fbpx
Like us on facebook!

Ψυχολογική Ασφάλεια στην Υγειονομική Περίθαλψη

Με την επιδημία της υπερβολικής εργασίας στην υγειονομική περίθαλψη, το στρες και την εξάντληση, η ψυχολογική ασφάλεια είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη των υψηλότερων επιπέδων ποιότητας φροντίδας και ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος.

Ενώ είναι απλό στην αντίληψή της, η ψυχολογική ασφάλεια είναι επίσης αρκετά εύθραυστη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε καθημερινή βάση συνομιλίας για να την εξασφαλίσει κάποιος.

Ψυχολογική ασφάλεια σημαίνει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς να εκφράσουν νέες ιδέες, αρνητικά συναισθήματα και διαφωνίες.

Ψυχολογική ασφάλεια σημαίνει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς να εκφράσουν νέες ιδέες, αρνητικά συναισθήματα και διαφωνίες.

Οι άνθρωποι μπορούν να είναι σίγουροι ότι αυτό που λένε είναι κατανοητό και δεν θα δεχτούν επίθεση ή μείωση.

Η ψυχολογική ασφάλεια είναι ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε για να κάνουμε μια δουλειά μαζί.

Είναι ο τρόπος που ορίζουμε τα προβλήματα, δημιουργούμε λύσεις, παίρνουμε αποφάσεις, δίνουμε και λαμβάνουμε σχόλια.

Η ψυχολογική ασφάλεια είναι εννοιολογικά σχετικά απλή.

Απαιτεί τη συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένου του λόγου, των ερωτήσεων και της διερεύνησης διαφορετικών απόψεων, σε αντίθεση με τη διαφωνία και τα πίσω μπρος.

Για παράδειγμα, ένας μάνατζερ, μπορεί να πει πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης:

«Κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου.

Είναι πολύ εύκολο να γίνει λάθος και παρεξήγηση.

Πρέπει να ακούσουμε και εσάς, ειδικά όταν διαφωνείτε ή έχετε ανησυχίες».

Η ψυχολογική ασφάλεια είναι πολύ σημαντική καθώς οι μελέτες έχουν δείξει ότι επιτρέπει την απόδοση.

Ιδιαίτερα σε πολύπλοκα προβλήματα, τα καλύτερα αποτελέσματα προκύπτουν από τη συνεργατική μάθηση, η οποία απαιτεί ανοικτό πνεύμα και ειλικρίνεια.

Επίσης, προσκαλώντας τους ανθρώπους να λένε τι πιστεύουν πραγματικά, διευκολύνει το εσωτερικό κίνητρο, το οποίο ενισχύει τα αποτελέσματα, επειδή προσεγγίζει τις εργασίες από το γνήσιο ενδιαφέρον και δέσμευση.

Ακόμα και οι ελάχιστες πιέσεις στις ομαδικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτή τη σκληρή διάδρασή του, προκαλώντας άγχος και άλματα σε προκατειλημμένα συμπεράσματα, συχνά έξω από την επίγνωση.

Παρά την εννοιολογική απλότητα της ψυχολογικής ασφάλειας, είναι αρκετά εύθραυστη - είναι δύσκολο να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί.

Οι εγκέφαλοί μας ήταν σκληροπυρηνικοί νωρίς στην εξέλιξή μας για γρήγορες αντιδράσεις με στόχο την επιβίωση.

Ακόμα και οι ελάχιστες πιέσεις στις ομαδικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτή τη σκληρή διάδρασή του, προκαλώντας άγχος και άλματα σε προκατειλημμένα συμπεράσματα, συχνά έξω από την επίγνωση.

Αυτό μειώνει την περιέργεια και το άνοιγμα στον πλησίον, το οποίο είναι ήδη δύσκολο να διατηρηθεί εν μέσω της συνηθισμένης, διαρκούς πίεσης για γρήγορες λύσεις.

Ως αποτέλεσμα, η ψυχολογική ασφάλεια πρέπει να εξασφαλίζεται σε κάθε συνομιλία και δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι μια ασφαλή κατάσταση των πραγμάτων του χθες θα συνεχίσει και σήμερα.

Επίσης, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι εγγενώς δύσκολο σε ομαδικές καταστάσεις να μιλήσουν οι άνθρωποι με άλλους, έχοντας διαφορετικές αντιλήψεις.

Για παράδειγμα, στην υγειονομική περίθαλψη, είναι εκπληκτικά κοινό για τους έμπειρους επαγγελματίες υγείας να μη μιλήσουν ακόμη και όταν πιστεύουν ότι ο ασθενής που πρόκειται να χειρουργηθεί με καρκίνο να μην έχει πλήρη επιτυχία.

Αυτή η τάση σιωπής συμβαίνει όταν γίνονται γρήγορες εργασίες και όταν υπάρχουν άτομα με διαφορετικές εξουσίες.

Τελικά, ακόμη και οι έμπειροι επαγγελματίες χρειάζονται επανειλημμένες, ρητές προσκλήσεις και υποστήριξη για να μιλούν με συνέπεια.

Ίσως η πιο δύσκολη πτυχή της ψυχολογικής ασφάλειας είναι ότι απαιτεί ηγέτες που καλλιεργούν την αυτογνωσία, την ευαισθησία και την ταπεινοφροσύνη τους.

Την αυτογνωσία επειδή το μυαλό μας μπορεί εύκολα να απαχθεί από τον εγκέφαλο επιβίωσης.

Την ευαισθησία γιατί πρέπει να κάνουμε ερωτήσεις για τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν πραγματικά.

Και την ταπεινοφροσύνη, επειδή πρέπει να παραδεχτούμε όταν κάνουμε λάθος και χρειαζόμαστε συμβουλές και βοήθεια.

Όλα αυτά τα ζητήματα καθιστούν την ψυχολογική ασφάλεια αρκετά εύθραυστη.

Η ανάπτυξη και η διατήρηση της είναι θέμα δια βίου δέσμευσης και πρακτικής.

www.MedicalManage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων