fbpx

Πώς να Δημιουργήσετε έναν Ασφαλή Κυβερνοχώρο για το Ιατρείο σας

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι μια πολύ σημαντική πτυχή για όλους τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και τους γιατρούς.

Είναι σημαντικό οι γιατροί να μην παρασυρθούν σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, επειδή οι επιθέσεις είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Στην πραγματικότητα, οι παραβιάσεις δεδομένων συχνά δεν είναι στοχευμένες.

Η επιχείρησή σας είναι απλώς μια άλλη διεύθυνση IP.

Οι ειδικοί λένε ότι το μέγεθος της επιχείρησής σας δεν έχει σημασία.

Ακόμα κι αν είστε μικρό ιατρείο, για παράδειγμα, θα έχετε στο σύστημά σας προσωπικές πληροφορίες των ασθενών σας.

Αυτές οι πληροφορίες από μόνες τους έχουν κάποιο βαθμό αξίας, αλλά μπορούν στη συνέχεια να συγκεντρωθούν με πολλές άλλες πληροφορίες και να χρησιμοποιηθούν για δόλια δραστηριότητα.

Οι συμβουλές για την προστασία από αυτές τις ηλεκτρονικές απειλές μπορεί να σας φαίνονται αρκετά βασικές.

Αλλά σίγουρα γνωρίζετε πώς να τις εφαρμόσετε;

Οι ειδικοί της πληροφορικής έχουν περιγράψει 12 βήματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, τα οποία πρέπει να ακολουθήσετε για την προστασία του ιατρείου σας.

Πώς να Δημιουργήσετε έναν Ασφαλή Κυβερνοχώρο για το Ιατρείο σας

1. Πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη

Οι πληροφορίες είναι δική σας ευθύνη.

Πρέπει να έχετε μεγαλύτερη κατανόηση του τι έχετε και γιατί το έχετε, καθώς και μεγαλύτερη κατανόηση των κινδύνων σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε, μοιράζεστε και εκμεταλλεύεστε αυτές τις πληροφορίες.

Δεν είναι ευθύνη του παρόχου του συστήματός σας, αλλά εξαρτάται από εσάς, επειδή είναι οι δικές σας πληροφορίες.

2. Συζητήστε με τον πάροχο του συστήματός σας

Ο πάροχος του συστήματός σας θα κάνει ήδη πολλή δουλειά για εσάς στο παρασκήνιο, οπότε πρέπει να καταλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερο τι ακριβώς κάνει.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, θα πρέπει να μιλήσετε μαζί του σχετικά με την προστασία που υπάρχει ή για το ποια προστασία θα θέλατε.

3. Ελέγξτε το λειτουργικό σας σύστημα…

Οι πάροχοι τονίζουν τη σημασία της χρήσης των πιο πρόσφατων λειτουργικών συστημάτων και της τακτικής ενημέρωσης ασφαλείας.

4. …και το λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό

Οι  γιατροί πρέπει πάντα να υποθέτουν ότι μια υποκλοπή δεδομένων είναι πιθανή και να διασφαλίσουν ότι έχουν ισχυρή άμυνα ενάντια στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο τους.

Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι όλα τα λειτουργικά συστήματα, το λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, το φιλτράρισμα ιστού και το λογισμικό προστασίας από ιούς σε όλους τους διακομιστές και συσκευές τελικού σημείου ενημερώνονται με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις.

Δεδομένου ότι υπάρχουν νέες επιθέσεις και νέες απειλές συνεχώς, είναι καλό να ενημερώνετε το λογισμικό προστασίας σας μία φορά το μήνα.

5. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ποτέ δεν μπορείτε να δημιουργήσετε αρκετά αντίγραφα ασφαλείας και είναι κάτι που πρέπει να κάνετε τακτικά, με τουλάχιστον ένα αντίγραφο ασφαλείας εκτός σύνδεσης.

Αυτό είναι σημαντικό, προκειμένου να είστε σε θέση να απενεργοποιήσετε το σύστημά σας και να το δημιουργήσετε ξανά, εγκαθιστώντας και πάλι τα δεδομένα από ένα ασφαλές αντίγραφο ασφαλείας.

Οι ειδικοί προτείνουν επίσης ότι είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για την υπηρεσία PMR και ηλεκτρονικών συνταγών.

Εάν το σύστημά σας διακοπεί, θα πρέπει να επιστρέψετε στο αντίγραφο ασφαλείας.

Πόσο παλιό όμως θα είναι αυτό;

Αν δημιουργείται αντίγραφο ασφαλείας του συστήματός σας κάθε λίγες μέρες, για παράδειγμα, μπορεί να έχετε χάσει κάποια δεδομένα και θα πρέπει να ενημερώσετε ξανά το σύστημα με οτιδήποτε έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι χρήσιμο να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας συχνά.

Πώς να Δημιουργήσετε έναν Ασφαλή Κυβερνοχώρο για το Ιατρείο σας

6. Περιορίστε την πρόσβαση στα δεδομένα

Η πρόσβαση στα δεδομένα πρέπει να είναι περιορισμένη, με βάση τις αρμοδιότητες των ατόμων, έτσι ώστε μόνο εκείνοι με πραγματική ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα εμπιστευτικά δεδομένα ασθενών.

Οι γιατροί πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα διαπιστευτήρια για πρόσβαση στο σύστημα είναι στα σωστά χέρια.

Έτσι, εάν μπορείτε, χρησιμοποιήστε στοιχεία ελέγχου πρόσβασης για να διαχωρίσετε τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες σας.

Δημιουργήστε μεγαλύτερη ασφάλεια για αυτά, έτσι ώστε ακόμη και σε περίπτωση παραβίασης να έχετε κάποια αποτελεσματική ασφάλεια.

Θα μπορούσατε απλά να έχετε έναν πρόσθετο φάκελο που να προστατεύεται σωστά με έναν καλής ποιότητας κωδικό πρόσβασης, σε περίπτωση που κάποιος έχει πρόσβαση σε έναν υπολογιστή.

7. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Η απομνημόνευση των κωδικών πρόσβασης είναι το βάσανο της σύγχρονης ζωής, αλλά τα συνεχή αιτήματα για νέους, πιο περίπλοκους - και επομένως λιγότερο αξιομνημόνευτους – κωδικούς πρόσβασης συμβαίνουν για καλό λόγο.

Η διαχείριση του κωδικού πρόσβασης είναι κρίσιμη.

Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να είναι αρκετά περίπλοκοι, ώστε να μην παραβιάζονται εύκολα από τους χάκερ.

Από αυτήν την άποψη, θα πρέπει να ισχύουν πολιτικές συστήματος για την επιβολή κανόνων κωδικού πρόσβασης.

Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει μια διαδικασία ελέγχου ταυτοποίησης δύο βημάτων.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσετε στο προσωπικό να μην μοιράζεται ποτέ κωδικούς πρόσβασης.

8. Να είστε προσεκτικοί με τις φορητές συσκευές

Επειδή οι μονάδες flash ή άλλες συσκευές μπορεί να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό, οι ειδικοί προτείνουν στους υπαλλήλους να μην φέρουν τέτοιες συσκευές στο ιατρείο.

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι ευαίσθητες πληροφορίες σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων flash USB και των φορητών υπολογιστών, θα πρέπει να κρυπτογραφούνται τακτικά.

Αυτό αποτρέπει τυχαίες εκθέσεις, όπως πτώση μιας μη κρυπτογραφημένης μονάδας flash στο δρόμο ή απώλεια ενός φορητού υπολογιστή με μη κρυπτογραφημένα δεδομένα ασθενών.

9. Απαγορεύστε την προσωπική χρήση των υπολογιστών του ιατρείου σας

Το προσωπικό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους υπολογιστές του ιατρείου για προσωπικά e-mail ή για προσωπικές εφαρμογές που βασίζονται στο ίντερνετ.

10. Μάθετε να αναγνωρίζετε το ηλεκτρονικό «ψάρεμα»

Πολλοί χρήστες εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει έναν σύνδεσμο διαδικτύου σε αυτό, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για το εάν αυτός ο σύνδεσμος θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος.

11. Προετοιμαστείτε για τα χειρότερα

Μάθετε ποιος είναι ο προμηθευτής του συστήματός σας και ποια είναι τα στοιχεία του τηλεφώνου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, ώστε να μπορείτε τον βρείτε σε περίπτωση που τον χρειαστείτε για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

12. Εκπαιδεύστε την ομάδα σας

Η ασφάλεια είναι πρωτίστως ευθύνη των ανθρώπων.

Σχεδόν όλα τα κακόβουλα προγράμματα ξεκινούν και τελειώνουν με τον χρήστη.

Οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού πραγματοποιούνται μόνο επειδή ένα μέλος του προσωπικού κάνει κλικ σε κάτι μη ασφαλές.

Όποιος έχει πρόσβαση στις πληροφορίες και τα συστήματά σας πρέπει να έχει αποτελεσματική και κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να κατανοήσει την απειλή, να καταλάβει πώς να αναγνωρίσει πιθανές επιθέσεις και να ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει πολλά από τα παραπάνω μέτρα (π.χ. καλή πρακτική κωδικού πρόσβασης, κανόνες κινητών συσκευών, περιορισμούς προσωπικής χρήσης, αναγνώριση ηλεκτρονικού «ψαρέματος»), τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσετε στα πλαίσια της πολιτικής του ιατρείου σας.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων