fbpx

Η Τεχνολογία Μπορεί να Βοηθήσει στη Μάχη Έναντι του Κορωνοϊού

Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, οι εταιρίες εργάζονται σκληρά για να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας.

Κινέζικες εταιρίες, όπως η Alibaba, ηγούνται του τρόπου χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, της επιστήμης δεδομένων και της τεχνολογίας, ενώ διάφορες νεοσύστατες εταιρείες συνεργάζονται με κλινικούς, μηχανικούς και κυβερνητικούς φορείς για τη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19.

Συνεπώς, οι εταιρίες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βοηθήσουν στη διαχείριση και την ενδεχόμενη εξάλειψη του ιού, εφαρμόζοντας τους παρακάτω εννέα καινοτόμους τρόπους.

Η Τεχνολογία Μπορεί να Βοηθήσει στη Μάχη Έναντι του Κορωνοϊού

1. Αξονική τομογραφία χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI) - Alibaba

Η κινέζικη εταιρία Alibaba, ανέπτυξε πρόσφατα ένα σύστημα AI για τη διάγνωση της COVID-19.

Η Alibaba είναι μια εταιρία βιντεοπαιχνιδιών και παράλληλα ένα εθνικό δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης.

Η εταιρία ισχυρίζεται ότι το νέο της σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει τον κορωνοϊό στην αξονική τομογραφία θώρακος ασθενών έναντι περιπτώσεων ιών πνευμονίας, με ακρίβεια 96%.

Το σύστημα AI έχει προγραμματιστεί για τη διάκριση μεταξύ πνευμονίας COVID-19, κοινής πνευμονίας και άλλων πνευμονικών παθήσεων.

Ανιχνεύει επίσης σημάδια βελτίωσης, εξετάζοντας τη μείωση της λευκής μάζας στους πνεύμονες.

Από τον Μάρτιο του 2020, το σύστημα έχει αναλύσει περισσότερους από 240.000 αξονικές τομογραφίες ασθενών και έχει εφαρμοστεί σε περισσότερα από 160 δημόσια ιδρύματα στην Κίνα, βοηθώντας στη διάγνωση πάνω από 30.000 περιπτώσεων, καθώς και στην παρακολούθηση της θεραπείας σε προηγούμενες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας, όπου υπήρξε έλλειψη τεστ κορωνοϊού στην Ιαπωνία, αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της COVID-19.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση και τον έλεγχο των ασθενών με COVID-19.

Ωστόσο, χρειάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες και σε άλλους πληθυσμούς ασθενών.

Η ακρίβεια 96 τοις εκατό είναι εξαιρετική, αλλά 4 στους 100 ασθενείς εξακολουθούν να μην έχουν τη σωστή διάγνωση.

Συνεπώς, αυτό σημαίνει πως η εφαρμογή μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα πρόσθετο εργαλείο για έναν ακτινολόγο, αλλά δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο της αξιολόγησης του ακτινολόγου.

2. Προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία

Τα προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία είναι μια μορφή AI που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη μελλοντικών αποτελεσμάτων.

Η αγγλική εταιρεία Bluedot δημιούργησε μια πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και άλλα δεδομένα, η οποία συνδυάζει τη δημόσια υγεία, την ιατρική εξειδίκευση και την προηγμένη ανάλυση δεδομένων για να προβλέψει την πιθανότητα ανάπτυξης ασθενειών και να μετριάσει τις μεταδοτικές εστίες.

Αυτή η πλατφόρμα προέβλεψε τον ιό Zika έξι μήνες πριν από την επιδημία.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Bluedot προειδοποίησε για περιπτώσεις «ασυνήθιστης πνευμονίας» που συμβαίνουν στην πόλη Γουχάν της Κίνας.

Αφού ανέλυσε τα δεδομένα εισιτηρίων παγκόσμιας αεροπορικής εταιρείας, το πρόγραμμα εντόπισε σωστά τις επόμενες 20 πόλεις που θα επηρεαστούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το πρόγραμμα επεξεργάζεται δεδομένα από όλο τον κόσμο κάθε 15 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων δεδομένων από τον ΠΟΥ.

Συνδυάζει επίσης εκατοντάδες χιλιάδες αναφορές καθημερινά, για να ανακαλύψει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σημεία ενδιαφέροντος.

Η Bluedot ελπίζει ότι η τεχνολογία τους θα ανιχνεύσει και θα εντοπίσει την εμφάνιση εστιών με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα στο μέλλον.

3. Ρομπότ: Εκτέλεση ιατρικών εργασιών

Τα Cloud Robots που λειτουργούν με τεχνολογία 5G στα νοσοκομεία της Γουχάν και της Σαγκάης, πραγματοποιούν ιατρικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της θερμομέτρησης των ασθενών, της παράδοσης γευμάτων και φαρμάκων και της απολύμανσης των εγκαταστάσεών τους.

Τα ρομπότ χρησιμοποιούν φώτα ειδικής τεχνολογίας που εκπέμπουν ενέργεια, μέσω της οποίας μπορούν να καταστρέψουν το DNA και το RNA μικροοργανισμών σε διάφορες επιφάνειες.

Έτσι, η έκθεση των γιατρών και του ιατρικού προσωπικού σε ιούς μειώνεται.

Εκτός των παραπάνω, τα ρομπότ απορρίπτουν ιατρικά απόβλητα και συλλέγουν μολυσμένα σεντόνια.

4. Κάμερες ανίχνευσης πυρετού

Για να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, η Dermalog, η μεγαλύτερη βιομετρική εταιρεία της Γερμανίας, ανέπτυξε το πρώτο βιομετρικό σύστημα ελέγχου, που ενσωματώνει την ανίχνευση πυρετού και τον εντοπισμό δυνητικά μολυσμένων ταξιδιωτών στις εισόδους των συνόρων.

Το βιομετρικό σύστημα ελέγχου των συνόρων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Don Mueang στην Ταϊλάνδη μπορεί πλέον να καταγράψει τα δακτυλικά αποτυπώματα, το πρόσωπο και τη θερμοκρασία του σώματος των ταξιδιωτών.

Όταν εντοπίζεται πυρετός, ο αξιωματικός στέλνει το άτομο για υγειονομικό έλεγχο.

Αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε πολλά ιδρύματα από εδώ και στο εξής (δηλαδή, εστιατόρια, χώρους εργασίας κ.λπ.), έτσι ώστε τα συμπτώματα να μπορούν να εντοπιστούν άμεσα. 

5. Drones

Η Τεχνολογία Μπορεί να Βοηθήσει στη Μάχη Έναντι του Κορωνοϊού

Τα drones έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τα ιατρικά drones χρησιμοποιούνται σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ για τη διανομή μασκών και ιατρικού εξοπλισμού σε επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης που θεραπεύουν ασθενείς με κορωνοϊό.

Μέσα στην πανδημία, η αμερικάνικη εταιρία EagleHawk ανέπτυξε ένα νέο drone που χρησιμοποιείται για να απολυμαίνει.

Το drone μπορεί να ψεκάζει απολυμαντικά σε μεγάλους δημόσιους χώρους, όπως στάδια και αθλητικούς χώρους, μειώνοντας την εξάπλωση των λοιμώξεων στους εργαζόμενους.

Επιπλέον, drones χρησιμοποιούνται και για τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων κοινωνικής απόστασης από τους πολίτες.

6. Τηλεϊατρική

Η τηλεϊατρική αφορά στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την παροχή απομακρυσμένης κλινικής περίθαλψης στους ασθενείς.

Με αφορμή την πανδημία της COVID-19, η χρήση της τηλεϊατρικής έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Η τηλεϊατρική επιτρέπει στον γιατρό να έχει πλήρη εικόνα του ασθενούς, παρατηρώντας εκτός από τα συμπτώματα, και τις αλληλεπιδράσεις του με άλλα άτομα, κάτι που διαφορετικά δεν θα γινόταν κατά τη διάρκεια ενός προσωπικού ραντεβού.

7. Τρισδιάστατη εκτύπωση

Έχουν σχεδιαστεί και εκτυπωθεί τόνοι 3D προϊόντων παγκοσμίως, που αφορούν την πανδημία κορωνοϊού.

Βλέποντας την απόλυτη ανάγκη για μάσκες και άλλον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία, οι σχεδιαστές έχουν χρησιμοποιήσει την τρισδιάστατη εκτύπωση για την παραγωγή ασπίδων προσώπου, μασκών, εξαρτημάτων αναπνευστήρα και ρινικών επιχρισμάτων.

Παρόλο που η μαζική παραγωγή αυτών των προϊόντων είναι δύσκολη και η διαδικασία εκτύπωσης είναι αργή, τέτοια τρισδιάστατα τυπωμένα προϊόντα έχουν βοηθήσει το νοσοκομειακό προσωπικό που προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του.

8. Ανίχνευση επαφών

Η ανίχνευση επαφών έχει εφαρμοστεί από το CDC των ΗΠΑ (Κέντρο Ελέγχου Νόσων) για την παρακολούθηση των επαφών των μολυσμένων ατόμων.

Οι «ανιχνευτές» λαμβάνουν πληροφορίες από τα μολυσμένα άτομα, σχετικά με άλλα άτομα που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους και συνεπώς, έχουν εκτεθεί εν αγνοία τους στον ιό.

Ο στόχος της ανίχνευσης επαφών είναι να επιβραδύνει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

Τα ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης έχουν τεθεί σε εφαρμογή, για να επιτρέπουν τον εντοπισμό κοινοτικών επαφών άγνωστων στον ασθενή, χρησιμοποιώντας δεδομένα τοποθεσίας.

9. AI «βοηθοί απόστασης»

Η Amazon έχει δημιουργήσει τους «βοηθούς απόστασης».

Αυτοί οι «βοηθοί απόστασης» χρησιμοποιούν οθόνες τηλεόρασης, αισθητήρες βάθους και κάμερες με δυνατότητα AI για να βεβαιωθούν ότι οι εργαζόμενοι ακολουθούν πρωτόκολλα ασφαλούς απόστασης.

Εάν οι υπάλληλοι μειώσουν  την απόσταση μεταξύ τους σε κάτω από 2 μέτρα, οι κύκλοι που εμφανίζονται γύρω από τα πόδια τους γίνονται κόκκινοι, δείχνοντάς τους να απομακρυνθούν περισσότερο.

Τέτοιες συσκευές και τεχνολογίες εφαρμόζονται εύκολα σε γραφεία και άλλους χώρους εργασίας όπου υπάρχει τακτική ροή κυκλοφορίας ποδιών και επικοινωνίας μεταξύ ατόμων.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο medicalmanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.