Οι Εφαρμογές στο Κινητό Επεκτείνουν τους Ορίζοντες της Υγείας

Μετά από την e-υγεία, περνάμε πλέον στη m-υγεία.

Μέσα από μια πληθώρα εφαρμογών στα έξυπνα κινητά, αναπτύσσονται και οι εφαρμογές που σχετίζονται με την υγεία.

Υπό προϋποθέσεις, η κινητή πληροφορική μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στις  υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς και να διευρύνουν τον ρόλο τους.

Πρόκειται για εφαρμογές καθοδήγησης που δρουν τυπικά ως προσωπικοί βοηθοί στον αθλητισμό, τη δίαιτα, τη διακοπή καπνίσματος, σε συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις κτλ

Με την καθολική σχεδόν διάδοση των smartphones, υπάρχει πληθώρα εφαρμογών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την υγεία και αναφέρονται συνήθως ως mHealth Αpps.

Πρόκειται για εφαρμογές καθοδήγησης που δρουν τυπικά ως προσωπικοί βοηθοί στον αθλητισμό, τη δίαιτα, τη διακοπή καπνίσματος, σε συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις κτλ.

Αρκετές από αυτές κάνουν χρήση ενσωματωμένων τεχνολογιών που διαθέτουν τα κινητά, για να μετρήσουν πχ πόσο περπατάμε κάθε μέρα ή συνδέονται με εξωτερικούς αισθητήρες για την παρακολούθηση και καταγραφή ζωτικών λειτουργιών.

Υπάρχουν επίσης εφαρμογές που βοηθούν στην ενημέρωση και σωστή χρήση των φαρμάκων από τον ασθενή, αλλά και στην ενδυνάμωση της σχέσης του και των υπηρεσιών που λαμβάνει από τον ιατρό.

Για παράδειγμα, σε αρκετές χώρες, οι ασθενείς μπορούν όχι μόνο να αναζητήσουν τον γιατρό χρησιμοποιώντας το smartphone τους, αλλά για να έχουν ένα σύστημα συναγερμού για να παρακολουθούν καλύτερα τη θεραπεία τους και ακόμη και να ζητούν συμβουλές, στέλνοντας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν, για τις λύσεις που αφιερώνονται στην παρακολούθηση χρόνιων παθολογιών και ασθενών, μετά τη νοσηλεία.

Για να βοηθήσει τη διαβητική μητέρα του ο γάλλος Benoit Mirambeau σχεδίασε το DiabiLive, μια εφαρμογή που έλαβε βραβείο καινοτομίας στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας το 2017.

Ο ασθενής θα πρέπει απλά να καταγράψει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του και ενδεχομένως τη σύνθεση των γευμάτων του και τη σωματική του δραστηριότητα, έτσι ώστε οι αλγόριθμοι  να υπολογίζουν τη δόση της ινσουλίνης που πρόκειται να εγχυθεί.

Όλα τα δεδομένα μπορούν να προβληθούν από τα άτομα που φροντίζουν τον ασθενή και τον επιβλέποντα γενικό ιατρό ή διαβητολόγο.

Ο ασθενής ως κύριος των δεδομένων του

Ένα έμμεσο όφελος που προκύπτει από τη χρήση των περισσοτέρων mHealth App είναι η αποθήκευση από την εφαρμογή των δεδομένων που εισάγονται ή συλλέγονται, δηλαδή η αυτόματη δημιουργία ιστορικού.

Αυτό δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να παρακολουθεί την πρόοδό του, πχ στο πρόγραμμα άθλησης ή δίαιτας που ακολουθεί, αλλά και στον ιατρό του να ελέγχει την πορεία μιας παθολογικής κατάστασης, ρυθμίζοντας κατάλληλα την ενδεικνυόμενη αγωγή.

Ως αποτέλεσμα της διεθνούς τάσης, ο ασθενής είναι κύριος των δεδομένων του.

Ζήτηση υπάρχει και για mHealth Apps τήρησης ιατρικού φακέλου, οι οποίες ιδανικά θα επιτρέπουν την εύχρηστη και ασφαλή ψηφιακή αποθήκευση και μετάδοση διαγνωστικών εξετάσεων, ιατρικών πορισμάτων κτλ.

Mobile app, web app, progressive app.. Ποιά η διαφορά;

Τεχνικά, ένα mobile app (ή native app) είναι μια ‘εφαρμογή’ που ‘τρέχει’ στο κινητό ή στο tablet, και πρέπει πριν τη χρησιμοποιήσουμε να την ‘κατεβάσουμε’ στη συσκευή μας.

Ένα web app δεν χρειάζεται εγκατάσταση, καθώς είναι στην ουσία ένας ιστότοπος, απαιτεί όμως online σύνδεση για να το χρησιμοποιήσουμε.

Οι progressive apps είναι μια πιο πρόσφατη τεχνολογία που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των παραπάνω και αρκετοί αναμένουν πως θα επικρατήσει στο μέλλον.

Οι progressive apps είναι μια πιο πρόσφατη τεχνολογία που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των παραπάνω και αρκετοί αναμένουν πως θα επικρατήσει στο μέλλον.

Προκλήσεις

Παρά τον μεγάλο αριθμό τους είναι γενικά αποδεκτό πως οι εφαρμογές υγείας βρίσκονται ακόμη σε σχετικά πρώιμα στάδια εξάπλωσης και τεχνολογικής ωρίμανσης.

Τα βασικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να αυξηθεί η χρησιμότητα και η διάδοσή τους είναι:

Ενημέρωση του κοινού και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα ηλεκτρονικής υγείας.

Σημαντικό ρόλο εδώ μπορούν να επιτελέσουν οι επαγγελματικοί φορείς, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες.

Για παράδειγμα στην Αγγλία το CPPE (Centre for Pharmacy Postgraduate Education), διατηρεί ένα μητρώο με τα “διαπιστευμένα” mHealth Apps.

Ευχρηστία και εργονομία.

Η ευχρηστία είναι σημαντική για κάθε εφαρμογή κινητού, αποκτά όμως μέγιστη αξία στις εφαρμογές υγείας καθώς η χρήση τους, σε αντίθεση με apps π.χ. κοινωνικής δικτύωσης ή παιχνίδια, δεν συνιστά συνήθως μια επιθυμητή εμπειρία.

Μια εφαρμογή για διαβητικούς όπου χρειάζονται 8 κλικ για να εισαχθεί η μέτρηση  του σακχάρου στο αίμα αποθαρρύνει τον χρήστη.

Επίσης, ο μεγάλος χρόνος “κατεβάσματος” και εγκατάστασης μιας εφαρμογής δυσκολεύει την διάδοσή της.

Πλεονέκτημα εδώ έχουν οι web apps, οι οποίες δεν χρειάζονται καν εγκατάσταση στο κινητό, απαιτούν όμως να είμαστε online κατά τη χρήση τους.

Διαλειτουργικότητα.

Ιδανικά μία εφαρμογή υγείας οφείλει να επικοινωνεί με διαγνωστικές και άλλες ψηφιακές συσκευές ευεξίας και υγείας,  χωρίς καμία παρέμβαση του χρήστη.

Εξίσου απρόσκοπτη πρέπει να είναι η μετάδοση των δεδομένων προς τρίτους φορείς, π.χ. τον ιατρό ή φαρμακοποιό του χρήστη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παραπάνω κριτήρια δεν τηρούνται συχνά και θεωρείται πως μόνο το 1% σχεδόν των εφαρμογών  είναι αξιόλογες.

Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας, το οποίο εξετάζουμε στη συνέχεια.

Η δωρεάν διάθεση δημιουργεί ερωτήματα

Πολλές εφαρμογές υγείας είναι δωρεάν ή κοστίζουν ελάχιστα, πράγμα το οποίο προβληματίζει σχετικά με το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Αρκετές διατίθενται δωρεάν από οργανισμούς ή φορείς που επιδιώκουν την προβολή τους, κάτι που δεν είναι μεμπτό από μόνο του.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο αθώα, καθώς πολλές “δωρεάν” εφαρμογές εμπορεύονται τα προσωπικά και ιατρικά δεδομένα που συλλέγουν από τους χρήστες τους, και συνήθως χωρίς να έχουν καν την έγκρισή τους. Σε μια πρόσφατη έρευνα Ελλήνων και Ισπανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό IEEE Access, αξιολογήθηκαν σε βάθος 20 δημοφιλείς εφαρμογές υγείας για συσκευές με λειτουργικό Android, που οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν μέσω του Google Play.

Διαπιστώθηκε ότι οκτώ στις δέκα μεταδίδουν σε τρίτες εταιρείες ευαίσθητα στοιχεία σχετικά με την υγεία των ανυποψίαστων χρηστών, ένα συμπέρασμα που οι ίδιοι οι ερευνητές χαρακτήρισαν “ανησυχητικό”.

www.MedicalManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο medicalmanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.