fbpx

Μήπως η Ιστοσελίδα σας Θέτει σε Κίνδυνο την Ιατρική σας Άδεια;

Φανταστείτε ότι παίρνετε μια γραπτή συγκατάθεση, υπογεγραμμένη από τον ασθενή σας, με την οποία σας δίνει την άδεια να δημοσιεύσετε στην ιστοσελίδα σας το "πριν" και το "μετά" με ανώνυμες φωτογραφίες, που δείχνουν χειρουργικά ή ιατρικά αποτελέσματα.

Στέλνετε τις φωτογραφίες στον διαχειριστή της ιστοσελίδας σας, τον οποίο φυσικά και εμπιστεύεστε, ο οποίος τις μεταφορτώνει σε αυτή χωρίς να δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του ασθενούς.

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα σημαντικό μέσο και εργαλείο επικοινωνίας με τους ασθενείς.

Μερικούς μήνες αργότερα, ο ασθενής σας ειδοποιεί ότι μια ηλεκτρονική αναζήτηση του ονόματός του έχει ως αποτέλεσμα αυτές οι φωτογραφίες να εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης.

Ποιός ευθύνεται στην προκειμένη περίπτωση;

Το όνομα του αρχείου των φωτογραφιών, που έχουν μεταφορτωθεί στην ιστοσελίδα σας, περιέχει το όνομα του ασθενούς, επιτρέποντας σε μια μηχανή αναζήτησης να εντοπίσει τις φωτογραφίες από τα δεδομένα.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι απλά μια υπόθεση και το γεγονός αυτό, συνέβη σε πάρα πολλούς ιατρούς, οι οποίοι αντιμετώπισαν καταγγελίες, αγωγές και πρόστιμα.

Πολλοί ιατροί πλέον, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν την πρακτική του ιατρείου τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το διαδίκτυο αποτελεί ένα σημαντικό μέσο και εργαλείο επικοινωνίας με τους ασθενείς ενώ παράλληλα προβάλει τη δουλειά σας.

Όμως, η μη σωστή προστασία των ηλεκτρονικών πληροφοριών υγείας μπορεί να έχει δραστικές συνέπειες.

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις και προφυλάξεις που απαιτούνται για τις ιστοσελίδες των ιατρών.

Πρέπει να κάνετε συνεχώς εκτιμήσεις για τους κινδύνους που υπάρχουν, ως προς το τι είναι εφικτό και επιτρεπτό, διατηρώντας πάντα τα διαθέσιμα μέτρα ασφαλείας.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες συμβουλές για να διατηρήσετε ασφαλή την ιστοσελίδα σας και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών σας.

Ιστοσελίδα και προμηθευτές αποθήκευσης δεδομένων:

Είσαστε οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για να εγγυηθείτε ότι οι προσωπικές, ιατρικές πληροφορίες που λαμβάνετε, διαβιβάζετε και αποθηκεύετε, συμμορφώνονται με τους νόμους για την ασφάλεια υγείας και τα προσωπικά δεδομένα.

Κάντε έρευνα για να βρείτε έναν αξιόπιστο διαχειριστή της ιστοσελίδας σας που είναι εξοικειωμένος με τα προσωπικά δεδομένα και χρησιμοποιεί ενημερωμένα και έγκυρα μέτρα ασφαλείας.

Όλα τα άτομα που έχουν πρόσβαση στις προσωπικές, ιατρικές πληροφορίες των ασθενών σας θα πρέπει να υπογράψουν μια Συμφωνία Επιχειρηματικού Συνεργάτη, στην οποία θα απαιτείται συμμόρφωση με τους κανόνες για την ασφάλεια της υγείας, τον κανονισμό περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τη χρήση των ιατρικών πληροφοριών.

Μήπως η Ιστοσελίδα σας Θέτει σε Κίνδυνο την Ιατρική σας Άδεια;

Υποβολή πληροφοριών online:

Πολλά ιατρεία επιτρέπουν τον προγραμματισμό ενός ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας τους, συμπληρώνοντας μια φόρμα, στέλνοντας ένα email, αποκτώντας πρόσβαση σε μια πύλη ασθενών ή ακόμη και μεταφορτώνοντας έγγραφα.

Αυτοί οι τρόποι επικοινωνίας των ασθενών φυσικά και περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες.

Βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας ακολουθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας (όπως SSL) και κρυπτογραφεί όλα τα προσωπικά δεδομένα που μεταδίδονται ή αποθηκεύονται ηλεκτρονικά.

Ρυθμίστε την ιστοσελίδα για να στέλνετε αυτόματες ειδοποιήσεις όταν υποβάλλονται νέες πληροφορίες.

Επίσης, εφαρμόστε πολιτικές σχετικά με το πώς και από ποιον θα επεξεργάζονται οι πληροφορίες αυτές.

Η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ασθενών σας πρέπει να γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένο προσωπικό.

Ειδοποίηση ιδιωτικού απορρήτου:

Δημοσιεύστε μια ειδοποίηση σχετικά με τις πρακτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων που ακολουθεί η ιστοσελίδα σας.

Εάν επιλέξετε να παρέχετε την ειδοποίηση περί πρακτικών ιδιωτικού απορρήτου στους ασθενείς σας μόνο με ηλεκτρονικά μέσα (αντί να αποκτήσετε την υπογραφή τους σε έντυπη μορφή στο γραφείο), ζητήστε από τον ασθενή να σας δώσει μια βεβαίωση παραλαβής.

Κριτικές ασθενών:

Εάν δεν λάβετε την υπογεγραμμένη γραπτή συγκατάθεση των ασθενών σας για να προβάλλετε δημοσίως τα ονόματα και τις πληροφορίες για την υγεία τους, μην συμπεριλάβετε οποιαδήποτε μορφή αναγνωρίσιμων πληροφοριών σχετικά με τον ασθενή στην ιστοσελίδα.

Όπως μπορείτε να δείτε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με τις προσωπικές πληροφορίες των ασθενών, ακόμη και για λόγους που ίσως δεν θεωρήσατε αρχικά απαραίτητους.

Η διασφάλιση ότι η ηλεκτρονική παρουσία του ιατρείου σας συμμορφώνεται με τους νόμους για την ασφάλεια υγείας, μπορεί να συμβάλει στη μείωση εμφάνισης αρνητικών συνεπειών, όπως αγωγές ή πρόστιμα για εσάς και το ιατρείο σας.

Αντώνης Σακάλογλου, Σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, PhD
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.MedicalManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο medicalmanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.