fbpx
FB 01

Η Διαχείριση της Παιδείας στον Τομέα της Υγείας

Οι γιατροί μπορούν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα θεραπείας, αλλά εάν οι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν τι, γιατί και πώς, μπορεί να μην μπορούν να το τηρήσουν, λέει η Natalia Southerland, MD, ειδικός οικογενειακής ιατρικής στο Waxahachie του Τέξας.

Η Διαχείριση της Παιδείας στον Τομέα της Υγείας.

Η Southerland, που είναι επίσης πιστοποιημένη προσωπική εκπαιδεύτρια και σύμβουλος υγείας, προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς είναι ιατρικά ενήμεροι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βρουν, να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες για να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις για την υγεία τους.

Η αντιμετώπιση της παιδείας στον τομέα της υγείας δεν απαιτεί απαραίτητα μεγάλο μέρος του χρόνου ή της προσπάθειας της Southerland.

Για παράδειγμα, συχνά δίνει στους ασθενείς της εκπαιδευτικό υλικό και φυλλάδια, εξηγώντας τις πληροφορίες όσο πιο σύντομα γίνεται.

Αυτό περιλαμβάνει φυλλάδια που έχει δημιουργήσει, καθώς και εκείνα από οργανισμούς, όπως η National Lipid Association.

«Θεωρώ τον εαυτό μου εκπαιδευτικό», λέει. «Εάν παρέχω πληροφορίες, διδάξω στους ασθενείς πώς να βρουν αξιόπιστες πληροφορίες και βεβαιωθώ ότι κατανοούν και γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες, θα γίνουν ανεξάρτητοι καταναλωτές υγειονομικής περίθαλψης, που μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο της υγείας τους».

Η παιδεία στον τομέα της υγείας σχετίζεται επίσης με σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Η βελτίωση της παιδείας υγείας μόνο για τους δικαιούχους των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων, θα μπορούσε να αποτρέψει σχεδόν 1 εκατομμύριο επισκέψεις στα νοσοκομεία και να εξοικονομήσει από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η ασφαλιστική εταιρεία UnitedHealth Group (UHG).

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασθενείς που ακολουθούν τα προγράμματα θεραπείας, λαμβάνουν σωστά φάρμακα, ολοκληρώνουν τις απαραίτητες εξετάσεις και λαμβάνουν τη κατάλληλη φροντίδα, έχουν περισσότερες πιθανότητες σε καλύτερη υγεία, λέει η Anne Docimo, MD, επικεφαλής ιατρός της United Healthcare, υπεύθυνη για 50 εκατομμύρια ασφαλισμένων στα προγράμματα υγείας, Medicare και Medicaid της εταιρείας.

«Η έκταση της περιορισμένης παιδείας στον τομέα της υγείας δεν αναγνωρίζεται γενικά», λέει ο Cindy Brach, MPP, ανώτερος ερευνητής υγειονομικής περίθαλψης στο Κέντρο Έρευνας και Ποιότητας της Υπηρεσίας Υγείας (AHRQ) και συμπρόεδρος του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ Ομάδα Εργασίας για την Υγεία στο Ανθρώπινο Δυναμικό.

«Ο περιορισμένη προσωπική παιδεία υγείας, που επηρεάζει περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετίζεται με χαμηλότερη λήψη προληπτικών υπηρεσιών, χαμηλότερη ικανότητα να αποδείξει τη λήψη κατάλληλων φαρμάκων, χαμηλότερη ικανότητα ερμηνείας μηνυμάτων υγείας, μεγαλύτερη χρήση νοσοκομειακής και έκτακτης περίθαλψης και, μεταξύ των ηλικιωμένων, κακή γενικά κατάσταση της υγείας και υψηλότερη θνησιμότητα».

Αυτό που είναι σημαντικό για τους γιατρούς να θυμούνται, λέει ο Docimo, είναι ότι η παιδεία υγείας δεν αφορά μόνο στατικό πληθυσμό, όπως άτομα για τα οποία η αγγλική είναι δεύτερη γλώσσα.

Κάποιος με σχετικά υψηλό επίπεδο παιδείας μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις όταν προσπαθεί να κατανοήσει μια νέα διάγνωση, προσθέτει.

Είναι επίσης σημαντικό για τους γιατρούς να συνειδητοποιήσουν ότι σε αντίθεση με άλλους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, όπως η ανασφάλεια τροφίμων ή στέγασης - λύσεις που απαιτούν σημαντική επένδυση και συνεργασία με άλλους οργανισμούς - αυτοί και το προσωπικό τους μπορούν να βελτιώσουν τον αλφαβητισμό στην υγεία, χρησιμοποιώντας απλές στρατηγικές, λέει ο Brach.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η τηλεθεραπεία παρουσιάζει ευκαιρίες για βελτίωση της παιδείας στον τομέα της υγείας.

Τεχνική παιδεία και υγεία

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η τηλεθεραπεία παρουσιάζει ευκαιρίες για βελτίωση της παιδείας στον τομέα της υγείας.

«Η πρόσβαση από μόνη της μπορεί να τη βελτιώσει, επειδή δεν έχετε εμπόδια που σχετίζονται με τη μεταφορά και τη φυσική μετάβαση από το σπίτι σας στο γραφείο του γιατρού», λέει ο Docimo.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν οπτικά βοηθήματα όπως θα έκαναν αυτοπροσώπως, προσθέτει.

«Στην εποχή που ζούμε, όπου όλοι φορούν μάσκα, είναι σχεδόν ευκολότερο να κάνουμε ραντεβού τηλεϊατρικής επειδή μπορείτε να δείτε την έκφραση του προσώπου του ασθενούς», λέει ο Hydok.

«Μερικές φορές μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο σπίτι του ασθενούς - και αυτό μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες».

Για παράδειγμα, ένας γιατρός μπορεί να ζητήσει από τους ασθενείς να δείξουν πού διατηρούν τα φάρμακά τους.

Εάν βλέπουν μη ψυγμένη ινσουλίνη στον πάγκο δίπλα σε διάφορα μπουκάλια χαπιών, γνωρίζουν ότι υπήρξε διακοπή της επικοινωνίας.

Παιδεία για την υγεία και COVID-19

Οι πληθυσμοί που αγωνίζονται με την παιδεία για την υγεία πριν την COVID-19, θα αγωνιστούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέει η Southerland, που προσπαθεί να αποτρέψει την παραπληροφόρηση, παρέχοντας στους ασθενείς συνδέσμους προς αξιόπιστους ιστότοπους όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Επιμελείται επίσης μερικές από αυτές τις πληροφορίες, ώστε οι ασθενείς να μην κατακλύζονται από τον όγκο του διαθέσιμου περιεχομένου.

Για παράδειγμα, συγκεντρώνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που κάνουν οι ασθενείς της πιο συχνά (π.χ. εάν μολυνθώ, πρέπει να κάνω τεστ; ή πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μετά από θετικό τεστ;) και έπειτα στέλνει μαζικές επικοινωνίες μέσω του ιστότοπου για την εκπαίδευση των ασθενών.

«Θα χρειαστεί να συντονίσουμε τη φροντίδα, να εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς και να μείνουμε σε αυτήν για να βεβαιωθούμε ότι θα ολοκληρώσουν τη σειρά δύο εμβολίων - το αρχικό και το ενισχυτικό», λέει ο Docimo.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ασθενείς με χαμηλή παιδεία, που είναι μέλη διαφορετικών κοινοτήτων, λέει ο Ronick.

«Πολλοί πληθυσμοί στις ΗΠΑ σήμερα μιλούν διαφορετικές γλώσσες στο σπίτι και έχουν διαφορετικές πολιτιστικές πρακτικές από την κυρίαρχη λευκή κουλτούρα», λέει.

«Καθώς εξετάζουμε τη χορήγηση του εμβολίου COVID-19, δεν θα είμαστε επιτυχημένοι αν δεν αντιμετωπίσουμε πιθανά πολιτιστικά εμπόδια».

Πηγή: Medical Economics Journal, Medical Economics March 2021, Volume 98, Issue 3, March 5, 2021


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων