Home Διαχείριση 4 Οικονομικά Στάδια που Περνούν οι Γιατροί
4 Οικονομικά Στάδια που Περνούν οι Γιατροί.

4 Οικονομικά Στάδια που Περνούν οι Γιατροί

Όντας πλέον απόφοιτος της ιατρικής σχολής, ο ενθουσιασμός για το ξεκίνημα μίας νέας φάσης, είναι μεγάλος. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας σας, εφαρμόζετε πια όλα όσα έχετε διδαχθεί, κάνοντας την πρακτική σας σε ασθενείς, ενώ παράλληλα το σημείο αυτό, σηματοδοτεί και την έναρξη μία νέας φάσης για εσάς, όπου πλέον θα έχετε οικονομικές απολαβές σαν επαγγελματίας.

Αυτή λοιπόν, είναι και η αρχή μίας περιόδου που μπορεί να διαχωριστεί σε επιμέρους οικονομικά στάδια.

Έχοντας πλέον ξεκινήσει να ασκείτε το επάγγελμα της ιατρικής, ίσως να νιώθετε αγχωμένοι και να αναρωτιέστε ταυτόχρονα αν οι οικονομικές σας απολαβές θα είναι ικανές, ώστε να ανταποκριθείτε στους στόχους σας.

Ίσως ακόμη και να αναρωτιέστε, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να οργανώσετε τα οικονομικά σας και τι πρέπει να κάνετε με τα χρήματά σας;

Είναι σημαντικό να θέτετε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, ώστε να μην κοιτάξετε πίσω σε λίγα χρόνια και να εύχεστε να είχατε κάνει ένα πλάνο νωρίτερα.

 Όσο περισσότερα χρήματα κερδίζετε, τόσα περισσότερα αγαθά υψηλού κόστους θα μπορείτε να αγοράσετε.

Παρατηρώντας την επαγγελματική πορεία ενός γιατρού, μπορούμε να διακρίνουμε λοιπόν, 4 οικονομικά στάδια:  

Εκπαίδευση

Τα πέντε συναρπαστικά χρόνια της φοίτησης στην ιατρική σχολή, είναι ίσως η πιο ξέγνοιαστη περίοδος της ζωής σας. Ωστόσο, δεν σας αποφέρει έσοδα. Η φάση αυτή, σας επιτρέπει να έχετε μόνο μερικές ώρες την εβδομάδα ελεύθερες, για μια παράλληλη εργασία, μερικής απασχόλησης.

Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να μπορέσετε να έχετε έσοδα και να αποκτήσετε μία οικονομική ανεξαρτησία. Επενδύοντας χρόνο σε μια μη αμειβόμενη ιατρική πρακτική ωστόσο, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε πολύτιμες διασυνδέσεις, κάτι που βέβαια δεν θα αυξήσει τα έσοδά σας.

Με την αρχή της ειδικότητας σας, θα έχετε πια ένα σταθερό εισόδημα. Δυστυχώς, τα χρήματα που θα κερδίζετε δεν θα είναι πολλά.

Η απόκτηση οικονομικής ανεξαρτησίας είναι συνήθως ο βασικός στόχος, κατά τη διάρκεια του σταδίου αυτού. Ωστόσο οι οικονομικοί στόχοι μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με την οικογενειακή σας κατάσταση.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι επαρκείς ταμειακές ροές αποτελούν βασικές επιδιώξεις για τους περισσότερους. Η δημιουργία ενός προϋπολογισμού είναι επίσης σημαντική.

Μετάβαση

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που μπορούν να συνθέσουν ένα μεταβατικό στάδιο για τους γιατρούς. Πολλές ιατρικές ειδικότητες απαιτούν 1-2 έτη ακόμη  εκπαίδευσης στο εξωτερικό, μέσω μιας υποτροφίας.

Ανάλογα με το πού βρίσκεται η υποτροφία σας, ίσως χρειαστεί να μετακινηθείτε μακριά , γεγονός που συνεπάγεται και πρόσθετα έξοδα.

Στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής σας, πρέπει να αποφασίσετε πού θα κάνετε την άσκησή σας.

Θα ξεκινήσετε την καριέρα σας σε ένα νοσοκομείο ή ιδιωτικό ιατρείο; Τα έξοδα κατά την περίοδο, όπως και η ανεύρεση ενός νέου σπιτιού ενδεχομένως, είναι τα πράγματα που σας απασχολούν πιο πολύ, οικονομικά, στη φάση αυτή.

Άσκηση επαγγέλματος

Μετά από 12 (ή περισσότερα) χρόνια εκπαίδευσης, ξεκινάτε πλέον την καριέρα σας ως γιατρός, ένα στάδιο το οποίο απαιτεί χρόνο για προσαρμοστείτε πλήρως στην πράξη.

Πολύ πιθανό επίσης είναι το να παντρευτείτε και να κάνετε οικογένεια. Με μια οικογένεια, όπως είναι λογικό, η οικονομική ευθύνη είναι μεγαλύτερη.

Μπορεί να είστε έτοιμοι να αγοράσετε ένα σπίτι για την οικογένειά σας, αλλά παράλληλα και τα έσοδά σας θα αυξάνονται όλο και πιο πολύ.

Ελέγξτε με τον λογιστή σας το θέμα της φορολογίας πριν προβείτε σε αγορές αγαθών υψηλού κόστους και επενδύσεις. Θέσατε στόχους εφικτούς. Σκεφτείτε επίσης τα έξοδα των παιδιών.

Η οικονομική επιτυχία ορίζεται διαφορετικά από τον καθένα. Αισθάνεστε επίσης την ανάγκη να ξεκινήσετε επιτέλους να αποταμιεύετε αλλά και να κάνετε κάποιες επενδύσεις.

Συνταξιοδότηση

Φτάνοντας στο τέλος της καριέρας σας στην ιατρική, έχοντας ένα σαφές και στέρεο σχέδιο ως προς τα οικονομικά από την αρχή, θα μπορέσετε να έχετε τη συνταξιοδότηση που θέλετε.

Τρεις παράγοντες που θα επηρεάσουν την οικονομική σας κατάσταση περιλαμβάνουν τώρα το εισόδημά σας, τα έξοδα διαβίωσης και τις αποταμιεύσεις σας.

Εφόσον πλέον δεν εργάζεστε σκληρά για να φροντίσετε τους ασθενείς και την οικογένειά σας, μπορείτε να διαθέσετε χρόνο για τον εαυτό σας. Θέλετε να ταξιδέψετε για να δείτε τον κόσμο, να γίνετε εθελοντές, να είστε εκεί για τα εγγόνια σας ή όλα αυτά μαζί;

Ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεστε τώρα, ή πόσο καλά έχετε διαχειριστεί τα οικονομικά σας σε βάθος χρόνου, ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσετε το μέλλον σας…

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων