Home Επικαιρότητα Προβληματισμός από τον ΣΦΕΕ για τα Νέα Μέτρα Φαρμακευτικής Πολιτικής
Προβληματισμός του ΣΦΕΕ για τα Νέα Μέτρα Φαρμακευτικής Πολιτικής M

Προβληματισμός από τον ΣΦΕΕ για τα Νέα Μέτρα Φαρμακευτικής Πολιτικής

Τον έντονο προβληματισμό του για τη νέα δέσμη προτάσεων φαρμακευτικής πολιτικής, εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), αναφέροντας ότι “δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εταιριών του κλάδου, ούτε τελικά εξυπηρετεί το συμφέρον των ασθενών”.

Ο ΣΦΕΕ κάνει λόγο για καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων συγκράτησης της δαπάνης, “γεγονός που σημαίνει ότι και το 2019 όλο το βάρος του μη ελέγχου της δαπάνης θα πέσει πάλι στην φαρμακοβιομηχανία μέσω ενός ολοένα αυξανόμενου clawback”.

Θεωρεί “ελάχιστη” την αύξηση κατά 45 εκ. ευρώ του νοσοκομειακού προϋπολογισμού το 2019, “μπροστά στην πραγματική δαπάνη που απαιτείται και εκφράζεται με clawback και rebates πάνω από τα 400 εκατ. ή 43% της δαπάνης λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι δεν έγινε καμία διόρθωση στη δαπάνη αυτή το 2018, όπως γίνονταν τα τελευταία 2 χρόνια”.

Όσον αφορά στον τρόπο τιμολόγησης, ο ΣΦΕΕ εκτιμά την πρόθεση να γίνουν διορθώσεις σε όσα φάρμακα η τιμή τους είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, αλλά εμμένει στη θέση ότι “η σύγκλιση των τιμών πρέπει πάντα να είναι από το Μέσο Όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών της Ευρωζώνης”.

Επικροτεί την κατάργηση του 25% rebate για τις νέες δραστικές, αλλά τονίζει την πάγια θέση του ότι αυτό δεν θα πρέπει να συνδέεται με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης καθοιονδήποτε τρόπο.

Προβληματισμός του ΣΦΕΕ για τα Νέα Μέτρα Φαρμακευτικής Πολιτικής M1

Ο ΣΦΕΕ ζητά να γίνει πρόβλεψη για τα εξής:

– Κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ανασφαλίστων από τα κονδύλια της πρόνοιας.

– Εύρεση επιπλέον/νέου κονδυλίου για την πρόληψη (εμβόλια), όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

– Θέσπιση ενός ανώτατου ορίου στο clawback με την εισαγωγή της συνυπευθυνότητας, αλλά και μείωση του clawback μέσω αφαίρεσης κονδυλίων από τις επενδύσεις για κλινική έρευνα ή από τις επενδύσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή στον ευρωπαϊκό κανονισμό περί ψευδεπίγραφων φαρμάκων (coding & serialization).

www.MedicalManage.gr 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων