Home Το Επάγγελμα Ισορροπώντας Μεταξύ Προσωπικής Ζωής και Καριέρας στην Ιατρική
Ισορροπώντας Μεταξύ Προσωπικής Ζωής και Καριέρας στην Ιατρική.

Ισορροπώντας Μεταξύ Προσωπικής Ζωής και Καριέρας στην Ιατρική

Η μετάβαση σε μία υψηλότερη θέση στο επάγγελμα της ιατρικής, μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα στα πλαίσια των διαπροσωπικών σας σχέσεων.

Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με τον/η σύντροφό ή σύζυγό σας, τον ενθουσιασμό αλλά και τους φόβους που μπορεί να νιώθετε, καθώς η μετάβαση αυτή, θα επιφέρει πολλές αλλαγές και για τους δύο.

Δυστυχώς, ο περιορισμένος χρόνος των γιατρών, ιδιαίτερα με την αύξηση των καθηκόντων έπειτα από μία εξέλιξη στον επαγγελματικό τομέα, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη διάλυση μίας προσωπικής σχέσης.

Ωστόσο και εσείς αλλά και ο/η σύντροφός σας, έχοντας θέληση και κάνοντας προσπάθεια, μπορείτε να διατηρήσετε τη σχέση σας ισχυρή.

Σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον/ην σύντροφό/σύζυγό σας

«Ποιες προσαρμογές πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε το άγχος;»

«Ποια είναι τα ελαττώματα που έχουμε ως ζευγάρι και πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε μαζί;»

«Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το γεγονός του περιορισμένου χρόνου μαζί;»

Επικοινωνία και συνοχή

Η υγιής επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας ευτυχισμένης σχέσης, καθώς ευνοεί την ύπαρξη ενός ευχάριστου κλίματος.

Στη βάση της υγιούς επικοινωνίας, βρίσκεται η πλήρης και απόλυτη ειλικρίνεια, που σηματοδοτεί και την εμπιστοσύνη μεταξύ των συντρόφων.

Ίσως πολλές φορές να διστάζουμε να πούμε την αλήθεια, ωστόσο οι αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν αποτελεσματικά, εάν κανείς δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τα θέλω του.

Το να αισθάνεστε αρκετά ασφαλείς ώστε να εκφράζετε τον θυμό, το φόβο ή τη χαρά σας, είναι ένα θετικό σημάδι, καθώς η ελευθερία στην έκφραση των συναισθημάτων βοηθά στην οικοδόμηση μίας ειλικρινούς προσωπικής σχέσης.

Η συνεργασία με τον/ην σύντροφό σας, είναι πολύ καλύτερη από το να λειτουργείτε ως μονάδα. Αντιμετωπίστε τα προβλήματα μαζί, συζητήστε και συνεργαστείτε ως ομάδα, για την επίλυσή τους.

Όσο πιο ανοιχτοί και συνεκτικοί είστε οι δυο σας, τόσο ισχυρότερος θα είναι και ο δεσμός σας!

Πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε καλύτερα;

Δεχτείτε το γεγονός πως θα υπάρχουν διαφωνίες ως φυσικό και απαραίτητο (άλλωστε είναι).

Εκφράστε στον σύντροφο/ σύζυγο, τα πραγματικά σας συναισθήματα.

Κάντε την πρώτη κίνηση και επιδιώξτε τον συμβιβασμό σε συγκρούσεις και διαφωνίες.

Αυτο- αποδοχή

Επιπλέον, στα θεμέλια όλων των σχέσεων που λειτουργούν θετικά, η αγάπη του ενός για τον άλλο είναι αυτή που υπερβαίνει όλα τα εμπόδια. Πόσο ικανοί όμως είμαστε να αγαπάμε κάποιον άλλο αν δεν αγαπάμε τον ίδιο μας τον εαυτό;

Εάν είστε ικανοποιημένοι με αυτό που είστε, θα έχετε περισσότερη ενέργεια για να χτίσετε μία υγιή διαπροσωπική σχέση. Ως γιατροί, περνάτε όλο τον χρόνο σας φροντίζοντας τους άλλους, καταλήγοντας να παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Στο τέλος της ημέρας, αν δεν δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία αλλά και την εσωτερική ηρεμία, τότε όλη η σκληρή δουλειά σας είναι μάταιη, καθώς δεν μπορείτε να απολαύσετε τη ζωή που έχετε επιλέξει.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και τακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να επικεντρωθείτε περισσότερο στον εαυτό σας.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας;

Αφιερώστε έστω και λίγο χρόνο στον εαυτό σας καθημερινά, κάνοντας κάποιο άθλημα ή οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί.

Επαναπροσδιορίστε τις προτεραιότητές σας και αποφασίστε αν ο χρόνος σας δαπανάται για τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσάς.

Κάνοντας ένα Πλάνο

Εσείς και ο/η σύντροφός σας, θα πρέπει να συζητάτε σχετικά με το πού κατευθύνεστε αλλά και ποιους μακροπρόθεσμους στόχους έχετε. Η αποτελεσματική και ειλικρινής επικοινωνία, η κοινή «πορεία» και οι αμοιβαίοι στόχοι, θα αποτρέψουν πιθανές διαφωνίες και εντάσεις σε περιόδους υψηλού στρες.

Το να κάνετε σημαντικές επιλογές και να παίρνετε σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον, ίσως να φαίνεται τρομακτικό, ωστόσο έχετε υπόψη πως δεν είστε μόνοι σε αυτό.

Έχετε επίσης κάποιον στο πλευρό σας, που σας υποστηρίζει σε κάθε βήμα!

Ποια είναι τα πρακτικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν;

Αν δεν βρίσκεστε στη φάση της συγκατοίκησης ακόμη, πού θα μείνετε;

Από οικονομικής πλευράς ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε; (προϋπολογισμοί, αποταμιεύσεις και συνταξιοδότηση)

Σκέφτεστε να κάνετε παιδιά;

Ποιες είναι οι προτεραιότητές και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας στη ζωή;

Κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα σας, με περισσότερες αρμοδιότητες, αντί να νιώσετε φόβο, αισθανθείτε τυχεροί που έχετε έναν άνθρωπο στο πλευρό σας να σας στηρίζει.

Πολλές προσαρμογές, δοκιμές και εμπόδια, ενδέχεται να βρεθούν στο δρόμο σας, ωστόσο σκεφτείτε πως έχετε ήδη κάνει μία μεγάλη διαδρομή για να τα παρατήσετε τώρα!

Προχωρώντας μπροστά, έχοντας υπομονή και θέληση όχι μόνο θα διατηρήσετε τη σχέση σας ισχυρή, αλλά θα νιώσετε και πολύ πιο δυνατοί…

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων