fbpx
FB 01

Novo Nordisk Hellas & ΑΜΚΕ - Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Νέα εκστρατεία ενημέρωσης
και ευαισθητοποίησης
#EinaiStoDikoSouXeri
να προλάβεις τις επιπλοκές
του σακχαρώδη διαβήτη.

Novo Nordisk Hellas & ΑΜΚΕ - Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού κοινού για το σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπτώσεις του στο καρδιαγγειακό σύστημα, παρουσίασαν χθες στο Σεράφειο η Νοvo Nordisk Hellas και η ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη”.

Με δεδομένο ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έχουν 2 έως 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς σακχαρώδη διαβήτη1-6, η νέα εκστρατεία με τίτλο #EinaiStoDikoSouΧeri φιλοδοξεί, με κύριο όχημά της τα Social Media, να ενημερώσει κοινό και ασθενείς για την πρόληψη των επικίνδυνων επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη, όπως εκείνων στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και τη νόσο της παχυσαρκίας.

Άλλωστε, μόλις το 50% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αναγνωρίζει ότι έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.7,8

Σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου 2022 στο Σεράφειο Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Hellas και Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε. τόνισε:

«Ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να μπει στη ζωή του καθένα μας – το έχει ήδη κάνει στις ζωές περίπου 1 εκατ. συμπολιτών μας.

Υπάρχουν ωστόσο τρόποι να το αποτρέψουμε αυτό αλλά και να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά, εφόσον μας συμβεί.

Η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή και η διαχείριση του σωματικού βάρους ώστε να αποφύγουμε τη νόσο της παχυσαρκίας είναι τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε την εμφάνιση του διαβήτη.

Αλλά ακόμη και αν μας συναντήσει ο διαβήτης, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία καθώς και αποκτώντας γνώση και εκπαίδευση για το πώς επηρεάζει το καρδιαγγειακό μας σύστημα και το πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις επιπλοκές που προκαλεί, θα καταφέρουμε να τον διαχειριστούμε αποτελεσματικά.

Τελικά, σε πολύ μεγάλο βαθμό, «Είναι στο Δικό μας Χέρι!».

«Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζουν σοβαρές συννοσηρότητες για τις οποίες απαιτούνται γνώσεις και συνεργασία μεταξύ πολλών ειδικοτήτων για να υπάρξει σφαιρική και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πανδημία, για λόγους μη γνωστούς, αυξάνει την επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη και ενώ φαίνεται να υποχωρεί, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη εξακολουθούν να χρειάζονται να διατηρούν ευγλυκαιμία, να αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακούς κινδύνους, κακοήθειες, νεφρικά, αγγειακά, οφθαλμολογικά και νευρολογικά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Αντώνιος Λέπουρας, Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής, υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου και εξωτερικών ιατρείων σακχαρώδη διαβήτη του Metropolitan General.

Ο κ. Σπύρος Σαπουνάς, Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος, Αντιπρόεδρος Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων του Ε.Ο.Δ.Υ., ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν από τη νόσο της Covid-19 και χρειάζεται να παραμείνουν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα νοσηλευόμενοι.

Πρόσθεσε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και οι νοσήσεις είναι πολλές ακόμη», συστήνοντας στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, «να προστατεύονται από την μόλυνση από τον ιό, να εμβολιάζονται με όλες τις αναμνηστικές δόσεις, να ελέγχονται για έγκαιρη ανίχνευση της λοίμωξης και να φροντίζουν για την καλή ρύθμιση του σακχάρου τους».

Την εκστρατεία «#EinaiStoDikoSouXeri» παρουσίασε η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas, κα Μαίρη Καραγεώργου, σημειώνοντας ότι: «Θέλουμε οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και οι οικείοι τους να καταλάβουν ότι αν αφήσουν το Σακχαρώδη Διαβήτη ανεξέλεγκτο θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον και ότι η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμεί με καλύτερη ποιότητα ζωής».

Κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας είναι η γνωστή ηθοποιός Αθηνά Ζώτου, η οποία θα αναλάβει να «περάσει» τα βασικά μηνύματα της εκστρατείας στο ευρύ κοινό.

Στη συνέντευξη τύπου και εκδήλωση παρουσίασης της εκστρατείας, παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Παναγιώτης Τσίγγανος – Διευθυντής του Γραφείου της Υφυπουργού Υγείας κα Ζωής Ράπτη.

Επίσης, η κα Αναστασία Μαυρογιαννάκη - Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ο κ. Γεράσιμος Σιάσος – Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών & Πρόεδρος Ομάδας εργασίας Καρδιά και Διαβήτης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και ο κ. Ευθύμιος Καπάνταης – Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ε.Δ.Ε.), της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.) και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.).

«Οδηγούμε την αλλαγή για να νικήσουμε το σακχαρώδη διαβήτη και άλλα σοβαρά χρόνια νοσήματα».

Βιβλιογραφία:

- Sturm R, Hattori A. Morbid obesity rates continue to rise rapidly in the United States. Int J Obes (Lond). 2013 Jun;37(6):889-91
- European Public Health & Agriculture Consortium 2011, The common agricultural policy at a glance. Available at:http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/consultation/contributions/ephac-be.pdf, Last accessed 3 Nov 2022.
- World Health Organization (WHO). Available at: http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/obesity/data-and-statistics, Last accessed 3 Nov 2022.
- Touloumi G, et.al; EMENO study group. High prevalence of cardiovascular risk factors in adults living in Greece: the EMENO National Health Examination Survey. BMC Public Health. 2020 Nov 7;20(1):1665.
- The state of the world’s children 2019.Children, food and nutrition. Available at: https://www.unicef.org/media/60806/file/SOWC-2019.pdf, Last accessed 3 Nov 2022.
- EASO, About World Obesity Day, Available at: https://easo.org/advocacy/world-obesity-day/about-world-obesity-day/, Last accessed 3 Nov 2022.
- Lifshitz F. Obesity in children. J Clin Res Pediatr Endocrinol. 2008;1(2):53-60
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Available at: https://www.cdc.gov/obesity/childhood/causes.html, Last accessed 3 Nov 2022.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων