fbpx
Like us on facebook!

Κλινική Διάγνωση στην Εποχή της COVID-19

Η ακριβής κλινική διάγνωση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γιατροί για τους ασθενείς τους.

Ωστόσο, το να είστε σε θέση να το κάνετε αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Κλινική Διάγνωση στην Εποχή της COVID-19

Χρειάζονται χρόνια προετοιμασίας για την εκμάθηση όσο το δυνατόν καλύτερα της ιατρικής και την ανάπτυξη και βελτίωση των κλινικών σας δεξιοτήτων: από τη λήψη ενός αποτελεσματικού ιστορικού και τη διενέργεια μιας τεκμηριωμένης φυσικής εξέτασης, έως την κατάλληλη ερμηνεία των κλινικών δεδομένων, όπως εργαστηριακές εξετάσεις και απεικονιστικές μελέτες.

Απαιτεί επίσης, την κατανόηση της κλινικής συλλογιστικής διαδικασίας και των πιθανών παγίδων της, συμπεριλαμβανομένης της γνώσης του ενδεδειγμένου τρόπου σκέψης, ανάλογα με την κλινική περίσταση και της αναγνώρισης των δικών σας ελαττωμάτων στη συλλογιστική διαδικασία.

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα πιο «καλλιτεχνικά» στοιχεία της διάγνωσης, που περιλαμβάνουν την εφαρμογή όλων αυτών των δεδομένων σε έναν συγκεκριμένο ασθενή, ενσωματώνοντάς τα ως ενεργούς συμμετέχοντες στη διαδικασία και εφαρμόζοντας διαγνωστικό συλλογισμό με λογικό και σκόπιμο τρόπο.

Εδώ, ας μην αναφέρουμε επιπλέον ατομικούς και συστηματικούς παράγοντες που μπορούν να κάνουν την επίτευξη μιας σωστής διάγνωσης ακόμη πιο περίπλοκη.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο, για να γίνει κάποιος αποτελεσματικός ιατρός στη διάγνωση, δεν απαιτούνται μόνο χρόνια εκπαίδευσης, αλλά και κλινική εμπειρία, η οποία μπορεί να βελτιώσει μια ήδη πολύπλοκη εργασία.

Ωστόσο, ακόμη και υπό συνηθισμένες συνθήκες, οι γιατροί μάλλον δεν είναι όσο καλοί θα έπρεπε στο να κάνουν ακριβείς διαγνώσεις, με στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αποτυγχάνουν σε αυτήν την προσπάθεια τουλάχιστον στο 10% των περιπτώσεων.

Και τώρα, η πανδημία του κορωνοϊού και η επίδρασή της στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί ασκούν την ιατρική, έχει κάνει σίγουρα τη διαδικασία ακριβούς κλινικής διάγνωσης ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι ήδη ήταν.

Αρκετές από τις επιπτώσεις της πανδημίας στη διαγνωστική διαδικασία είναι προφανείς.

Η γρήγορη στροφή προς την τηλεϊατρική και η απομάκρυνση από τις προσωπικές συναντήσεις για ασφαλέστερη αλληλεπίδραση με τους ασθενείς, βλάπτει σίγουρα την ικανότητα των ιατρών να λάβουν τις απαραίτητες κλινικές πληροφορίες.

Έτσι, το επίπεδο της λεπτομέρειας σχετικά με ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα ή παράπονο, μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτηθεί με ηλεκτρονικά μέσα και το ίδιο συμβαίνει και με τη συλλογή κρίσιμων πληροφοριών φυσικής εξέτασης που βοηθούν στη διάγνωση.

Ομοίως, τα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων μπορεί επίσης να καθιστούν πιο δύσκολη την απόκτηση διαγνωστικών πληροφοριών.

Η ανάγκη ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς, μπορεί να μειώσει την ικανότητα λήψης τόσο λεπτομερούς ή εστιασμένου ιστορικού, μειώνοντας ενδεχομένως τις πολύτιμες πληροφορίες που απαιτούνται για την ακριβή διάγνωση.

Κλινική Διάγνωση στην Εποχή της COVID-19

Επιπλέον, ο περιορισμός τόσο της συχνότητας όσο και της διάρκειας της επαφής με τους ασθενείς, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διαγνωστική διαδικασία, καθιστώντας πιο δύσκολη την αξιολόγηση των κλινικών συμπτωμάτων.

Ωστόσο, υπάρχουν επιπλέον σημαντικές επιπτώσεις στη διαγνωστική διαδικασία λόγω της πανδημίας, που επηρεάζουν τόσο τους κλινικούς ιατρούς όσο και τους ασθενείς.

Για τους κλινικούς ιατρούς, οι αλλαγές στο πρόγραμμά τους εξαιτίας της πανδημίας, λόγω των πρωτοκόλλων ελέγχου των ασθενών με λοίμωξη ή της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων με ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, άγχος και εξάντληση, με πιθανότητα να επηρεαστεί αρνητικά η ικανότητα λήψης αποτελεσματικών διαγνωστικών αποφάσεων που απαιτούν προσεκτική σκέψη.

Επιπλέον, καθώς η COVID-19 είναι μια νέα ασθένεια για την οποία η κλινική γνώση εξελίσσεται γρήγορα, οι γιατροί διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν ορισμένα πιθανά γνωστικά λάθη κατά τη διάγνωση.

Μπορεί για παράδειγμα, να μην αναγνωρίσουν τη νόσο σε έναν ασθενή με αναπνευστικά συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει σημαντικό αριθμό περιπτώσεων και δεν την διαφοροποιήσουν από άλλες κοινές ιογενείς ασθένειες.

Αυτό περιπλέκεται περαιτέρω από τη δυσκολία λήψης γρήγορων, ακριβών και αξιόπιστων διαγνωστικών τεστ για τη μόλυνση.

Εκτός αυτών, υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να μην κάνουν τη διάγνωση της COVID-19 σε ασθενείς με συμπτώματα της λοίμωξης για τα οποία δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι, τα οποία αφορούν κυρίως μη αναπνευστικά συμπτώματα (όπως ανοσμία ή γαστρεντερικά παράπονα).

Αντίθετα, λόγω της εξέχουσας εστίασης στον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι γιατροί ενδέχεται να μην λάβουν υπόψη άλλες καταστάσεις που δεν σχετίζονται με την COVID-19 και μπορεί να είναι υπεύθυνες για την παρουσίαση συμπτωμάτων (όπως βακτηριακή πνευμονία ή ιγμορίτιδα), αποδίδοντάς τα σε πιθανή λοίμωξη από SARS-CoV-2.

Όσον αφορά τους ασθενείς, η πανδημία μπορεί να τους αναγκάσει να αποφύγουν να αναζητήσουν φροντίδα για σημαντικά συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος ή συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, λόγω φόβου για τον κίνδυνο μόλυνσης.

Μάλιστα, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που σχετίζονται με αυτές τις διαγνώσεις από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Οι ασθενείς αποφεύγουν επίσης επισκέψεις ρουτίνας, για τον ίδιο λόγο.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα καθυστερημένων και δυνητικά χαμένων διαγνώσεων που σχετίζονται με αυτήν την αποφυγή φροντίδας θα είναι αναμφίβολα σημαντικά.

Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις για τη σωστή διάγνωση που δημιουργεί η πανδημία, οι γιατροί έχουν την ευκαιρία να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια και να εργαστούν για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των διαγνωστικών τους ικανοτήτων.

Πέρα από τα πολλά πράγματα που θα πρέπει να συμβούν σε επίπεδο συστημάτων για να διασφαλιστεί η ακριβής διάγνωση και η ασφάλεια των ασθενών, η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένα στοιχεία της διαγνωστικής διαδικασίας, όπως στην παρακολούθηση των συμπτωμάτων και στην αξιολόγηση του κινδύνου.

Κλινική Διάγνωση στην Εποχή της COVID-19

Παράλληλα, η εφαρμογή τυποποιημένων πρακτικών και πρωτοκόλλων ασφαλείας για τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, θα βοηθήσει στη διασφάλιση ακριβών διαγνώσεων.

Οι γιατροί πρέπει να προσαρμόσουν δημιουργικά τις κλινικές δεξιότητές τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις αλλαγές που δημιουργούνται στη διαγνωστική διαδικασία λόγω της πανδημίας.

Για παράδειγμα, η απώλεια ορισμένων τύπων διαγνωστικών πληροφοριών, όπως οπτική επαφή και ενδείξεις του προσώπου καθώς και η ικανότητα διεξαγωγής μιας πιο εκτεταμένης φυσικής εξέτασης, πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες μεθόδους για την απόκτηση αυτών των σημαντικών πληροφοριών.

Επιπλέον, οι γιατροί μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία στη διάγνωση προς όφελός τους.

Η τηλεϊατρική, παρά τους πολλούς περιορισμούς της, δίνει μια εικόνα για την προσωπική ζωή του ασθενούς και για το περιβάλλον του, κάτι που μπορεί να παρέχει σημαντικές διαγνωστικές πληροφορίες.

Εκτός αυτού, η λιγότερο «κλινική» φύση αυτών των συναντήσεων, φαίνεται να βοηθά τους ασθενείς να αισθάνονται πιο άνετα και να συμμετέχουν ως συνεργάτες στη διαγνωστική διαδικασία.

Οι γιατροί πρέπει επίσης να κατανοήσουν τις αλλαγές στη λήψη των διαγνωστικών αποφάσεων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ένα καλό παράδειγμα είναι η ανάγκη των γιατρών να είναι πιο επιλεκτικοί στην απόφαση μεταξύ εκείνων των οποίων η φροντίδα μπορεί να παρέχεται με ασφάλεια με εναλλακτικά μέσα (όπως η τηλεϊατρική), από εκείνους που πρέπει να εξετάσουν με μια προσωπική επίσκεψη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακρίβεια των διαγνωστικών, παρά τους σχετικούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, οι γιατροί πρέπει να εστιάσουν σκόπιμα στη διαγνωστική τους σκέψη κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης και μερικές φορές χαοτικής περιόδου, εξετάζοντας  τη λήψη αποφάσεων και των πιθανών προκαταλήψεων που μπορεί να επηρεάσουν τη διαγνωστική τους ακρίβεια και τη συνειδητή εφαρμογή ενεργειών που είναι γνωστό ότι βοηθούν στη διευκόλυνση της διάγνωσης.

Με την αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας για την προώθηση και τη βελτίωση των διαγνωστικών δεξιοτήτων τους υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι γιατροί όχι μόνο θα γίνουν πιο ικανοί στη διάγνωση τώρα, αλλά και όταν τελειώσει η πανδημία.


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων