fbpx
FB 01

Η Επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί», λέει το αρχαίο ρητό.

Αυτό δηλώνει πως είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε τη δέουσα προσοχή όχι μόνο στη φυσική μας ύπαρξη, αλλά και στο μυαλό και την ψυχή μας, δηλαδή στο άυλο αλλά ουσιαστικό μέρος του ποιοι είμαστε.

Ενώ γνωρίζουμε πολλά για τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα μάτια και το μυαλό μας αντιμετωπίζουν καθημερινά κάτι που δημιουργεί τεράστια απογοήτευση, άγχος, ακόμη και οργή.

Η Επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.Και αυτό είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πλατφόρμες όπως το Facebook και το Twitter έχουν ενσωματωθεί βαθιά στην κοινωνία μας (και στις ψυχές μας), αλλά όχι απαραίτητα για το καλό μας.

Δυστυχώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει πλατφόρμες όπου πηγαίνουμε για να μοιραστούμε τις ιδέες μας, να χλευάσουμε τις ιδέες των άλλων και να κατηγορήσουμε το γεγονός ότι κανείς στο διαδίκτυο δεν είναι καλός.

Γιατί να το συζητήσουμε αυτό σε μία ιστοσελίδα που απευθύνεται σε γιατρούς;

Επειδή η διαπεραστική φύση των κοινωνικών μέσων μας αγγίζει σχεδόν όλους.

Τα μικρά παιδιά (δυστυχώς) έχουν πρόσβαση σε smartphones, ενώ οι ηλικιωμένοι, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους, ξοδεύουν ώρες ψάχνοντας στο διαδίκτυο, σχολιάζοντας δημοσιεύσεις και αναρτώντας τις δικές τους.

Είναι ένα φαινόμενο που αφορά κάθε ηλικία.

Ενώ όλες αυτές οι εφαρμογές και οι ιστότοποι αρχικά φάνηκαν να είναι αβλαβείς τρόποι διασκέδασης, η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι φαίνεται να προκαλούν πραγματική συναισθηματική βλάβη στους ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν έντονα, προκαλώντας αυξανόμενο άγχος και κατάθλιψη.

Οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν κυρίως στις επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης στους εφήβους, ωστόσο η αλήθεια είναι πως ακόμα και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν από την ψεύτικη υπόσχεση των κοινωνικών μέσων.

Το λυπηρό είναι το εξής: Τα κοινωνικά μέσα έχουν σχεδιαστεί για να μας εθίζουν.

Για ποιο λόγο;

Γιατί οι εθισμένοι συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν.

Αφού είναι δωρεάν, γιατί όχι, σωστά;

Λοιπόν, αν το σκεφτείτε, μπορεί να είναι δωρεάν αλλά χρησιμοποιώντας τα, είμαστε στην ουσία ένα προϊόν που πωλείται σε διαφημιζόμενους.

Και κάθε φορά που δημοσιεύουμε ή απαντάμε σε μια ανάρτηση, τα προϊόντα αυτά (οι χρήστες δηλαδή) λαμβάνουν περισσότερες προβολές.

Ακόμη χειρότερα, οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιάσει πολύπλοκους αλγόριθμους για να παρακολουθούν τι κάνουμε και να βάζουν συνεχώς αμφιλεγόμενα πράγματα στην οθόνη μας, κάνοντάς μας να συνεχίζουμε να κάνουμε κλικ και να συνεχίζουμε να διαφωνούμε.

Και αυτό τελικά μας κάνει πιο θυμωμένους, μας κουράζει, μας κλέβει το χιούμορ, τη χαρά και την ελπίδα και ευνοεί μόνο αυτούς που μας υποδουλώνουν σε αυτές τις οθόνες, μεγάλες και μικρές.

Ωστόσο, παρόλο που όλα αυτά είναι δωρεάν, μας κλέβουν κάτι πολύ χειρότερο από το χρήμα.

Μας κλέβουν την ηρεμία μας.

Και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε δραματικά τη συμμετοχή μας στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων