Home Επικαιρότητα Οικογενειακός Γιατρός – Τι Αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου
Οικογενειακός Γιατρός Τι Αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου M

Οικογενειακός Γιατρός – Τι Αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου

Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στην υγειονομική κάλυψη των πολιτών, από την 1η Ιανουαρίου είτε έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό είτε όχι.

Δηλαδή θα συνεχίσουν να απευθύνονται είτε στους γιατρούς του ΕΣΥ είτε σε άλλους, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και θα κάνουν τις εξετάσεις τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και σήμερα.

Με την πλήρη λειτουργία όμως του συστήματος ο πολίτης που δεν θα έχει εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό δεν θα μπορεί να λάβει στοχευμένη παραπομπή εντός του συστήματος υγείας.

Ο οικογενειακός γιατρός δεν έχει ρόλο ούτε «θυροφύλακα» ούτε «τροχονόμου»

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναφέρει ότι «Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ έρχονται στη χώρα μας με ιστορική καθυστέρηση, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο οικογενειακός γιατρός δεν έχει ρόλο ούτε “θυροφύλακα” ούτε “τροχονόμου” στο Σύστημα Υγείας.

Δεν έχει στόχο να δημιουργήσει εμπόδια στην πρόσβαση και στην εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων.

Αντίθετα, ο στόχος είναι να εγγυηθεί τη συνεχή, ολοκληρωμένη και ποιοτική φροντίδα υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας και όχι μόνο στη θεραπεία της αρρώστιας».

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «οι Τοπικές Μονάδες Υγείας , οι οικογενειακοί γιατροί και η ομάδα υγείας (νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας , κοινωνικοί λειτουργοί) που τους πλαισιώνει, αποτελούν μια σημαντική καινοτομία στο ΕΣΥ που υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο της καθολικής και ισότιμης κάλυψης των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των πολιτών».

Οικογενειακός Γιατρός Τι Αλλάζει από 1η Ιανουαρίου M1

Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ είναι ένα στοίχημα εθνικής σημασίας.

«Η κρίσιμη αυτή αλλαγή που σχεδιάστηκε με την τεχνικο-επιστημονική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υλοποιείται με τη συνδρομή ευρωπαϊκών πόρων, ούτε πρόχειρη είναι, ούτε εκβιαστική, ούτε ανεφάρμοστη.

Ήδη εφαρμόζεται εδώ και περίπου 1 χρόνο και τα πρώτα “δείγματα γραφής” είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Στις 101 ΤΟΜΥ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν επισκέψεις, έχουν γίνει χιλιάδες εμβολιασμοί, πολλές παρεμβάσεις πρόληψης και αγωγής υγείας στα σχολεία, στα ΚΑΠΗ, στα ΚΗΦΗ, έχει ενισχυθεί η κοινοτική και κατ’οίκον φροντίδα.

Όλα αυτά είναι υπηρεσίες που δεν παρείχε μέχρι τώρα ο Δημόσιος Τομέας Υγείας, είναι παρέμβαση ανάπτυξης του ΕΣΥ και αναβάθμισης της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας.

Είναι επένδυση στη βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού, στην τεκμηριωμένη ιατρική, στη διασφάλιση της καθολικότητας, της ισότητας και της αποτελεσματικότητας στην φροντίδα Υγείας. Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ είναι ένα στοίχημα εθνικής σημασίας», τονίζει ο υπουργός Υγείας.

Αντιδράσεις γιατρών

Οι ιατρικοί σύλλογοι λένε ναι στον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος όμως πρέπει να αποτελεί δικαίωμα του ασθενούς και όχι υποχρέωση, ζητώντας να δοθεί η ελευθερία στους πολίτες να επιλέξουν τον γιατρό τους είτε αυτός ανήκει στο δημόσιο τομέα είτε ανήκει στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, ζητούν βελτίωση των οικονομικών όρων για τους γιατρούς που θα στελεχώσουν το νέο σύστημα (ΤΟΜΥ), αλλά και για ιδιώτες γιατρούς, ώστε να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ιατρικοί σύλλογοι ζητούν να ακυρωθεί η εφαρμογή του νέου συστήματος και να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος, για τον επανασχεδιασμό του με τις αναγκαίες προϋποθέσεις, χαρακτηρίζοντας «πρόχειρο και ανεφάρμοστο το σύστημα ΠΦΥ που επιχειρεί να επιβάλλει εκβιαστικά το υπουργείο Υγείας».

www.MedicalManage.gr 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων