επικαιρότητα Επιστολή ΣΦΕΕ στον Υπουργό Υγείας για το Clawback των 1Α
Εφέτος, το clawback για τα 1Α αναμένεται να αυξηθεί κατά 35 εκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας το υπέρογκο ποσό των 68 εκατ. του προηγούμενου έτους.

Επιστολή ΣΦΕΕ στον Υπουργό Υγείας για το Clawback των 1Α

«Ένεση» στον προϋπολογισμό για τα φάρμακα της κατηγορίας 1Α ζητά η φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να μην ξεφύγει η υπέρβαση για το τρέχον έτος από τα ήδη τεταμένα όρια του 2018.

Εφέτος, το clawback για τα 1Α αναμένεται να αυξηθεί κατά 35 εκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας το υπέρογκο ποσό των 68 εκατ. του προηγούμενου έτους.

Το 2018 η συνολική δαπάνη για τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων ανήλθε στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ και η Πολιτεία το τελευταίο τρίμηνο -όπως και τα προηγούμενα 2 χρόνια- αύξησε τον προϋπολογισμό κατά 20 εκατ., από 62 εκατ. ευρώ σε 82 εκατ. ευρώ, ώστε να κρατηθεί η υπέρβαση στα 68 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, αυτή τη χρονιά η δαπάνη θα αγγίξει τα 165 εκατ. ευρώ έναντι ενός σταθερού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ, το οποίο οδηγεί σε μια δραματική υπέρβαση των 103 εκατ. ευρώ.

Με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Υγείας, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ζητά χρηματοδότηση της τάξεως των 35 εκ. προκειμένου να διατηρηθεί το clawback για τα 1Α στο ήδη αυξημένο επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Τα φάρμακα της κατηγορίας 1Α προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση, ανήκουν στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και διανέμονται από τον ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Το προηγούμενο έτος οι αυτόματες επιστροφές για τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων βρέθηκαν στο προσκήνιο, καθώς μαζί με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) ξεπέρασαν το 70% της τιμολογηθείσας αξίας τους.

Μάλιστα, μεγάλη εταιρεία είχε οδηγηθεί στην απόφαση να θέσει προσωρινά εμπάργκο στον ΕΟΠΥΥ για δύο συγκεκριμένα σκευάσματα, καθώς η διάθεσή τους είχε καταστεί πλέον ζημιογόνος.

Είναι ευρέως γνωστό ότι το clawback είναι ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» των φαρμακευτικών επιχειρήσεων τα τελευταία 6 χρόνια.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν ότι ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν επαρκεί για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Όμως το ποσό παραμένει στα ίδια ανεπαρκή επίπεδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην πρώτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας με τους θεσμικούς φορείς της φαρμακοβιομηχανίας, έκανε λόγο για μηδενισμό του clawback σε βάθος χρόνου.

Αλήθεια, σε πόσο βάθος;

Ιωάννης – Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων