Home Το Επάγγελμα Τα Οφέλη της Πρώιμης Κλινικής Πρακτικής στην Ιατρική Εκπαίδευση
Τα Οφέλη της Πρώιμης Κλινικής Πρακτικής στην Ιατρική Εκπαίδευση

Τα Οφέλη της Πρώιμης Κλινικής Πρακτικής στην Ιατρική Εκπαίδευση

Οι ιατρικές σχολές δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην έγκαιρη κλινική πρακτική για τους φοιτητές της ιατρικής.

Ενώ η παραδοσιακή μορφή της ιατρικής εκπαίδευσης – στην οποία διδάσκονται οι βασικές επιστήμες κατά τα πρώτα δύο χρόνια και οι κλινικές πρακτικές γίνονται κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων – εξακολουθούν να ακολουθούνται γενικά, ορισμένες σχολές ιδιαίτερα στο εξωτερικό παρέχουν στους φοιτητές τους κλινική πρακτική στο νοσοκομείο ή σε κλινικές επισκέψεις, πολύ νωρίτερα στην ιατρική τους εκπαίδευση.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι μόλις δύο μήνες στο πρώτο έτος, να έχετε ήδη περάσει δύο εβδομάδες σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο εναλλάσσοντας διάφορες βασικές ειδικότητες.

Αξίζει πραγματικά μια κλινική εμπειρία;

Εξάλλου, μόλις αρχίσατε να μαθαίνετε τα βασικά που αναμένεται να γνωρίζει ένας μελλοντικός γιατρός.

Πολλές φορές βρεθήκατε να μην γνωρίζετε για το τι μιλάνε οι γιατροί ή μόνο να κατανοείτε ορισμένα μέρη της διάγνωσης.

Χωρίς να έχετε διδαχθεί ανατομία, περάσατε μισή μέρα κοιτάζοντας εικόνες υπερήχων και άλλη μισή μέρα στο χειρουργείο παρακολουθώντας έναν χειρουργό να εκτελεί μερική νεφρεκτομή.

Στην πραγματικότητα, δεν μπορούσατε καν να προσανατολιστείτε στο σημείο του σώματος στο οποίο γινόταν η επέμβαση.

Σε τελική ανάλυση, παρακολουθώντας ένα χειρουργείο στην αρχή της ιατρικής σας εκπαίδευσης, δεν μπορείτε να καταλάβετε σχεδόν σε ποια πλευρά του σώματος ήταν η σπλήνα.

Ωστόσο, παρόλο που νιώθατε χαμένος τις περισσότερες φορές, αυτές οι δύο εβδομάδες που περάσατε στο νοσοκομείο ήταν μια εμπειρία που δεν θα θέλατε να ανταλλάξετε για άλλη.

Για εσάς, το όφελος της πρώιμης κλινικής πρακτικής δεν αφορούσε μετρήσιμες γνώσεις που αποκτήθηκαν.

Είναι κάτι πιο ψυχολογικό, πιο δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά εξίσου σημαντικό.

Η πρώιμη κλινική πρακτική παρέχει μια μεγαλύτερη προοπτική στην ιατρική σας εκπαίδευση.

Δεν σας δίνει μόνο μια εικόνα της καριέρας σας ως μελλοντικού γιατρού, αλλά η εμπειρία αυτή σας δίνει επίσης έναν πρωταρχικό σκοπό που σας ωθεί να εντρυφήσετε στη μάθησή σας.

Καταλαβαίνετε ότι οι πανεπιστημιακές διαλέξεις δεν είναι πλέον μια κουραστική αναγκαιότητα της ιατρικής σας εκπαίδευσης, αλλά ένα βασικό δομικό στοιχείο που θέτει τα θεμέλια της ιατρικής σας σταδιοδρομίας.

Μπορεί κάποτε να αμφισβητήσατε την ανάγκη απομνημόνευσης της θέσης της νεφρικής αρτηρίας, κατά τη διάρκεια μιας προπτυχιακής διάλεξης ανατομίας, όμως τώρα έχετε μια νέα εκτίμηση για την απόλυτη αναγκαιότητα μιας τέτοιας γνώσης – ειδικά αφού είδατε έναν ουρολόγο χρησιμοποιώντας μια μηχανή Da Vinci να κόβει στρώματα λιπώδη ιστού και στη συνέχεια να σφίγγει τη νεφρική αρτηρία προκειμένου, όπως σας εξήγησε αργότερα, να αποτρέψει την υπερβολική αιμορραγία όταν έκοψε τον όγκο.

Εκείνη τη στιγμή, συνειδητοποιήσατε ότι κάθε γεγονός που μαθαίνετε στην ιατρική σχολή, μια μέρα θα σας επιτρέψει να φορέσετε την άσπρη ποδιά και να ανταποκριθείτε στα ιδανικά του Ιπποκράτεου Όρκου.

Για αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να τονιστεί αρκετά η σημασία της έγκαιρης κλινικής πρακτικής στη συνολική ιατρική προπτυχιακή εκπαίδευση.

 

Έχοντας εκτεθεί τόσο νωρίς στην ιατρική σχολή στις δυσκολίες, τις απαιτήσεις και το εύρος των γνώσεων που απαιτούνται από τους γιατρούς σε ένα νοσοκομείο, έχετε ξεκινήσει την ιατρική σας εκπαίδευση έχοντας κατά νου τον σκοπό αυτής.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων