fbpx
FB 01

Στο Μικροσκόπιο η «Τριδημία» των Ιών

Πώς θα αποκρυπτογραφήσουμε τα κοινά συμπτώματα και τις διαφορές από τη γρίπη, την COVID-19 και τον RSV;

Ένας πρακτικός οδηγός από την κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Στο Μικροσκόπιο η «Τριδημία» των Ιών.

Τρεις αναπνευστικοί ιοί (ο RSV, ο ιός της γρίπης αλλά και ο SARS-CoV-2) φαίνεται να… πρωταγωνιστούν και στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα.

Δεδομένου όμως πως τα συμπτώματα που κατά κανόνα προκαλούν είναι κοινά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο κανείς να αποκρυπτογραφήσει από τι πάσχει. Ή μήπως όχι;

Οι γιατροί της θεραπευτικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη- Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα τελευταία δεδομένα επιχειρώντας να δημιουργήσουν έναν πρακτικό οδηγό για το πώς μπορούμε να διακρίνουμε τους τρεις αυτούς ιούς που έχουν ως στόχο το αναπνευστικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα και αντλώντας στοιχεία από τις ΗΠΑ, διαπιστώνουν πως έξι στους 100.000 ηλικιωμένους αμερικανούς ενήλικες νοσηλεύονται με RSV.

Μάλιστα και σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το ποσοστό αυτό είναι περίπου 10 φορές υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Παράλληλα όμως ο Thomas Russo από το Πανεπιστήμιο του Buffalo αναφέρει ότι τα παιδιατρικά κρούσματα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη φέτος και η επίδραση στους ενηλίκους συνδέεται με αυτό το κύμα.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών είναι η αυξημένη πιθανότητα η λοίμωξη RSV να προκαλέσει επιλεγμένη πνευμονία καθώς και η πιθανή αλληλοεπικάλυψη των ιών SARS-CoV-2, RSV και γρίπης.

Τα πιο κοινά συμπτώματα και των τριών ιών είναι η καταρροή, ο βήχας, η απώλεια όρεξης και ο πυρετός.

Διαφορές

Εν τούτοις, οι ειδικοί διαπιστώνουν και σημαντικές διαφορές.

Ετσι, τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν μια σημαντική ένδειξη του ιού SARS-CoV-2 και λιγότερο της γρίπης.

«Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή ο ιός SARS-CoV-2 προσκολλάται στους υποδοχείς ACE2 που βρίσκονται τόσο στους πνεύμονες όσο και στο έντερο, επομένως μπορεί να επηρεάσει και τα δύο μέρη του σώματος» εξηγούν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ.

Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της COVID-19 είναι όμως και η απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Ενα ακόμη όμως σημάδι-κλειδί είναι και ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης τείνουν να εμφανίζουν συμπτωματολογία πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους ιούς και σε μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την έναρξή τους.

Από την άλλη, το φτέρνισμα, η καταρροή και ο συριγμός είναι μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα του RSV.

«Είναι πολύ σημαντικό για τον διαχωρισμό των ιών που προσβάλλουν παιδιά και ενηλίκους να ελέγχονται τα άτομα που εμφανίζουν την αντίστοιχη συμπτωματολογία καθώς υπάρχουν συνδυαστικά τεστ τα οποία μπορούν να ελέγξουν για νόσηση από τον ιό της γρίπης, RSV και COVID-19» καταλήγουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων