Home Επικαιρότητα Δύο Ζητήματα που Χρήζουν Άμεσης Διευθέτησης από τον Ιατροτεχνολογικό Κλάδο
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ, η νέα Κυβέρνηση, προσπαθώντας να τακτοποιήσει τις παλαιές οφειλές που έχουν προκύψει από προμήθειες έως και 31/7/2019, ψήφισε το Ν.4623 (ΦΕΚ Α’134, 9/8/2019).

Δύο Ζητήματα που Χρήζουν Άμεσης Διευθέτησης από τον Ιατροτεχνολογικό Κλάδο

Διπλό «πονοκέφαλο» αντιμετωπίζει ο ιατροτεχνολογικός κλάδος, με τις οφειλές ατιμολόγητων προμηθειών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) καθώς και θέματα που αφορούν στο Clawback του ΕΟΠYΥ, να τον ταλανίζουν.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), καλεί τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να διευθετήσει άμεσα τα δύο αυτά ζητήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου.

Ατιμολόγητες οφειλές Ε.Σ.Υ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ, η νέα Κυβέρνηση, προσπαθώντας να τακτοποιήσει τις παλαιές οφειλές που έχουν προκύψει από προμήθειες έως και 31/7/2019, ψήφισε το Ν.4623 (ΦΕΚ Α’134, 9/8/2019).

Εντούτοις, τα υλικά που παραδόθηκαν με Δελτία Αποστολής, υπό τη διαδικασία του επείγοντος, λόγω άμεσων νοσοκομειακών αναγκών (π.χ. έκτακτα χειρουργεία), δεν μπορούν να εξοφληθούν.

Αυτό συμβαίνει γιατί παραδόθηκαν χωρίς να έχουν τιμολογηθεί, αφού δεν προϋπήρχε η σχετική προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία.

Παρότι ο ΣΕΙΒ περίμενε, βάσει του άρθρου 78 του Ν.4623, να ζητηθεί από τους προμηθευτές να προχωρήσουν σε τιμολόγηση των υλικών αυτών μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ (9/8/2019) και να ζητήσουν βάσει του νόμου την εξόφλησή τους, το Υπουργείο Υγείας καθοδηγεί τα Νοσοκομεία στο να ζητούν από τους προμηθευτές τιμολογήσεις προγενέστερες της 31ης Ιουλίου, πράξη αδύνατη και παράνομη για τις επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο Γενικό Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός», αλλά και σε άλλα Δημόσια Νοσοκομεία, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Προβληματική η διαδικασία του Clawback

Εξοντωτικό είναι το Clawback για τα προϊόντα που χορηγήθηκαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ο προσδιορισμός του προϋπολογισμού ανά κατηγορία υλικών, για το 2017 και το 2018, δεν έλαβε υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα, το Clawback για το έτος 2017, να φτάνει σε ορισμένες κατηγορίες, έως και το 70%!

Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία για τα έτη 2018 και 2019 αναφορικά με τα Clawback, δημιουργώντας τεράστια αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις που θα κληθούν να το καταβάλουν.

Σημειώνεται, ότι σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Δ.Σ. του ΣΕΙΒ με τη νέα Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κα Θ. Καρποδίνη, έλαβαν την υπόσχεση για σχετικές απαντήσεις το πολύ σε 10 ημέρες από την ημερομηνία συνάντησης (3/9/2019).

Εντούτοις, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση.

Ιωάννης – Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων