fbpx
FB 01

Νόμπελ Ιατρικής 2021 για την Ανακάλυψη των Υποδοχέων Θερμοκρασίας και Αφής

Το Νόμπελ Φυσιολογίας / Ιατρικής του 2021 ανέτρεψε τις προβλέψεις επιβραβεύοντας, στις 4 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη, τους Αμερικανούς David Julius, γεννημένο το 1955 στη Νέα Υόρκη και Ardem Patapoutian, γεννημένο το 1967 στη Βηρυτό, Λιβανέζικης-Αρμενικής καταγωγής, για τις ανακαλύψεις των υποδοχέων της θερμοκρασίας και της αφής στις αρχές της δεκαετίας του 2000.Νόμπελ Ιατρικής 2021 για την Ανακάλυψη των Υποδοχέων Θερμοκρασίας και Αφής.

«Οι επαναστατικές αυτές ανακαλύψεις επέτρεψαν να κατανοήσουμε πώς η ζέστη, το κρύο και η μηχανική δύναμη, μπορούν να  κινήσουν τις νευρικές ώσεις που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στον κόσμο», είπε η κριτική επιτροπή των Νόμπελ στη Στοκχόλμη.

Συνεπώς επιλύσαν ερωτήσεις που ο Ρενέ Ντεκάρτ έθετε ήδη στον εαυτό του τον 17ο αιώνα!

Ο David Julius, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησε την καψαϊκίνη, ένα ενεργό συστατικό από τις πιπεριές τσίλι που προκαλεί αίσθηση καψίματος, για να εντοπίσει έναν αισθητήρα στις νευρικές απολήξεις του δέρματος που ανταποκρίνεται στη θερμότητα: το γονίδιο TRPV1. 

Και για να ανακαλύψει το γονίδιο TRPM8, έναν υποδοχέα που ενεργοποιείται από το κρύο, χρησιμοποίησε μια  χημική ουσία με βάση την μενθόλη...

Ακριβώς όπως και ο Άρντεμ Παταπουτιάν, ο οποίος εργαζόταν επίσης σε αυτό το θέμα.

Ο Ardem Patapoutian, καθηγητής στο Scripps Research στην Καλιφόρνια, χρησιμοποίησε κύτταρα ευαίσθητα στην πίεση για να ανακαλύψει μια νέα κατηγορία αισθητήρων που ανταποκρίνονται σε μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα. Και τα βάφτισε «Piezo 1 et 2» από την ελληνική λέξη πιέζω που σημαίνει «σφίγγω, πιέζω». 

Η ομάδα του απέδειξε περαιτέρω ότι ο υποδοχέας Piezo 2 θα έπαιζε βασικό ρόλο στην ιδιοδεκτικότητα.

Θεραπείες για τον χρόνιο πόνο

Οι ανακαλύψεις των David Julius και Ardem Patapoutian επιτρέπουν την ανάπτυξη θεραπειών για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου, υπογραμμίζει η Συνέλευση των Νόμπελ.

Μεταξύ των φαβορί αυτής της 120ης επετείου των Νόμπελ ήταν ο Katalin Kariko και ο Drew Weissman, πρωτοπόροι των εμβολίων mRNA, ο Max Cooper και ο Jacques Miller που ανακάλυψαν ότι τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη ανοσία ανήκουν σε δύο κατηγορίες, τα λεμφοκύτταρα Β και Τ, ή και ειδικούς στην προσκόλληση των κυττάρων, νέους δρόμους για θεραπείες στη ρευματολογία, ή πρωταθλητές επιγενετικής ή αντοχής στα αντιβιοτικά.


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων