fbpx
FB 01

Μήπως Ήρθε η Ώρα να Δώσετε Ώθηση στα Διοικητικά Στελέχη του Ιατρείου σας;

Η πρακτική στο ιατρείο πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και τα δεδομένα.

Το ίδιο πρέπει να γίνεται και με τον υπεύθυνο διοίκησης του ιατρείου σας που μπορεί να ήταν ιδανικός όταν προσλήφθηκε, τώρα όμως ίσως δεν είναι κατάλληλος για την εν λόγω θέση.

Θα πρέπει φυσικά, να διευκρινίσουμε ότι σε ένα τυπικό μικρό ιατρείο υπεύθυνος/η διοίκησης είναι συνήθως μια γραμματέας ή ένας βοηθός ιατρού που φροντίζουν για την καλή λειτουργία του ιατρείου και είναι ουσιαστικά το «δεξί» χέρι του ιατρού.

Μήπως Ήρθε η Ώρα να Δώσετε Ώθηση στα Διοικητικά Στελέχη του Ιατρείου σας;

Σε κάθε περίπτωση, οι δεξιότητές του ατόμου θα πρέπει να ανταποκρίνονται πλήρως στις σημερινές ανάγκες της πρακτικής σας, αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες του ιατρείου σας.

Αν για παράδειγμα το περιθώριο κέρδους του ιατρείου σας έχει πάρει την… κατιούσα μπορεί να χρειάζεστε ένα άτομο που θα ξέρει να διαχειρίζεται με άνεση τα οικονομικά στοιχεία ή κάποιον που το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα θα είναι το marketing για να δώσει μια ώθηση στα.. νούμερα.

7 Προειδοποιητικά Σημάδια

Αν διακρίνετε κάποια από αυτά τα στοιχεία στον Υπεύθυνο Διοίκησης του ιατρείου σας, ίσως να πρέπει να λάβετε μέτρα…

1. Έχει Περιορισμένες Δεξιότητες

Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν μπορεί να είναι εξίσου καλός και στα οικονομικά και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και στις δημόσιες σχέσεις.

Ο ιδανικός όμως υπάλληλος θα πρέπει να συνδυάζει αρκετές διαφορετικές δεξιότητες και το πιο σημαντικό είναι να ξέρει πότε να ζητήσει βοήθεια.

2. Δεν Είναι Επαρκώς Αφοσιωμένος στην Καριέρα του

Είναι λογικό για ένα Διοικητικό Στέλεχος να δαπανά περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα στο ιατρείο σας.

Θα πρέπει να είναι ο πρώτος που έρχεται και ο τελευταίος που φεύγει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εργάζεται με μειωμένο ωράριο ή λιγότερες ημέρες την εβδομάδα.

3. Έχει Κόψει Όλες τις Γέφυρες με το Προσωπικό ή τους Ιατρούς

Ακόμα και στο πιο μικρό ιατρείο, το περιβάλλον είναι συχνά συναισθηματικά φορτισμένο.

Ένα ανώτερο στέλεχος της διοίκησης μπορεί να δει τις ηγετικές του ικανότητες να μειώνονται σταδιακά, λόγω των συνθηκών έντονου ανταγωνισμού ανάμεσα στο προσωπικό ή τους ιατρούς.

Κάποιες φορές, μπορεί ένα αυστηρό ιατρικό συμβούλιο να μην έχει τόση εμπιστοσύνη στη διοίκηση και να μην αφήνει τον εκάστοτε διαχειριστή να κάνει τη δουλειά του.

4. Έχει Απλώς Χάσει το Ενδιαφέρον του

Οι ταλαντούχοι manager χρειάζονται παρακίνηση.

Αν βρίσκεστε σε περίοδο ύφεσης στο ιατρείο σας, ίσως ο manager σας να μην έχει με τι να ασχοληθεί.

Κινητοποιήστε τον βρίσκοντας νέα έργα ή θέτοντας κάποιους στόχους απόδοσης που θα πρέπει να πετύχει.

5. Βρίσκεται Συχνά σε Δύσκολη Θέση

Καμιά φορά o manager δείχνει σημάδια… πνιγμού και τα προσπερνάμε.

Οι αρμοδιότητες ενός manager μπορούν και θα πρέπει να μετρηθούν.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες (deadlines) τηρούνται;

Έχει την ικανότητα να επιβάλλεται και να διοικεί;

Είναι δηλαδή αρκετά έξυπνος για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της θέσης αυτής ή πνίγεται σε… μια κουταλιά νερό;

6. Αποτυγχάνει να Μοιράσει Αρμοδιότητες

Οι ιατροί βιάζονται να …χειροκροτήσουν τους manager «σούπερ ήρωες» που φέρνουν εις πέρας κάθε έργο μόνοι τους.

Παρόλα αυτά, η εξουσία και οι ευθύνες θα πρέπει να διανέμονται επαρκώς στο ιατρείο, έτσι ώστε κανένα άτομο να μην είναι αναντικατάστατο, αν σταματήσει η συνεργασία μαζί του.

7. Αποτυγχάνει να Εκπαιδεύσει τους Υφιστάμενούς του

Η εκπαίδευση των υφισταμένων είναι κάτι που πρέπει να κάνει συνεχώς ένας manager. Οι ανασφαλείς managers δεν μεταδίδουν τις γνώσεις τους στους νεότερους, ενώ αντίθετα όσοι είναι σίγουροι για τον εαυτό τους δεν διστάζουν να γίνουν μέντορές τους.

Λήξη Συνεργασίας ή Κινητοποίηση;

Η πρώτη ερώτηση που θα πρέπει να θέσετε είναι πόσο καιρό είστε δυσαρεστημένος από τον υπεύθυνο διοίκησης του ιατρείου σας.

Αν θέλετε να συνεχίσετε την εύρυθμη λειτουργία του ιατρείου σας, δεν πρέπει να διαιωνίζετε τα κακώς κείμενα.

Σίγουρα θα μπορούσατε να δώσετε μια ευκαιρία στον εκάστοτε υπάλληλο, αλλά αν τα πράγματα δεν αλλάζουν, και από τον υπάλληλο αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πορεία του ιατρείου σας, η λύση είναι μια: η λήξη της συνεργασίας μαζί του.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: Ίσως o manager που έχετε ορίσει και αυτή τη στιγμή αποδίδει λίγο να μην ήταν έτοιμος για τη θέση αυτή, λόγω ελλιπούς εμπειρίας ή δεν μπορεί να συμβαδίσει με την πολύ γρήγορη ανάπτυξη του ιατρείου σας.

Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσατε να τον μετακινήσετε σε άλλη θέση με λιγότερες αρμοδιότητες και να προσλάβετε κάποιον πιο έμπειρο στη θέση του, που θα αποφασίσει ίσως και για το αν αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.

Επιπλέον, η μειωμένη απόδοση του υπεύθυνου διοίκησης μπορεί να οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μια σαφής περιγραφή των αρμοδιοτήτων της θέσης ή των στόχων που έχουν τεθεί για το επόμενο έτος.

Η έλλειψη ξεκάθαρης καθοδήγησης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα μονοπάτια.

Αύξηση της Απόδοσης

Η πρακτική στο ιατρείο είναι πλέον πιο σύνθετη και η σύγχρονη τάση, ειδικά στα μεγάλα ιατρεία, είναι να διασφαλίσουν μια αξιόλογη διοικητική ομάδα.

Πλέον, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δεν περιορίζεται όπως παλιά στον ανταγωνισμό ανάμεσα στους ιατρούς, αλλά έχει επεκταθεί και στους υπεύθυνους διοίκησης του εκάστοτε ιατρικού φορέα.

Για αυτό και θα πρέπει να τους παρέχουμε τον χρόνο και τα χρήματα για να παρακολουθούν σεμινάρια και να αγοράζουν εκπαιδευτικό υλικό.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους ιατρούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν κάποιον υπάλληλο και είναι οι ίδιοι manager του εαυτού τους.

Θα πρέπει και αυτοί να αναπτύσσουν τις διοικητικές τους δεξιότητες τους για να επιβιώσουν.

Βέβαια έτσι ανεβαίνει το κόστος λειτουργίας του ιατρείου και ίσως σταδιακά οδηγήσει στην ενσωμάτωση των μικρών ιατρείων σε μεγαλύτερα, που θα έχουν τα χρήματα να επενδύσουν σε ταλαντούχους υπαλλήλους διοίκησης...

Φαίνεται όμως ότι είναι μονόδρομος.

Γιατί ακόμα και αν έχετε σπουδαία ιατρική ομάδα, μεγάλη ιστορία και ένα παρελθόν πλούσιο σε επιτυχίες, με έναν μη αποδοτικό manager στην ομάδα σας στερείστε το στρατηγικό πλεονέκτημα να παραμείνετε στην πρώτη γραμμή.

 


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων