fbpx
FB 01

Εξατομικευμένες Ψηφιακές Εφαρμογές για τη Βελτίωση της Υγείας των Ασθενών

Πολλοί γιατροί επιμένουν πως το «κλειδί» για την επιτυχή διαχείριση και πρόληψη χρόνιων ασθενειών, είναι να ενθαρρύνουν την αλλαγή συμπεριφοράς και συνηθειών των ασθενών τους.Εξατομικευμένες Ψηφιακές Εφαρμογές για τη Βελτίωση της Υγείας των Ασθενών. Είναι αξιοσημείωτο, πως νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή και προσφέρουν νέα ψηφιακά εργαλεία για την υποστήριξη αυτών των αλλαγών.

Αυτά, είναι τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης κλινικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Internet Research σχετικά με τον Διαβήτη.

Η μελέτη αυτή εξέτασε δεδομένα από άτομα με διαβήτη τύπου 2, που χρησιμοποίησαν μια ψηφιακή πλατφόρμα υγείας.

Στόχος ήταν να εξετάσουν την σύνδεση μεταξύ χρήσης της ψηφιακής πλατφόρμας, αλλαγής καθημερινών συνηθειών και αποτελεσμάτων στον διαβήτη.

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα:

- Αποδεικνύει μέσω στατιστικών δεδομένων πως η αλλαγή συμπεριφοράς των ασθενών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων. 

- Υποδηλώνει την ανάγκη για μια υπερ-εξατομικευμένη προσέγγιση πλέον, με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας υγείας.

Ευρήματα μελέτης

Η μελέτη σχεδιάστηκε για να εξετάσει το αντίκτυπο που έχει η ψηφιακή τεχνολογία στα μηνιαία επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους διαχείρισης του διαβήτη, μέσω χρήσης της ψηφιακής πλατφόρμας.

Τα 998 άτομα που εξετάστηκαν κατηγοριοποιήθηκαν σε μία από τις δύο ομάδες:

- Χρήστες, που σπάνια ή ποτέ δεν χρησιμοποίησαν χαρακτηριστικά της ψηφιακής εφαρμογής υγείας, αλλά που μέτρησαν τη γλυκόζη στο αίμα τους.

- Ιδιαίτερα αφοσιωμένοι χρήστες, που με συνέπεια ασχολήθηκαν με την εφαρμογή, για να επισημάνουν και να παρακολουθήσουν τα γεύματα, τα τρόφιμα, την άσκηση και τη διάθεση σε συνδυασμό με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εξαιρετικά αφοσιωμένοι χρήστες, επέδειξαν σημαντικές βελτιώσεις κατά την αρχική περίοδο (13%).

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αρχικής εξάμηνης περιόδου, ανακάλυψαν μείωση της τάξης του 43% στα μηνιαία μέσα επίπεδα γλυκόζης, μετά την χρήση της ψηφιακής εφαρμογής υγείας.

Ποιες πληροφορίες πρέπει να αντλήσουμε από αυτά τα ευρήματα;

Πρώτον, η μελέτη δείχνει πως όντως υπάρχει ένας εύκολος και σύγχρονος τρόπος, χρησιμοποιώντας τη ψηφιακή εφαρμογή υγείας, για έναν διαβητικό, να διαχειριστεί τις καθημερινές του συνήθειες προς όφελος της υγείας του.

Μπορούμε να συμβουλεύουμε τους ασθενείς όλη την ημέρα σχετικά με τη σημασία των υγιεινών συνηθειών. Τι συμβαίνει όμως μόλις οι ασθενείς εξέλθουν από το ιατρείο;

Μπορεί να έχουν κάθε πρόθεση να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συμπεριφορές, αλλά το κίνητρο συνήθως μειώνεται γρήγορα μόλις η «πραγματική ζωή» αρχίσει να μπαίνει στη μέση.

Η μελέτη δείχνει πως υπάρχει τρόπος για καλύτερη διαχείριση των ασθενών, πέρα από την επίσκεψη στον γιατρό.

Υπάρχει ένα πρόβλημα, όμως. Δεν αρκεί μόνο να δώσετε στους χρήστες μια εφαρμογή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συμβουλή για την τροποποίηση της συμπεριφοράς απαιτεί κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αλλάζουν, τι προκαλεί αυτές τις αλλαγές και τι βοηθά αυτές τις αλλαγές να παραμείνουν.

Τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι ικανά να προσελκύουν τους ασθενείς, καθώς οι προτιμήσεις και οι στάσεις του κάθε ατόμου, αλλάζουν.

Η έρευνα αυτή, αποδεικνύει πως είναι μια καλή αρχή, αλλά είναι μόνο μια αρχή. Η πραγματική υποστήριξη της αλλαγής συμπεριφοράς προς όφελος της υγείας, απαιτεί προσεκτική προσέγγιση λόγω της διαφοράς προσωπικότητας του κάθε ατόμου.

Η αγνόηση των ιδιαίτερων στοιχείων της προσωπικότητας του καθενός, είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι ψηφιακές παρεμβάσεις αποτυγχάνουν να προσελκύσουν τους ασθενείς στο βαθμό που είναι απαραίτητος, για να υπάρχει σαφής βελτίωση στην υγεία. Κι αυτό έχει νόημα.

Ο καθένας μπορεί να είναι ανοιχτός στο να χρησιμοποιήσει μια νέα εφαρμογή. Ωστόσο, δεν πρόκειται να συνεχίσει να ασχολείται με αυτήν, εκτός αν είναι αρκετά εύκολη στη χρήση.

Η ψηφιακή εφαρμογή παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή, γι αυτό και θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτη και να δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής, καθώς αλλάζουν οι ανάγκες των ασθενών.

 


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων