Home Επικαιρότητα Προβλήματα στην Ανάπτυξη των Φαρμακευτικών Εταιρείων
Προβλήματα Φαρμακευτικών Εταιρειών

Προβλήματα στην Ανάπτυξη των Φαρμακευτικών Εταιρείων

Σύμφωνα με έκθεση της Infobank Hellastat, η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία συνεισφέρει 2,8 δισ. ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας και προσφέρει πάνω από 15.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Επίσης, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το 2018 το ελληνικό φάρμακο ήταν το δεύτερο σε κατάταξη εξαγώγιμο προϊόν, αποδεικνύοντας έτσι τη σπουδαιότητα του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας στις εξαγωγές.

Δυστυχώς, οι υπερβολικές υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και επιστροφές (clawback), που πληρώνουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, εμποδίζουν την εξέλιξη του φαρμακευτικού κλάδου.

Το 2017 η συνολική επιβάρυνση ανήλθε στα 902 εκ. ευρώ έναντι 751 εκ. ευρώ το 2016, αύξηση 20,1%.

Το ποσοστό συμμετοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη διαμόρφωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίστηκε στο 31,68%, ποσοστό που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

 

Αυτό συμβαίνει διότι, η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν καλύπτει τις ανάγκες υγείας, και έτσι υπερβάσεις που προκύπτουν λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού καλύπτονται από τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Υπάρχει επομένως, άμεση ανάγκη εξορθολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη παρά να καταβάλουν υπέρογκα ποσά στο Δημόσιο.

www.MedicalManage.gr 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων