Home Επικαιρότητα Χαλαρώνει τα Λουριά το Υπουργείο Υγείας στη Φαρμακευτική Πολιτική
Χαλαρώνει τα Λουριά το Υπουργείο Υγείας στη Φαρμακευτική Πολιτική M1

Χαλαρώνει τα Λουριά το Υπουργείο Υγείας στη Φαρμακευτική Πολιτική

Σε ταχύτατη αλλαγή πλεύσης προς μια θετική κατεύθυνση για τη φαρμακοβιομηχανία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με μία σειρά αποφάσεων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, με τους εκπροσώπους της Ελληνικής και ξένης βιομηχανίας φαρμάκου (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ).

Είναι γνωστό άλλωστε, ότι “λεφτά υπάρχουν”, οπότε η επόμενη ημέρα της μεταμνημονιακής εποχής, θα βρει την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να “δίνει τα χέρια” με τους επιχειρηματίες σε μια σειρά από καυτά ζητήματα -κυρίως οικονομικά- τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούσαν “αγκάθι” στη μεταξύ τους συνεργασία και με μεγάλο -μέχρι σήμερα- χαμένο, τις επιχειρήσεις.

Τί υποσχέθηκε ο Υπουργός Υγείας

Με γνώμονα τη “συνολική ευστάθεια στην αγορά φαρμάκου”, λοιπόν και σύμφωνα πάντα με τον κ. Ανδρέα Ξανθό, αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική κι αυτό αφορά, τόσο στον τρόπο υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων, όσο και τον χρόνο των ανατιμολογήσεων.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν σταδιακά από το 2019 και μετά.

Πιο συγκεκριμένα:

Νέο σύστημα τιμολόγησης στα φάρμακα

To νέο “απλό σύστημα τιμολόγησης” -όπως επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας- για την τιμολόγηση των on patent (πρωτότυπων) και off patent φαρμάκων (σκευάσματα που έχουν χάσει την πατέντα), καθώς και των βιο-ομοειδών αναμένεται να στηριχθεί στις 2 χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης, ενώ μέχρι σήμερα ίσχυαν οι 3 χαμηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωζώνη επιλέχθηκε έναντι της Ε.Ε., σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, καθώς το ενιαίο νόμισμα θα παρακάμψει προβλήματα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα, ενώ ως χώρες αναφοράς θα επιλεγούν όποιες έχουν ομοειδή οικονο-κοινωνικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα.

Νέο σύστημα τιμολόγησης στα φάρμακα

Το μέτρο αυτό, παρ’ότι μπορεί πράγματι να απλοποιήσει το σύστημα τιμολόγησης, από την άλλη εκφράζονται φόβοι ότι ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές των on patent (πρωτότυπων) φαρμάκων.

Αυτό είναι κάτι που επιθυμεί μεν η βιομηχανία, όμως, μπορεί να αυξήσει την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

“Διορθώσεις” σε τιμές και εκπτώσεις

Επίσης, όσα φάρμακα έχουν λάβει ήδη τιμή με το παλαιό σύστημα και έχουν σήμερα κόστος μεγαλύτερο από αυτό των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υποστούν πολλαπλές ετήσιες μειώσεις κατά 10%, έως ότου η τιμή τους εξισωθεί με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων της Ευρωζώνης.

Από την άλλη στα φάρμακα που έχουν τιμή χαμηλότερη από την τιμή της Ευρωζώνης, θα συμβεί το αντίθετο.

Θα αυξάνεται η τιμή τους κατά 10% κάθε χρόνο, μέχρι να εξισωθεί με τη χαμηλότερη. 

Σημαντική μείωση θα υποστεί το δυσβάσταχτο για την εταιρείες rebate του 25% στην εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών, το οποίο σε ορίζοντα πενταετίας θα μηδενιστεί, με αρχή το 2019 στο 5%. (4% το 2020, 3% το 2021, 2% το 2022, 1% το 2023).Χαλαρώνει τα Λουριά το Υπουργείο Υγείας στη Φαρμακευτική Πολιτική MΤιμές στα γενόσημα

Σε ότι αφορά το γενόσημο φάρμακο, η τιμή του προσδιορίζεται πλέον στο 65% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου -όταν λήξει η πατέντα του τελευταίου- ενώ μέχρι σήμερα έπαιρνε το 50% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς.

Ως κατώτατο όριο τιμής προσδιορίζεται το κόστος ημερήσιας θεραπείας (0,20 ευρώ, για όλα τα φάρμακα, δηλ.πρωτότυπα και γενόσημα), πρόταση την οποία είχε υποβάλλει πέρυσι η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ανατιμολογήσεις

Σημαντική θετική εξέλιξη αποτελεί η ανατιμολόγηση των φαρμάκων που θα γίνεται πλέον μόνο μία φορά κάθε έτος, καθώς η δύο ανατιμολογήσεις τον χρόνο που ίσχυαν μέχρι σήμερα, επέφεραν σωρρευτικά σημαντικές μειώσεις και κυρίως στις τιμές των γενοσήμων.

Αυτό είχε προκαλέσει αδιέξοδο σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες κινδύνευσαν να αποσύρουν ως ασύμφορες αρκετές θεραπείες τους από την αγορά.

Επιμένει στο Clawback η Αριστοτέλους

Το σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών clawback, το οποίο αποτελούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων ένα “εργαλείο” στρέβλωσης της κυβέρνησης, με το οποίο εισέπραττε ως επιστροφή από τη φαρμακοβιομηχανία τα ποσά της υπέρβασης των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να υποστεί αλλαγές, αλλά όχι προς όφελος της φαρμακοβιομηχανίας.

Στην πράξη το clawback, το οποίο επιβαρύνει με ποσοστό 10% τις εταιρείες που έχουν φάρμακα που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης, εφεξής θα αυξηθεί στο 25%.

Αυτό στην πράξη θα πλήξει κυρίως τις εταιρείες με φάρμακα υψηλού κόστους.

Από το μέτρο βέβαια, όπως υποσχέθηκε ο Υπουργός Υγείας, θα εξαιρεθούν κατά τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του, τα εμβόλια, τα γενόσημα και όσα φάρμακα έχουν περάσει από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και θα έχει υπάρξει συμφωνία για την έκπτωση στην τιμή αποζημίωσής τους.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας κατατέθηκαν ήδη στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Φάρμακο, ώστε να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας
www.MedicalManage.gr 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων