fbpx
Like us on facebook!

Η άσκηση της Ιατρικής Επιστήμης μετά την COVID-19 Εποχή

Καθώς βιώνουμε την καθημερινή ζωή εν μέσω της πανδημίας της COVID-19, δεν μπορούμε να μην αναρωτιόμαστε πώς θα ασκείται η ιατρική μόλις η πανδημία τελειώσει.

Καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέους κανόνες κοινωνικής απόστασης, οι συναντήσεις γίνονται πλέον μέσω μιας οθόνης και η πραγματική ανθρώπινη επαφή είναι ελάχιστη.

Η σκέψη που αναπάντεχα έρχεται στο μυαλό όλων μας, είναι εάν αυτοί οι νέοι κοινωνικοί κανόνες θα γίνουν μόνιμα πρότυπα συμπεριφοράς.

Και αν ναι, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις που θα έχουν στην εφαρμογή της ιατρικής επιστήμης, τόσο από την πλευρά του γιατρού όσο και από την πλευρά του ασθενή.

Η άσκηση της Ιατρικής Επιστήμης μετά την COVID-19 Εποχή

Ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον, που βασίζεται στις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος και τους φωνητικούς τόνους για να κατανοήσει τα λεπτά μηνύματα που μεταδίδονται κατά την αλληλεπίδραση με κάποιο άλλο άτομο.

Όταν όμως όλα αυτά τα μηνύματα καλύπτονται από μάσκες, χάνουμε ένα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης σύνδεσής μας.

Εάν προσθέσουμε σε όλο αυτό και την εικονική επικοινωνία με τη μορφή της τηλεϊατρικής, τότε η απόσταση μεταξύ γιατρού και ασθενούς αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Τα πλεονεκτήματα της τηλεϊατρικής περιλαμβάνουν: 

Ασφάλεια

Τα υγιή άτομα που επισκέπτονται τον γιατρό για έναν απλό έλεγχο δεν έρχονται σε επαφή με βαριά ασθενείς.

Επιπλέον, όταν κάποιος δεν αισθάνεται καλά μπορεί να δει τον γιατρό του από την άνεση του σπιτιού του. 

Εξοικονόμηση χρόνου για τους ασθενείς

Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να μετακινηθούν για να δουν έναν γιατρό στο γραφείο του, ούτε πρέπει να χάσουν ώρες εργασίας για μια ιατρική επίσκεψη.

Έτσι, οι «τηλε-επισκέψεις» στον γιατρό μπορούν να οργανωθούν γύρω από το πρόγραμμά τους, κάτι που εξυπηρετεί καλύτερα και τις οικογενειακές τους ανάγκες. 

Αναμονή στο νοσοκομείο

Η εικονική ιατρική μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική εξέταση των ασθενών, επιτρέποντας στον γιατρό να εξετάσει μεγαλύτερο αριθμό.

Έτσι, οι ασθενείς δεν χρειάζεται να περιμένουν ώρες για να δουν τον γιατρό τους στο νοσοκομείο. 

Μη προσβάσιμη φροντίδα

Οι αγροτικές περιοχές ή περιοχές που στερούνται ιατρικών δομών θα επωφεληθούν από επισκέψεις τηλεϊατρικής, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο υγειονομική περίθαλψη σε πληθυσμούς οι οποίοι είχαν δυσκολότερη πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα.

Τα μειονεκτήματα της τηλεϊατρικής περιλαμβάνουν: 

Ανθρώπινη αφή

Η έλλειψη ανθρώπινης επαφής μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη ανθρώπινη αλληλεπίδραση. 

Τεχνητή νοημοσύνη (AI)

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναλάβει μια επίσκεψη ρουτίνας, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά έναν αλγόριθμο που βασίζεται στις πληροφορίες που έδωσε ο ασθενής, αντί να λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εξέταση του ασθενούς. 

Φυσική εξέταση

Η αδυναμία σωστής εξέτασης ενός ασθενούς, σε ένα εικονικό περιβάλλον, μπορεί να εμποδίσει την ακριβή διάγνωση.

Η εξέλιξη της εικονικής ιατρικής ίσως κάνει αυτά τα φυσικά ευρήματα ξεπερασμένα, καθώς οι γιατροί θα ασχολούνται περισσότερο με το να ερμηνεύουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα, τα οποία θα έρθουν να αντικαταστήσουν τη φυσική εξέταση.  

Ψυχική υγεία

Θα μπορεί η τηλεϊατρική να επιτρέπει τις συναισθηματικές αλληλεπιδράσεις που είναι απαραίτητες κατά την αντιμετώπιση ζητημάτων ψυχικής υγείας; 

Αμφιβολίες για τη διάγνωση

Η επίσκεψη του γιατρού με εικονικά μέσα, μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία στον ασθενή, κάνοντάς τον να αισθάνεται λιγότερο σίγουρος για τη διάγνωση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, ούτε τα πλεονεκτήματα ούτε τα μειονεκτήματα φαίνεται να υπερτερούν σημαντικά.

Είναι σχεδόν αδύνατο να πούμε ότι το ένα είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στην πρακτική της ιατρικής έναντι του άλλου, στο τρέχον περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η μορφή που παίρνει η ιατρική θα εξαρτάται κυρίως από οικονομικούς (ασφαλιστικούς και υγειονομικούς) παράγοντες, καθώς η άμεση επαφή με τον γιατρό γίνεται πιο δύσκολη λόγω του κόστους, της πρόσβασης και της διαθεσιμότητας.

Η άσκηση της Ιατρικής Επιστήμης μετά την COVID-19 Εποχή

Γιατί η ανθρώπινη αλληλεπίδραση είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στην άσκηση της ιατρικής επιστήμης;

Επειδή η προσωπική ανθρώπινη επαφή είναι το πιο σημαντικό στην ιατρική.

Στην προ-COVID-19 εποχή, οι εκπαιδευόμενοι γιατροί έμαθαν να ασκούν την επιστήμη τους, δίνοντας προσοχή στις μικρές ενοχλήσεις και συμπεριφορές που αντιλαμβάνονταν κατά τη συνάντηση με τους ασθενείς.

Η πρακτική έπαιρνε διαφορετική μορφή με κάθε ασθενή, για να προσφέρει το καλύτερο εξατομικευμένο αποτέλεσμα.

Αυτό οδήγησε σε μια πρακτική που βασίζεται περισσότερο στην ιατρική βάσει εμπειρίας, παρά στους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος, βάσει στατιστικών σε πληθυσμούς και όχι σε μεμονωμένα δεδομένα.

Η δυνατότητα χρήσης και των δύο μεθόδων μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών.

Ωστόσο, η απομάκρυνση από την πρακτική που βασίζεται στην εμπειρία έχει αρχίσει να λαμβάνει απήχηση, καθώς είναι πιο εύκολο για τον γιατρό να μάθει την ιατρική μέσα από τα βιβλία και τους αλγορίθμους, παρά να αφιερώσει χρόνο για να κατανοήσει τις μεμονωμένες ιατρικές ανάγκες κάθε ασθενούς.

Αυτό δίνει ένα προβάδισμα στην εικονική ιατρική έναντι της πρακτικής που βασίζεται στην εμπειρία, καθώς οι αλγόριθμοι που βασίζονται σε στοιχεία αποδίδουν καλύτερη εφαρμογή στο εικονικό μοντέλο.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, όλα δείχνουν πως η ιατρική θα γίνει πιο εικονική, αντικαθιστώντας τις περισσότερες, αν όχι όλες, επισκέψεις των ασθενών στον χώρο του γιατρού.

Καθώς θα βλέπουμε αυτήν την προσέγγιση να εξελίσσεται, οι γιατροί θα αναλάβουν περισσότερο θέσεις διαχείρισης, όπου οι έμπειροι επαγγελματίες θα αποτελούν την πρώτη γραμμή εικονικών συναντήσεων με τους ασθενείς.

Στη συνέχεια, οι γιατροί θα επανεξετάζουν τα ευρήματα των εικονικών επισκέψεων και θα συνταγογραφούν στον ασθενή την προτεινόμενη θεραπεία.

Όπως σε όλους τους τομείς της ζωής, θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς, δεν αντιμετωπίζουν αυτές τις εξελίξεις θετικά.

Ωστόσο, καθώς εν μέσω της πανδημίας ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται, οι απαιτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του χρόνου αυξάνονται και το κόστος της παραδοσιακής ιατρικής καθίσταται απαγορευτικό, δεν έχουμε πολλές επιλογές.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η εξέλιξη της ιατρικής δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη διάγνωση, τις θεραπείες και τα αποτελέσματα των ασθενών.

Το ερώτημα είναι, ωστόσο, εάν αυτό το νέο μοντέλο φροντίδας θα είναι τόσο καλό, όσο αυτό που παρέχεται από μια σχέση ιατρού-ασθενούς.

Μπορεί να είναι επαρκές, αλλά το «επαρκές» δεν πρέπει να το πρότυπο στο οποίο βασιζόμαστε, για την παροχή της καλύτερης δυνατής περίθαλψης στους ασθενείς.


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων