Home Επικαιρότητα Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα Προχωρήσει παρά τα Εμπόδια
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα Προχωρήσει παρά τα Εμπόδια

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα Προχωρήσει παρά τα Εμπόδια

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης κανονικά στις υπηρεσίες υγείας το 2019, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας από τις 239 ΤΟΜΥ που θα έπρεπε να λειτουργούν, σήμερα λειτουργούν 101 και η πρόβλεψη είναι να λειτουργούν τουλάχιστον 120 έως το τέλος Ιανουαρίου του 2019.

Ωστόσο, ήδη έχουν εγγραφεί 1.150.000 πολίτες στον οικογενειακό γιατρό και 450.000 αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής τους.

Οι πολίτες που έχουν ήδη εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα, καθώς η ιδέα είναι να υπάρχει προτεραιοποίηση και λιγότερη αναμονή για ραντεβού με τον γιατρό είτε για συνταγογράφηση είτε για διαγνωστικές εξετάσεις.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γγ, Σταμάτης Βαρδαρός, η αναγκαιότητα των νέων δομών (ΤΟΜΥ) φαίνεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα από τις 500.000 επισκέψεις που έχουν γίνει σε ΤΟΜΥ, μόνο το 1,5% των ασθενών παραπέμφθηκαν σε νοσοκομείο ή άλλο γιατρό.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα Προχωρήσει παρά τα Εμπόδια

Προληπτικές Παρεμβάσεις στον Πληθυσμό

Επίσης, σε λίγες ημέρες θα δημιουργηθούν ακαδημαϊκές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας. Πρόκειται για κέντρα διαρκούς επιμόρφωσης του προσωπικού που υπηρετεί στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, (ΤΟΜΥ, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία).

Αυτές οι μονάδες θα προκύψουν από τη συνεργασία του πανεπιστήμιου και του ΕΣΥ.

Από το 2019 θα ξεκινήσει και η παροχή δωρεάν οδοντιατρικής φροντίδας και 900.000 παιδιά ηλικία από 5 έως 12 ετών.

Ακόμη, σχεδιάζεται η δημιουργία 92 κινητών μονάδων για προληπτικούς ελέγχους που αφορούν πολλές ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες θα μεταβαίνουν στην επαρχία και σε απομακρυσμένες περιοχές για την προληπτική εξέταση του πληθυσμού.

Νέος Πρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ

Ο Βασίλης Πλαγιανάκος, αναπληρωτής καθηγητής, υπεύθυνος του Τμήματος Πληροφορικής με ειδίκευση στη βιοϊατρική, στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Ο νέος πρόεδρος, όπως όλα δείχνουν, καλείται να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Σ. Μπερσίμη, ο οποίος είχε δώσει έμφαση στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών του Οργανισμού.

www.MedicalManage.gr 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων