Home Επικαιρότητα Αντιδράσεις για το Μπλόκο στα Νέα Βιο-Ομοειδή
Εξηγήσεις για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην έλευση νέων βιο-ομοειδών φαρμάκων ζητούν από τους αρμόδιους φορείς οι ρευματοπαθείς.

Αντιδράσεις για το Μπλόκο στα Νέα Βιο-Ομοειδή

Εξηγήσεις για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην έλευση νέων βιο-ομοειδών φαρμάκων ζητούν από τους αρμόδιους φορείς οι ρευματοπαθείς.

Παράλληλα, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων είναι  η «απάντηση» στα προβλήματα πρόσβασης στις ακριβές βιολογικές θεραπείες, καθώς με τη διάθεσή τους στους ασθενείς θα αυξηθεί η προσβασιμότητα στα νέα φάρμακα χωρίς να επέλθουν δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις στο σύστημα υγείας που τους περιθάλπει.

«Γνωρίζουμε ότι πολλές εταιρείες, αναγνωρισμένου κύρους, έχουν παρασκευάσει βιο-ομοειδή προϊόντα, αλλά και κλασσικά φάρμακα, τα οποία έχουν ήδη άδεια κυκλοφορίας και τιμή στη χώρα μας, αλλά δεν αποζημιώνονται ακόμα από το σύστημα υγείας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), Αθανασία Παππά.

Όπως έχει προκύψει μέσα από επαφές στις οποίες έχει προβεί η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. με τους αρμόδιους φορείς,  τα προϊόντα αυτά έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και κάποια από αυτά έχουν ήδη καταθέσει προσφορές στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

«Θέλουμε να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους τα φάρμακα αυτά δεν αποζημιώνονται, από τη στιγμή που δεν επιβαρύνουν, αλλά μάλλον ελαφρύνουν το προϋπολογισμό, ενισχύουν τον ανταγωνισμό και επιφέρουν δημοσιονομικό όφελος για το κράτος», αναφέρουν οι ρευματοπαθείς.

Σημειώνεται ότι όλα τα νέα προϊόντα καταβάλλουν 25% rebate για τα δύο πρώτα χρόνια της αποζημίωσής τους και δεν προβλέπεται να δημιουργήσουν νέα αγορά.

Επιπλέον, το γεγονός ότι από τη στιγμή που ισχύει ακόμη ο μηχανισμός του Claw Back, η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα ξεπεράσει με κανένα τρόπο το τελικό ποσό των 1.945.000.000, διογκώνει ακόμη περισσότερο τα ερωτηματικά!

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. καλεί  τα αρμόδια όργανα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες  προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα και να είναι διαθέσιμα τα παραπάνω φάρμακα σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Οι καθυστερήσεις, ωστόσο, δεν περιορίζονται στα βιο-ομοειδή φάρμακα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), στη διαδικασία αξιολόγησης – διαπραγμάτευσης έχουν «σκοντάψει» συνολικά περισσότεροι από 100 φάκελοι, για πολλούς από τους οποίους έχει παρέλθει το χρονικό όριο των 180 ημερών.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων