Home Επικαιρότητα 10ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής του Ύπνου
Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής του Ύπνου

10ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής του Ύπνου

Με συμμετοχή 400 και πλέον ιατρών ΩΡΛ από 36 χώρες έγινε στις 10 & 11 Μαΐου 2019 στην Νέα Υόρκη το 10ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής του Ύπνου.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την ΩΡΛ κλινική του Weill Cornell Medical College και συμπρόεδρος του συνεδρίου ήταν η Maria Suurna, Associate Professor of Otolaryngology Weill Cornell Medical College.

Παρουσιάστηκαν τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της καινούργιας θεραπείας για την υπνική άπνοια με βηματοδότηση του υπογλωσσίου νεύρου, την οποία έχει εγκρίνει ο Αμερικάνικος Φορέας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ήδη από το 2014.

Ο βηματοδότης του υπογλωσσίου νεύρου ενδείκνυται σε ασθενείς με υπνική άπνοια που δεν μπορούν να συμμορφωθούν στη χρήση μάσκας CPAP, κι έχει εμφυτευθεί ως σήμερα σε λίγο παραπάνω από 5000 ασθενείς παγκοσμίως.

Η τελευταία κλινική μελέτη σε δείγμα 508 ασθενών από 14 διαφορετικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής έδειξε ότι ο αριθμός των απνοιών μειώθηκε από 34 σε 7 ανά ώρα ύπνου.

Με σωστή επιλογή των ασθενών με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει ο Αμερικάνικος Φορέας Τροφίμων και Φαρμάκων και μετά από εξέταση από εξειδικευμένο ΩΡΛ, η θεραπεία με τον βηματοδότη του υπογλώσσιου νεύρου έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με υπνική άπνοια στους οποίους έχουν αποτύχει όλες οι άλλες θεραπείες (CPAP, μασελάκια, χειρουργική θεραπεία).

Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής του Ύπνου

Η επέμβαση για τη βηματοδότηση του υπογλωσσίου νεύρου θεωρείται ασφαλής με τη συχνότητα επιπλοκών να είναι αμελητέα.

Οι ασθενείς εξέρχονται του νοσοκομείου την ίδια μέρα χωρίς να απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Ακολουθεί μετά από ένα μήνα περίπου η ενεργοποίηση του βηματοδότη κι ο επανέλεγχος των ασθενών.

{module Adsence Matched Content}

Η βελτίωση στον αριθμό των απνοιών αλλά και στην ένταση του ροχαλητού καθώς και στην ημερήσια υπνηλία των ασθενών είναι ορατή άμεσα.

Το κόστος του βηματοδότη καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τους ασφαλιστικούς φορείς στην Αμερική (Medicair) αλλά και στην Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία).

Η θεραπεία με τον βηματοδότη του υπογλωσσίου νεύρου αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα εντός του 2019.

Κουτσουρελάκης Ιωάννης
Χειρουργός ΩΡΛ, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ISSS 2019
iok4001@med.cornell.edu
ikoutsourelakis@gmail.com

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων