Home Επικαιρότητα Είναι Ασφαλής η Ταυτόχρονη Χορήγηση των Εμβολίων Γρίπης και Covid-19;
Είναι Ασφαλής η Ταυτόχρονη Χορήγηση των Εμβολίων Γρίπης και Covid-19;

Είναι Ασφαλής η Ταυτόχρονη Χορήγηση των Εμβολίων Γρίπης και Covid-19;

Η χορήγηση του εμβολίου κατά της γρίπης ταυτόχρονα με μια δεύτερη δόση εμβολίου κατά της covid-19, δεν έχει προκαλέσει ανησυχία μέχρι στιγμής, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.Επιπροσθέτως, η ικανότητα για ανοσολογική απόκριση και από τα δύο εμβόλια, διατηρείται, λένε οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ComFluCOV έχουν ήδη υποβληθεί στη Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες συμβουλές της επιτροπής, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να συγχορηγηθεί με μία αναμνηστική ή μία τρίτη δόση εμβολίου κατά της covid-19.

Συνολικά, συμμετείχαν 679 εθελοντές. Ήταν όλοι άνω των 18 ετών και είχαν ήδη λάβει μία δόση εμβολίου, είτε από την Pfizer-BioNTech, είτε από την AstraZeneca.

Δύο εμβόλια covid και τρία εμβόλια γρίπης δοκιμάστηκαν, δίνοντας συνολικά έξι συνδυασμούς.

Οι εθελοντές επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε εμβόλιο γρίπης, είτε ένεση αλατούχου φαρμάκου στο αντίθετο χέρι από το δεύτερο εμβόλιο covid-19.

Τρεις εβδομάδες αργότερα η ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο, έλαβε το εμβόλιο της γρίπης και αντίστροφα. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια, βρέθηκαν πάλι, για να συζητήσουν τυχόν παρενέργειες που βίωσαν και να δώσουν δείγμα αίματος.

Τα αποτελέσματα ήταν πως οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πόνος γύρω από το σημείο της ένεσης και κόπωση.

Δεν διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά στους τέσσερις από τους έξι συνδυασμούς ομάδων. Στους δύο συνδυασμούς, υπήρξε μια μικρή αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που ανέφεραν τουλάχιστον μία παρενέργεια όταν χορηγήθηκαν μαζί, τόσο το εμβόλιο covid-19 όσο και το εμβόλιο της γρίπης, αλλά οι αντιδράσεις ήταν ως επί το πλείστων ήπιες ή μέτριες.

{module title=”Adsence article”} 

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ανοσολογικές αποκρίσεις, τόσο μετά τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης όσο και στο εμβόλιο της covid-19, διατηρήθηκαν όταν χορηγήθηκαν μαζί.

Ένα ακόμη σημαντικό αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι δεν απέκλεισε άτομα που ήταν έγκυες, είχαν σοβαρά ιατρικά προβλήματα, ήταν ανοσοκατεσταλμένα ή ηλικίας 65 ετών και άνω, οπότε ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού που είναι πιο πιθανό να λάβουν τόσο εμβόλια γρίπης όσο και εμβολίων covid.

Οι ερευνητές δήλωσαν: «Αυτό είναι ένα πραγματικά θετικό βήμα που θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερα ραντεβού για όσους χρειάζονται και τα δύο εμβόλια, μειώνοντας την επιβάρυνση για όσους έχουν υποκείμενες παθήσεις που συνήθως υπάρχει ανάγκη να τους χορηγηθεί το εμβόλιο της γρίπης».

{module title=”Υπογραφή”}

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων